Reisebrev fra København

København? For oss nordmenn verdens minst eksotiske utvekslingsdestinasjon? Hvorfor ikke bare utveksle til Universitet i Agder, så sparer du pengene til flybillett?

København, Foto: privat

Jeg var også usikker på hvor spennende det ville bli å bo i Kongens By, og må innrømme at en av hovedgrunnene til valget var at jeg skulle ha med min ikke-studerende kjæreste, som lettere kunne få jobb i København. Men etter at jeg kjøpte meg en klassisk Raleigh bysykkel i uke 2, har jeg overhodet ikke sett meg tilbake (utenom av trafikkmessige hensyn), og livet har vært en rullende fest.

Miks av danske og utenlandske studenter

Skolen først: KU er, som Juridisk fakultet ved UiO, spredt litt rundt i indre by. Klassene utgjøres stort sett av en miks av danske og utenlandske studenter, og minner mer om kurs enn forelesninger. Undervisningen er på engelsk, og foregår som regel en gang i uken(uten obligatorisk oppmøte). Kvaliteten på undervisningen varierte, fra de helt brilliante forelesere til de mer mediokre, men det som overasket meg mest var hvor lite det ble gått i dybden i de ulike fagene.

To av mine tre eksamener var muntlige (den tredje var åpen bok), og på tross av langt mindre arbeid enn i Norge gikk eksamener fint. Det faglige utbyttet var altså ikke helt som forventet, men det ga meg bedre tid til andre ting.  Semesteret varte fra februar til medio juni.

Sosialt miljø

København, St. Hans i Nyhavn, Foto: privat

Sosialt: Jeg valgte å ikke bo i studentleilighet, men leide i stedet selv i Christianshavn. Sosialt var det nok en liten ulempe, men på alle andre måter er jeg fornøyd med det. De fleste andre bodde i klassiske studentleiligheter i utkanten av København, hvor man enten deler rom eller i alle fall kjøkken med flere andre. Her ble det ukentlig arrangert hjemmefester og diverse sosiale sammenkomster. ”Fadderne” var også flinke til å arrangere ting gjennom hele semesteret, alt fra utflukter til f.eks. Carlsberg bryggeri til fester på Jurahuset i ekte kjelleren-stil.

Utvekslingsgjengen var en svært variert gruppe, fra den klassiske bokorm til den australske bartenderen som møtte opp på alle fester i sin rosa skjorte med kun én knapp igjen under en stram dressjakke med oppbrettede armer, men aldri ble observert på lesesalen(og som solgte bøkene sine som ”ubrukt” etter endt opphold). Det eneste aber var at jeg som 26-åring følte meg gammel i forhold til mine medstudenter, som stort sett var mellom 19-23 år.

Sykkelby

Byen: København er simpelthen verdens dejligste (og flateste) by. Den har så mye å by på at jeg nå, midt i juli, fortsatt har minst ti ting igjen på listen over ting som skal sees eller gjøres. Det første du må gjøre er å kjøpe sykkel: Man kan sykle overalt (jeg har brukt metroen ca. 5 ganger på et halvt år), og alle sykler. Men det blir ikke kaos, bilister og syklister lever side om side i harmoni, og i tillegg slipper du stort sett synet av middelaldrende finansmenn i trikot som turer frem på dyre racersykler.

Favoritter i København

Klampenborg, Foto: privat

Det blir ikke plass til en detaljert beskrivelse av byen, men dette er mine personlige favoritter, som ”må” oppleves:

Klampenborg, kongenes gamle jaktmark, med slott og ca. 2000 hjortedyr (jeg så rundt 1000 av dem). København Zoo på en solskinnsdag. Tur i nydelige Frederiksberg Have eller solslikking på Amagerstrand. Basketball (eller mange andre idretter) mot lokale legender i enorme Fælledparken.

Iskold Tuborg i Kongens have eller Ørstedsparken. Lam på L´Olivier på Frederiksberg. Kaffe og vinking til turistbåter med bena dinglende i kanalen ved Christianshavn. Second-hand shopping i latinerkvarteret eller på Nørrebro. Utfordring av tilfeldig syklist til kappkjøring. Sykle rundt på måfå og se på Københavnere i fri utfoldelse. Distortion-festivalen i juni, en enorm gatefestival med helt vilt mye liv, eller en av Københavns endeløse fortauskafeer eller restauranter med billig og god mat. Det er sikkert hundre ting jeg har glemt å nevne, men jeg foreslår heller at du hopper i det, pakker sekken og opplever himmel på jord på egenhånd.

Ett konkret tips: Jeg er veldig glad jeg jobbet, sparte og levde som en lus et par måneder før jeg dro ned. SÅ mye moro koster en del i lengden!

Av Kasper
Publisert 21. aug. 2014 13:49 - Sist endret 25. aug. 2014 08:52