Forum for politisk teori ved Norsk senter for menneskerettigheter:

Kriminalisering av angrepskrig:
fortsatt et mål i det 21. århundre?

Helge Høibraaten, NTNU, og Henrik Syse, PRIO

Med basis bl.a. i nye tendenser i folkeretten, bl.a. Kellogg-Briand-pakten fra 1928, ble Det Tredje Rikes ledere 1946 i Nürnberg anklaget for å ha konspirert med henblikk på å starte en angrepskrig. Situasjonen var ironisk for så vidt som en av de anklagende maktene – Sovjet-Unionen – i september 1939 fulgte opp det tyske angrepet på Polen med å besette Øst-Polen, i samforstand med Det Tredje Rike.

Likevel er kriminalisering av angrepskrig blitt en sentral del av folkeretten, bl.a. sammen med en annen innovasjon i Nürnberg, de såkalte crimes against humanity. Fra 1938 og utover skrev den tyske juristen Carl Schmitt flere kritiske skrifter om Die Wendung zum diskriminierenden Krigsbegriff (Vendingen henimot et diskriminerende krigsbegrep, dvs. henimot diskriminering av angrepskrig).

Etter 11.9.01 har det fra USA et blitt lansert en ny strategisk doktrine som synes å vende tilbake til legitimasjon av angrepskrig, og det ikke bare i betydningen pre-emptive strike (forkjøpsangrep i en unntakstilstand der andre ellers vil slå til), men vel også betydningen preventive war (angrepskrig innen rammen av en langsiktig ført kamp mot terrorisme.)

Helge Høibraaten vil gjøre rede for denne problemsituasjonen. Den allmene bakgrunn for Schmitts standpunkt kan finnes beskrevet i 3 artikler om Fiendskap utgitt i Samtiden i 1998, 1999 og 2001, særlig siste artikkel.

Henrik Syse vil kommentere Helge Høibraatens innlegg med utgangspunkt i sitt arbeid med ”rettferdig” krig-tradisjonen, som i utgangspunktet ikke skilte så skarpt mellom defensiv og offensiv krigføring. I en artikkel skrevet sammen med Gregory Reichberg anvendes synspunkter fra denne tradisjonen på tanken om internasjonale humanitære intervensjoner, som i 1999 ble brukt i forbindelse med bombetoktene over Kosovo og Serbia.

(Se Gregory Reichberg and Henrik Syse,: Humanitarian Intervention: A Case of Offensive Force? Security Dialogue, vol. 33, no. 3, 2002, pp. 309-322.)

Alle de nevnte artiklene kan fås på epost ved henvendelse til helgeho@hf.ntnu.no; spørsmål kan også rettes til

Helge Høibraaten, tlf. 92613859.

Tidspunkt: Fredag 25. april, kl. 14:30 – 16:30

Sted: Seminarrommet, Norsk senter for menneskerettigheter, Universitetsgaten 22 - 24

Møtet vil bli ledet av Helge Høibraaten.