Aktuelle saker

Publisert 6. apr. 2017 14:37

Det er straffbart å tvinge noen til å gifte seg mot sin vilje. Men norsk lov gjelder bare for formelt inngåtte ekteskap.

Publisert 11. nov. 2016 11:57

Bankene er ikke lenger det de en gang var. De skal få deg til å spare penger, men også gi deg råd til å investere i deres produkter.  Er de meglere, selgere eller rådgivere?  Hvilken hatt har de på seg når du møter dem i skranken for en samtale om dine penger?

Publisert 19. sep. 2016 11:29

Det er ingen som eier internett. Det styres av mange aktører; brukere, teknologer, politikere, investorer, jurister m.m. Men har de like mye å si når noen er sterkere enn andre?

Publisert 9. aug. 2016 10:05

Kvinner og menn arver likt i Norge. Men det har ikke alltid vært sånn. Sønner skulle arve, døtre skulle giftes bort. Tanken på lik arverett skremte både lovgivere og «folk flest».

Publisert 22. juni 2016 11:25

Kroppsscannere er mer effektive enn metalldetektorer i sikkerhetskontroll på flyplasser. Du slipper vaktens søkende hender, men i stedet titter han på et skjermbilde av kroppen din. Er du villig til  å akseptere det?

Publisert 7. apr. 2016 12:14

Er du en av dem som har vært spurt av en «bank» om å verifisere kontonummeret og passordet ditt via epost? Da er du en av mange tusen potensielle ofre for datakriminelle. En gruppe forskere skal nå se på hvordan loven kan stoppe disse forbrytere.

Publisert 18. nov. 2015 08:27

Skuespilleren skaper et åndsverk når hun står på scenen og spiller sin rolle. Hun gjør om en tekst til en levende rollefigur. Men om hun eier rettighetene til sin prestasjon er ikke åpenbart.

Publisert 15. sep. 2015 10:02

Når politikarane gir grønt lys for fleire småkraftverk og eksisterande kraftverk vert utvida, kjem bønder og bygdefolk dårleg ut.

Publisert 30. juni 2015 13:40

Eldre blir stadig yngre, og mentale og fysiske evner går sjeldent ut på dato. Derfor kan absolutte aldersgrenser i arbeidslivet ikke lenger forsvares, hevder forsker.

Publisert 15. juni 2015 13:13

Når to bedrifter fra to ulike land skal inngå en avtale, må de bestemme spillereglene for samarbeidet.  De må bli enige om de skal bruke avtaleregler  fra ett av landene eller om de skal velge et tredje land.

Publisert 4. des. 2014 14:34

Professor Kirsti Strøm Bull møtte på UiOs adventkonsert 30. november fullstendig uvitende og uforberedt på at hun skulle få årets velferdspris fra UiO. - Kirsti er en verdig prisvinner på alle måter, forteller kolleger, studenter og stipendiater ved instituttet.

Publisert 29. okt. 2014 11:40

Dommernes rolle i en rettsstat er å dømme etter loven. Spørsmålet er om  lovens ord og dommerens samvittighet er på samme lag.

Publisert 12. feb. 2014 10:51

Juridiske uklarheter rundt bruken av nettskyen skaper problemer. Nå vil juristene rydde opp, og hjelpe til med å forske frem en ny sky.

Publisert 28. nov. 2013 13:17

Jusprofessor mener klimakrisen kan løses juridisk gjennom å endre selskapsretten. I desember presenterer en stor gruppe forskere reformer som kan redde miljøet.

Publisert 6. mai 2013 12:44

En verden der bedrifter er aktive forkjempere for miljøsaken er innen rekkevidde, mener rettsvitere. De foreslår å lovfeste grønne opsjoner for å få fart på innovasjon innen miljøvennlig teknologi og sørge for at den raskere blir tatt i bruk.

Publisert 19. mars 2013 08:31

- Vilkårlig fengsling fortsetter å være en av de største utfordringene for verdenssamfunnet. Forvaring av terror-mistenkte har undergravet vestens troverdighet.

Publisert 5. nov. 2012 11:09

Alle som ønsker å registrere sitt eget domene på nett kan få sin drøm oppfylt. Utfordringen er å lage spilleregler som er akseptable for alle parter.

Publisert 11. sep. 2012 14:04

Det har ikke vært gitt at tilretteleggere som bidrar til en annen persons skade, kan holdes erstatningsansvarlig som medvirker. Ny forskning viser imidlertid at det finnes et generelt erstatningsrettslig medvirkeransvar.

Publisert 10. aug. 2012 13:58

Det er mye usikkerhet knyttet til EU-reglene om anskaffelser i offentlig sektor. EU-domstolen åpner døra på gløtt for at sektoren selv skal kunne vurdere hva som er beste måte å organisere seg og oppgavene sine på. Samtidig krever den at det offentlige må sikre konkurransen på markedet for offentlige anskaffelser.

Publisert 16. mars 2012 10:08

Skal staten fortsette å late som om den ikke har ansvar for Statoils miljø- og klimafiendtlige prosjekter?

Publisert 18. jan. 2012 13:59

- Dersom Norge ikke setter klarere grenser for allemannsretten risikerer vi å sage av greina vi sitter på, mener forsker.

Publisert 27. sep. 2011 08:39

Kroppsscannere er mer effektive enn dagens metalldetektorer i sikkerhetskontroll på flyplasser. Du slipper vaktens søkende hender på kroppen din. I stedet titter han på din nakne scannede kropp. Er du villig til  å akseptere det?

Publisert 19. aug. 2011 14:10

Selskaper som vektlegger miljø og bærekraftig utvikling også i økonomiske nedgangstider kan få et konkurransefortrinn på sikt, mener professor i selskapsrett.

Publisert 23. juni 2011 15:11

Hvordan Internett er og bør være regulert er et stort og sammensatt  tema som opptar både brukere, nasjonale myndigheter, internasjonale aktører og leverandører av internett-tjenester.

Publisert 14. des. 2010 08:21

Norge henger etter når det gjelder nytenkning rundt bedriftssamarbeid. Virtuelle bedrifter og nettverk er nye trender internasjonalt, mens Norge sitter på gjerdet.