Publisert 26. nov. 2012 14:13

Det kommunale selvstyret mangler beskyttelse i norsk rett. Grunnloven pålegger ikke Stortinget å sikre kommunalt selvstyre, og statsforvaltningen  har ofte siste ordet overfor kommunene. Slik er det ikke i våre naboland.

Publisert 16. okt. 2012 13:52

- Dagens lovverk sikrer ikke en helhetlig forvaltning av norske utmarksområder, mener jusforsker.

Publisert 17. sep. 2012 12:07

Barn vil gjerne høres om bosted og samvær med skilte foreldre når retten spør dem. Og de blir lyttet til!

Publisert 4. sep. 2012 14:04

Hvilke internasjonale lover og regler må en stat følge? Og hvordan får man stater til å følge disse reglene, når det ikke finnes noen overnasjonal myndighet som kan håndheve dem?

Ved Det juridiske fakultet har man stilt disse spørsmålene til dommere fra verdenssamfunnets høyeste domstoler.

Publisert 12. juni 2012 09:05

Økt kriminalisering og mistenkeliggjøring av menneskegrupper, høyere straffer og flere mennesker i fengsel fra land utenfra EU er tendenser som nå avspeiler seg både i Norge og i EU.

Publisert 10. mai 2012 13:40

- Barn skal selv bestemme hvilken religion de vil tilhøre og hvilke religiøse normer de vil følge. Juridisk forskning viser at foreldre kan og skal veilede, men ikke tvinge barn inn i religiøse spor.

Publisert 24. apr. 2012 11:04

- Barns møter med tradisjonelle kjønnsbilder kan få store negative konsekvenser for dem på sikt. Barnehager og skoler gjør lite for å kvitte seg med stereotypiene, og kommunene som har kontrollansvaret følger ikke opp.

Publisert 5. mars 2012 11:45

Forskjellsbehandling og gode informasjonstiltak er nødvendig for å oppnå reell likestilling for kvinner, mener kvinnerettsforskere. Det er ennå langt igjen til målet om likestilling i Norge, og enda lenger på verdensbasis.

Publisert 4. jan. 2012 09:37

Lovverket sier ingenting om hva lærere kan si i religionsundervisningen ved private skoler, ifølge forsker.