Aktuelle saker

Publisert 29. juni 2018 10:04

Det er på tide å komplisere debatten om framtida, skriver professor Beate Sjåfjell og stipendiat Hanna Ahlström ved Det juridiske fakultet i Dagsavisen.

Publisert 29. mai 2018 10:52

Den britiske regjeringen forsøker å finne ut hvilken tilknytning landet skal ha til EU etter Brexit. «The Norway model» er en av de aktuelle konstruksjonene, mener noen.

Publisert 25. apr. 2018 09:25

Airbnb, Uber, Foodora, weClean og Upwork er eksempler på en ny on-line basert forretningstrend. Grunnlaget er at enkeltpersoner kan leie ut eiendeler som er ubrukt eller tilby ekstra arbeidskapasitet.  Konseptet – delingsøkonomi – har vakt stor oppmerksomhet, men skaper også rettslige problemer.

Publisert 24. apr. 2018 16:07

Dersom UiOs nye strategi skal ha bærekraft som en del av strategiens overordnede ramme, trengs det mer enn henvisning til FNs bærekraftsmål, skriver Uniforum-skribent, professor Beate Sjåfjell og stipendiat Hanna Ahlström ved Det juridiske fakultet.

Publisert 30. okt. 2017 08:06

Pynter du deg med lånte fjær? Fremstiller du andres tanker og idéer som dine egne? Da er handlingen uredelig og kan føre til ubehagelige konsekvenser for deg.

Publisert 6. apr. 2017 14:37

Det er straffbart å tvinge noen til å gifte seg mot sin vilje. Men norsk lov gjelder bare for formelt inngåtte ekteskap.

Publisert 11. nov. 2016 11:57

Bankene er ikke lenger det de en gang var. De skal få deg til å spare penger, men også gi deg råd til å investere i deres produkter.  Er de meglere, selgere eller rådgivere?  Hvilken hatt har de på seg når du møter dem i skranken for en samtale om dine penger?

Publisert 19. sep. 2016 11:29

Det er ingen som eier internett. Det styres av mange aktører; brukere, teknologer, politikere, investorer, jurister m.m. Men har de like mye å si når noen er sterkere enn andre?

Publisert 9. aug. 2016 10:05

Kvinner og menn arver likt i Norge. Men det har ikke alltid vært sånn. Sønner skulle arve, døtre skulle giftes bort. Tanken på lik arverett skremte både lovgivere og «folk flest».

Publisert 22. juni 2016 11:25

Kroppsscannere er mer effektive enn metalldetektorer i sikkerhetskontroll på flyplasser. Du slipper vaktens søkende hender, men i stedet titter han på et skjermbilde av kroppen din. Er du villig til  å akseptere det?

Publisert 7. apr. 2016 12:14

Er du en av dem som har vært spurt av en «bank» om å verifisere kontonummeret og passordet ditt via epost? Da er du en av mange tusen potensielle ofre for datakriminelle. En gruppe forskere skal nå se på hvordan loven kan stoppe disse forbrytere.

Publisert 18. nov. 2015 08:27

Skuespilleren skaper et åndsverk når hun står på scenen og spiller sin rolle. Hun gjør om en tekst til en levende rollefigur. Men om hun eier rettighetene til sin prestasjon er ikke åpenbart.

Publisert 15. sep. 2015 10:02

Når politikarane gir grønt lys for fleire småkraftverk og eksisterande kraftverk vert utvida, kjem bønder og bygdefolk dårleg ut.

Publisert 30. juni 2015 13:40

Eldre blir stadig yngre, og mentale og fysiske evner går sjeldent ut på dato. Derfor kan absolutte aldersgrenser i arbeidslivet ikke lenger forsvares, hevder forsker.

Publisert 15. juni 2015 13:13

Når to bedrifter fra to ulike land skal inngå en avtale, må de bestemme spillereglene for samarbeidet.  De må bli enige om de skal bruke avtaleregler  fra ett av landene eller om de skal velge et tredje land.

Publisert 4. des. 2014 14:34

Professor Kirsti Strøm Bull møtte på UiOs adventkonsert 30. november fullstendig uvitende og uforberedt på at hun skulle få årets velferdspris fra UiO. - Kirsti er en verdig prisvinner på alle måter, forteller kolleger, studenter og stipendiater ved instituttet.

Publisert 29. okt. 2014 11:40

Dommernes rolle i en rettsstat er å dømme etter loven. Spørsmålet er om  lovens ord og dommerens samvittighet er på samme lag.

Publisert 12. feb. 2014 10:51

Juridiske uklarheter rundt bruken av nettskyen skaper problemer. Nå vil juristene rydde opp, og hjelpe til med å forske frem en ny sky.