Forskningsaktuelt

Publisert 16. aug. 2016 15:39

EU - Turkey Agreement 2016: Refugees, Rights and Public Policy var tittelen på Isabel Mota Borges' prøveforelesning.

Publisert 9. aug. 2016 10:05

Kvinner og menn arver likt i Norge. Men det har ikke alltid vært sånn. Sønner skulle arve, døtre skulle giftes bort. Tanken på lik arverett skremte både lovgivere og «folk flest».

Publisert 27. jun. 2016 09:58

En høstdag i 1973 inviterte Juridisk klubb jusstudentene på fest. I invitasjonen ble det lovet servering av øl og vin. I tillegg skulle det konsumeres kvinner og snacks. Da våknet Anne Hellum.

Publisert 22. jun. 2016 11:25

Kroppsscannere er mer effektive enn metalldetektorer i sikkerhetskontroll på flyplasser. Du slipper vaktens søkende hender, men i stedet titter han på et skjermbilde av kroppen din. Er du villig til  å akseptere det?

Publisert 20. jun. 2016 14:42

Hvert år tvinges millioner av mennesker på flukt,  og må bo i et annet land. Klimaendringer og naturrelaterte katastrofer blir en stadig viktigere årsak til denne utviklingen. De “miljøfordrevne” – altså mennesker som tvinges til å flytte på seg som følge av ekstreme klima-og miljøendringer – er i ferd med å bli en egen anerkjent kategori fordrevne.

Publisert 16. jun. 2016 10:35

I over 25 år har Knut Papendorf vært en sentral formidler av norsk kriminologi og rettssosiologi til tysktalende forskere. Han har også sørget for at Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) har vært oppdatert på nyvinninger fra den tyske forskningsfronten.

Publisert 11. mai. 2016 19:14

Asbjørn Rachlew, avhørsekspert og gjesteforsker ved SMR, mener Norge bør gå i bresjen for internasjonale standarder for politimetoder.

Vannfall i Afrika.
Publisert 4. mai. 2016 09:07

Forskningsresultater om retten til vann som menneskerettighet er viktig for stadig flere mennesker på jorda. I Kenya, Malawi, Sør Afrika og Zimbabwe mangler fortsatt mange innbyggere både tilgang til vann som er nødvendig for livsopphold, og informasjon om hvilke rettigheter de har på dette feltet.

Publisert 15. apr. 2016 11:46

Selv om sannsynligheten for å få asyl er liten, velger mange nigerianere å reise til Europa. Hva som motiverer dem til å dra, og hvordan myndighetene forsøker å hindre dem, er noe av det professor May-Len Skilbrei skal finne ut av i forskningsprosjektet MIGMA.

Publisert 7. apr. 2016 12:14

Er du en av dem som har vært spurt av en «bank» om å verifisere kontonummeret og passordet ditt via epost? Da er du en av mange tusen potensielle ofre for datakriminelle. En gruppe forskere skal nå se på hvordan loven kan stoppe disse forbrytere.

Publisert 5. apr. 2016 15:15

I arbeidet med å skape internasjonal rettferdighet, er det uklart hvem rettferdigheten er ment for.

Publisert 18. mar. 2016 10:40

Transnasjonalt politiarbeid krever at politibetjentene evner å håndtere både kulturelle og sosiale forskjeller innad i organisasjonen. Dette byr på utfordringer, viser forskning.

Publisert 22. feb. 2016 09:44

Det er lett å tenke at politiets kontroll av innvandring er et helt nytt fenomen. Men før var det svensker som ble sett på som en trussel mot velferdsstaten.

Publisert 15. feb. 2016 13:30

Barn i Norge møter daglig på utfordringer når deres juridiske kjønn ikke stemmer overens med egen kjønnsidentitet. I Norge har ikke barna lov til å skifte kjønn før de er 18 år. Nå har det kommet et nytt lovforslag.

Publisert 5. feb. 2016 15:02

Norsk lov beskytter den som forurenser: Oljesøl som driver med havstrømmene og treffer den russiske nordkysten, tar ikke Norge ansvar for. Ødelagte økosystemer kan bli resultatet.

Publisert 4. feb. 2016 10:10

Det norske samfunnets syn på kjønn og kjønnsroller har endret seg mye siden verdens første person skiftet kjønn på 1930-tallet. Hvordan folk får lov til å skifte juridisk kjønn har imidlertid vært nærmest uendret.

Publisert 1. feb. 2016 15:12

Internt i politiet finnes mange sterke og ulike oppfatninger om permanent bevæpning. Uenighetene kommer ikke klart nok fram i media, mener forsker.

Publisert 12. jan. 2016 10:02

Utvisning er ikke en strafferettslig reaksjon. Allikevel brukes det i økende grad som kriminalitetskontroll, påpeker kriminologer.

Publisert 11. des. 2015 16:42

Forteljingar om rusbruk styrkar fellesskapskjensle og formar identitet.

Tungindustriområde
Publisert 23. nov. 2015 13:19

Doktorgradsstudent Rosa Manzo advarer mot overdrevne forventninger til de kommende klimaforhandlingene i Paris. Hun forsker på hvordan man kan organisere det kommende klimarettslige systemet.

Publisert 18. nov. 2015 08:27

Skuespilleren skaper et åndsverk når hun står på scenen og spiller sin rolle. Hun gjør om en tekst til en levende rollefigur. Men om hun eier rettighetene til sin prestasjon er ikke åpenbart.

Publisert 16. nov. 2015 16:04

Hva skjer når våpnene tier? Dette diskuteres I en ny bok der SMR-professor Nils A Butenschøn er blant forfatterne.

Publisert 4. nov. 2015 12:54

- kvinner i motstandsgruppa Osvald blei etter krigen forfylgt av norske styremakter. Dei var kun nokre få av kvinnene i Noreg som krigen aldri tok slutt for.

Publisert 15. sep. 2015 10:02

Når politikarane gir grønt lys for fleire småkraftverk og eksisterande kraftverk vert utvida, kjem bønder og bygdefolk dårleg ut.

Grafikk: bølger, vindmøller og fabrikkpiper
Publisert 6. aug. 2015 09:00

For mye bruk av skjønn gjør at økologiske verdier taper mot økonomiske interesser, mener forsker.