Forskningsaktuelt

Publisert 11. nov. 2016 11:57

Bankene er ikke lenger det de en gang var. De skal få deg til å spare penger, men også gi deg råd til å investere i deres produkter.  Er de meglere, selgere eller rådgivere?  Hvilken hatt har de på seg når du møter dem i skranken for en samtale om dine penger?

Publisert 31. okt. 2016 10:47

Det var ikke jurist Kristian «Kikki» Andenæs ville bli. Likevel gikk han i sommer av som juss-professor etter snart 50 år som Norges fremste rettshjelper.

Publisert 25. okt. 2016 15:08

Kjersti Lohne forsker på internasjonale domstoler, og ville se hva som foregår i den militære domstolen på Guantanamo. Det viste seg å ikke være like enkelt.

Publisert 17. okt. 2016 15:28

Rumenere og romfolk mener at de opplever rasisme og diskriminering i norske fengsler. De hevder ofte at de ikke får det tilbudet de har rettmessig krav på.

Publisert 17. okt. 2016 11:20

Næringslivet ivaretar ikke menneskerettigheter godt nok. Det viser den første vitenskapelige oversikten over de internasjonale standardene for næringslivet.

Publisert 29. sep. 2016 14:53

-Boken gir en generell innføring i eksisterende institusjonelle mekanismer og praksis som er relevant for det vi kaller doktrinen om ansvaret for å beskytte. - Samtidig undersøker vi ulike muligheter for å bedre det eksisterende systemet for kollektiv sikkerhet og håndheving av de fundamentale menneskerettighetene. Det er nyoppnevnt professor ved Norsk senter for menneskerettigheter, Gentian Zyberi, som sier dette om An institutional Approach to the Responsibility to Protect

Publisert 19. sep. 2016 11:29

Det er ingen som eier internett. Det styres av mange aktører; brukere, teknologer, politikere, investorer, jurister m.m. Men har de like mye å si når noen er sterkere enn andre?

Pc
Publisert 14. sep. 2016 11:11

Jakten på digitale bevis skaper nye rettslige utfordringer. Dagens praksis med innhenting av digitale bevis kan gripe inn i privatlivet ditt, og være i strid med grunnloven.

Publisert 16. aug. 2016 15:39

EU - Turkey Agreement 2016: Refugees, Rights and Public Policy var tittelen på Isabel Mota Borges' prøveforelesning.

Publisert 9. aug. 2016 10:05

Kvinner og menn arver likt i Norge. Men det har ikke alltid vært sånn. Sønner skulle arve, døtre skulle giftes bort. Tanken på lik arverett skremte både lovgivere og «folk flest».

Publisert 27. juni 2016 09:58

En høstdag i 1973 inviterte Juridisk klubb jusstudentene på fest. I invitasjonen ble det lovet servering av øl og vin. I tillegg skulle det konsumeres kvinner og snacks. Da våknet Anne Hellum.

Publisert 22. juni 2016 11:25

Kroppsscannere er mer effektive enn metalldetektorer i sikkerhetskontroll på flyplasser. Du slipper vaktens søkende hender, men i stedet titter han på et skjermbilde av kroppen din. Er du villig til  å akseptere det?

Publisert 20. juni 2016 14:42

Hvert år tvinges millioner av mennesker på flukt,  og må bo i et annet land. Klimaendringer og naturrelaterte katastrofer blir en stadig viktigere årsak til denne utviklingen. De “miljøfordrevne” – altså mennesker som tvinges til å flytte på seg som følge av ekstreme klima-og miljøendringer – er i ferd med å bli en egen anerkjent kategori fordrevne.

Publisert 16. juni 2016 10:35

I over 25 år har Knut Papendorf vært en sentral formidler av norsk kriminologi og rettssosiologi til tysktalende forskere. Han har også sørget for at Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) har vært oppdatert på nyvinninger fra den tyske forskningsfronten.

Publisert 11. mai 2016 19:14

Asbjørn Rachlew, avhørsekspert og gjesteforsker ved SMR, mener Norge bør gå i bresjen for internasjonale standarder for politimetoder.

Vannfall i Afrika.
Publisert 4. mai 2016 09:07

Forskningsresultater om retten til vann som menneskerettighet er viktig for stadig flere mennesker på jorda. I Kenya, Malawi, Sør Afrika og Zimbabwe mangler fortsatt mange innbyggere både tilgang til vann som er nødvendig for livsopphold, og informasjon om hvilke rettigheter de har på dette feltet.

Publisert 15. apr. 2016 11:46

Selv om sannsynligheten for å få asyl er liten, velger mange nigerianere å reise til Europa. Hva som motiverer dem til å dra, og hvordan myndighetene forsøker å hindre dem, er noe av det professor May-Len Skilbrei skal finne ut av i forskningsprosjektet MIGMA.

Publisert 7. apr. 2016 12:14

Er du en av dem som har vært spurt av en «bank» om å verifisere kontonummeret og passordet ditt via epost? Da er du en av mange tusen potensielle ofre for datakriminelle. En gruppe forskere skal nå se på hvordan loven kan stoppe disse forbrytere.

Publisert 5. apr. 2016 15:15

I arbeidet med å skape internasjonal rettferdighet, er det uklart hvem rettferdigheten er ment for.

Publisert 18. mars 2016 10:40

Transnasjonalt politiarbeid krever at politibetjentene evner å håndtere både kulturelle og sosiale forskjeller innad i organisasjonen. Dette byr på utfordringer, viser forskning.

Publisert 22. feb. 2016 09:44

Det er lett å tenke at politiets kontroll av innvandring er et helt nytt fenomen. Men før var det svensker som ble sett på som en trussel mot velferdsstaten.

Publisert 15. feb. 2016 13:30

Barn i Norge møter daglig på utfordringer når deres juridiske kjønn ikke stemmer overens med egen kjønnsidentitet. I Norge har ikke barna lov til å skifte kjønn før de er 18 år. Nå har det kommet et nytt lovforslag.

Publisert 4. feb. 2016 10:10

Det norske samfunnets syn på kjønn og kjønnsroller har endret seg mye siden verdens første person skiftet kjønn på 1930-tallet. Hvordan folk får lov til å skifte juridisk kjønn har imidlertid vært nærmest uendret.

Publisert 1. feb. 2016 15:12

Internt i politiet finnes mange sterke og ulike oppfatninger om permanent bevæpning. Uenighetene kommer ikke klart nok fram i media, mener forsker.

Publisert 12. jan. 2016 10:02

Utvisning er ikke en strafferettslig reaksjon. Allikevel brukes det i økende grad som kriminalitetskontroll, påpeker kriminologer.