Aktuelle saker

Rød stift festet på definisjonen av Conflict of Interest
Publisert 5. sep. 2017 09:28

Forskere fra Universitetet i Oslo er de første til å kartlegge et omfattende nettverk av internasjonale advokater som også jobber som dommere. Studien belyser et svært omstridt tema innenfor internasjonal investeringsrett, investor-stat tvisteløsninger.

Skilt utenfor den internasjonale straffedomstolen i Haag
Publisert 29. mai 2017 08:23

På tross av håndfaste bevis på alvorlige forbrytelser i Syria fremstår det internasjonale systemet som maktesløst. Har ikke internasjonal strafferett lenger noen betydning?

Publisert 12. mai 2017 14:12

Norske utlendingsmyndigheter jakter på skam, tabu og stigma når de skal vurdere asylsøkeres seksuelle orientering. Denne praksisen er problematisk og kan være i strid med menneskerettighetene, sier jurist.

Publisert 13. mars 2017 11:42

Internasjonale menneskerettighetsorganer benytter i stor grad et voksenperspektiv når de behandler rettighetene til personer med interkjønn. – Det er på tide å se dette fra barnas perspektiv, sier forsker.

Publisert 1. feb. 2017 08:16

Hvordan kan vi sikre at internasjonale domstoler er politisk uavhengige og tilgjengelig for alle?

Pc
Publisert 17. jan. 2017 10:36

Har vi for mange eller for få rettigheter? Rettigheter kan være et uttrykk for politiske prioriteringer og verdivalg, mener forskere.

Publisert 25. okt. 2016 15:08

Kjersti Lohne forsker på internasjonale domstoler, og ville se hva som foregår i den militære domstolen på Guantanamo. Det viste seg å ikke være like enkelt.

Publisert 17. okt. 2016 11:20

Næringslivet ivaretar ikke menneskerettigheter godt nok. Det viser den første vitenskapelige oversikten over de internasjonale standardene for næringslivet.

Pc
Publisert 14. sep. 2016 11:11

Jakten på digitale bevis skaper nye rettslige utfordringer. Dagens praksis med innhenting av digitale bevis kan gripe inn i privatlivet ditt, og være i strid med grunnloven.

Vannfall i Afrika.
Publisert 4. mai 2016 09:07

Forskningsresultater om retten til vann som menneskerettighet er viktig for stadig flere mennesker på jorda. I Kenya, Malawi, Sør Afrika og Zimbabwe mangler fortsatt mange innbyggere både tilgang til vann som er nødvendig for livsopphold, og informasjon om hvilke rettigheter de har på dette feltet.

Publisert 15. feb. 2016 13:30

Barn i Norge møter daglig på utfordringer når deres juridiske kjønn ikke stemmer overens med egen kjønnsidentitet. I Norge har ikke barna lov til å skifte kjønn før de er 18 år. Nå har det kommet et nytt lovforslag.

Publisert 4. feb. 2016 10:10

Det norske samfunnets syn på kjønn og kjønnsroller har endret seg mye siden verdens første person skiftet kjønn på 1930-tallet. Hvordan folk får lov til å skifte juridisk kjønn har imidlertid vært nærmest uendret.

Tungindustriområde
Publisert 23. nov. 2015 13:19

Doktorgradsstudent Rosa Manzo advarer mot overdrevne forventninger til de kommende klimaforhandlingene i Paris. Hun forsker på hvordan man kan organisere det kommende klimarettslige systemet.

Grafikk: bølger, vindmøller og fabrikkpiper
Publisert 6. aug. 2015 09:00

For mye bruk av skjønn gjør at økologiske verdier taper mot økonomiske interesser, mener forsker.

Publisert 6. juni 2014 09:24

Bruken av varetekt har økt de siste årene. Det norske rettssystemet kritiseres for sin omfattende bruk av varetektsfengsling.

Publisert 28. apr. 2014 12:43

Om bærekraftig utvikling skal oppnås må konseptet forankres bredere innen juridisk forskning, hevder professor.

Publisert 8. apr. 2014 14:36

Dobbelt statsborgerskap er etter hvert utbredt i Europa. I Norge er det derimot en uvilje mot dobbelt statsborgerskap. Forsker hevder at det norske forbudet er vanskelig å forsvare.

Publisert 23. jan. 2014 08:56

Tross mediestorm og samfunnsdebatter om rettspsykiatrien i det norske rettsvesen, er yrkesgruppene som jobber med disse ekspertene, som dommere og advokater, fornøyde med de sakkyndige ekspertenes yrkesutøvelse.

Publisert 6. jan. 2014 19:55

Mens andre stater velger å vedta nye konstitusjoner, har Norge beholdt grunnloven fra 1814. Dette har gitt oss utfordringer i tolkningen og tilpasningen til samtiden.

Publisert 1. okt. 2013 13:28

En fragmentert og skjønnsmessig miljølovgivning gjør at oljeinteresser vinner framfor vern av miljøet. Til tross for føre-var-prinsippet, finnes det ingen reell beskyttelse av økosystemet i Nordsjøen.

Publisert 19. sep. 2013 10:41

Risikoen for å få feil veiledning ved NAV er stor, og du kan gå glipp av trygdeytelser. Årsaken er usikkerhet rundt hva som skal telle som inntekter.

Publisert 4. sep. 2013 18:36

Gjennom §94 i Grunnloven ble Stortinget pålagt å vedta nye lovbøker som skulle reformere norsk rett, både i form og innhold. Dette ledet til et omfattende lovgivningsarbeid med politiske konflikter og institusjonelle spenninger i det nye konstitusjonelle Norge.

Publisert 4. sep. 2013 18:35

Våren 1814 ble den norske Grunnloven utarbeidet på fem hektiske uker. Hvorfor ble den så vellykket? Formelt gjelder den fortsatt, som verdens nest eldste gjeldende Grunnlov.

Publisert 3. juli 2013 09:18

Geologer og andre vitenskapsfolk har overraskende mye makt når grensene for kontinentalsokler settes. Oppstår uenighet kan dette føre til at kontinentalsokkelkommisjonens politiske legitimitet svekkes.

Publisert 5. mars 2013 10:30

Pakistanske kvinner bruker argumentasjon for å hindre vold i hjemmet og hevde sine rettigheter. Noen ganger virker religiøse argumenter best, andre ganger juridiske.