Reisebrev fra Berlin

Hardtarbeidende, ambisiøse og kritiske. Dette er adjektiver som beskriver ikke bare de norske, men også de tyske jusstudentene. Hva er det så som skiller jusstudentene her, fra de vi kjenner i Oslo?

Berlin, Foto: privat

Jo, i Berlin kan man være så seriøs man vil på skolen, men byen gir deg mulighetene til å leve et fullstendig koko liv på fritiden. Jeg har valgt å studere ett semester på Freie Universität Berlin, ett av Tysklands ni excellence-Universiteter.

Godt tilrettelagt for utvekslingsstudenter

Også som utvekslingsstudent kjenner man på den lokale ambisiøsiteten, men dagene går imidlertid atskilling lettere for seg som student gjennom ERASMUS. Selv om vi følger tyske forelesninger, er det meste godt tilrettelagt med gratis språkkurs og spesialeksamener.

Deltakelse i verdensomspennende konkurranse

Potsdam, Foto: privat

Kun i ett fag stiller jeg på lik linje som de tyske jusstudentene på fjerde avdeling, og her blir jeg faglig rundjult opp til flere ganger i uken. Sammen med tre andre studenter og to veiledere deltar vi med dette faget i en verdensomspennende konkurranse i EU rett. Med utgangspunkt i en pågående sak fra EU domstolen skal vi prestere best mulig EU-rettslig, både som saksøker, saksøkte og som Advocate General.

Frem til desember har arbeidet foregått gjennom skriftlig prosedyre, og til våren reiser vi rundt i Europa og USA for å prosedere for nasjonale domstoler. Dette faget har hittil vært utrolig spennende og gitt store faglige utfordringer. Videre har det åpnet muligheten for et omfattende tysk kontaktnettverk – veilederne er flinke til å ta oss med på konferanser, relevante besøk i departementer og på middager med delegasjoner fra andre land. Ikke minst er de andre kollegaene tyske, noe som åpner muligheten for tyske venner og for å praktisere språket på fritiden. Arbeidsspråket for dette faget er imidlertid fransk og engelsk, i samsvar med arbeidsspråket i EU.

Stort skille mellom arbeid og fritid

Skillet mellom den mer formelle settingen på arbeid og fritid er stort her i Berlin. Byens motto synes å fremme individualiteten. Politisk og kulturelt lever derfor Berlinerne i en evig opposisjon til vår oppfatning av ’det normale’. Ofte kan jeg sitte i parken og bare observere. Pappaer som spiller synthesizer-versjoner av 70-talls hits på gamle key-boards, hundrevis av bestemødre i aksjoner for flyktninger, eller unge jenter og gutter i klesdrakter jeg tror har en hipsterfaktorer tatt ut av en annen liga.

«Good vibes» til salgs

Forleden gikk jeg forbi en av disse, som satt på et hustak og solgte ’good vibes’. Foran henne stod et folkehav i kø for å kjøpe god karma. Det er altså bare jeg som syntes det er litt rart. Flere ganger har jeg fått høre av mine tyske venner at jeg ”rett og slett ser litt for streit ut” i mine oppklippede bukser og tank tops, og at jeg må jobbe litt med individualiteten. Til ettertanke er kanskje dette noe alle jusstudentene fra UiO hadde hatt godt av å oppleve. 

Spennende by

Berlin, Foto: privat

I Berlin er du midt i Europa. Byen er et mekka for dagsaktuell europapolitikk, som flyktningkrisen, Da’esh (ISIL), TTIP forhandlinger og klima. Byen har også et rikt kulturliv, med gratisbilletter i filharmonien for studenter og utallige foredrag og teateroppsetninger.

Videre kommer du deg for en billig penge til andre storbyer som Praha, München og Krakow, eller til alpene. Gjennom ERASMUS arrangeres det ukentlige ekskursjoner i og utenfor Berlin, og man kommer lett sammen med andre studenter for å finne på noe.

Min foreløpige opplevelse av Berlin er fantastisk, og jeg anbefaler alle et halvår i denne byen.

Av Annette
Publisert 7. des. 2015 15:00 - Sist endret 8. des. 2015 14:05