Reisebrev fra Newcastle

Et reisebrev publisert få dager før fristen førte til at Newcastle endte opp på søknaden min. Geordie Shore var ikke førstevalget for noen av oss, men det kan jeg med hånden på hjertet si at det ville vært i dag. Whey aye!

Grey Street, Foto: privat

Newcastle University er et av få universiteter i UK som har campus plassert i selve bykjernen. Dette gjør at man fint kan klare seg uten noen form for offentlig transport i byen som i størrelse og folketall kan sammenlignes med Bergen. 

The Toon

Man legger fort merke til ”the Geordie spirit” og at ”the Northerners” med sin karakteristiske aksent er stolte av byen sin. Newcastle blir omtalt som Nord-Englands svar på London, og har i grunn alt. Shoppingsenteret Eldon Square går over flere kvartaler i sentrum og dersom det ikke skulle være nok ligger Europas største shoppingsenter en kort busstur unna.

Kaféer og restauranter ligger på rad og rekke. En favoritt blant studentene er tehuset Quilliam Brothers som tilbyr over hundre ulike sorter, plassert like ved universitetsbiblioteket. Byen bugner også av muséer og gallerier, de aller fleste gratis, samt en rekke teatre (er man ute i rett tid kan man få halv pris!).

University of Newcastle, Foto: privat

Mange favoritter

Andre favoritter inkluderer fish ’n’ chips langs de idylliske strendene en halvtimes t-banetur unna, stand-up for £2 på onsdager og ikke minst Grainger Market. Innendørsmarkedet tilbyr alt fra vernetøy og mobilreparasjon til fersk fisk og tyrkiske lamper. The Quayside er området rundt elva Tyne og syv bruer forener de to bydelene. På søndager er det et koselig søndagsmarked med tilsvarende variasjon som nevnt ovenfor.

Man kan simpelthen ikke omtale Newcastle uten å knytte en kommentar til utelivet. Å gå hjem fra byen er en opplevelse i seg selv når bybildet blir invadert av britiske damer i minimal påkledning i minusgrader og i andegange med chips i blikket. Fotball er en religion i Nord-England og Newcastle er intet unntak. Har man planer om å bevege seg i byen på kampdager må man planlegge nøye for å navigere mellom massene kledd i svart og hvitt som stødig beveger seg opp mot St. James’ Park stadium – også plassert midt i sentrum. Eventuelt kan man slenge seg på, billetter koster mellom £10-20 avhengig av kamp dersom man kjøper de via studentforeningen.

St. James Park, Foto: privat

Rimelig studentby

Byen er også et godt utgangspunkt for å utforske andre deler av landet. Med tog kommer du deg enkelt til Edinburgh (1,5 t), London (3 t) eller York (1 t). Er du tidlig ute kan det bli ganske rimelig. Selv om krona ikke er så sterk som før så er Newcastle blant de billigste studentbyene. Er man oppmerksom på ulike studenttilbud og ”kan triksene i boka” er det fullt mulig å benytte seg av alt det byen har å by på for en student.

Newcastle University

Når det kommer til selve utvekslingen var vi veldig fornøyde med universitetet i seg selv. Det blir arrangert fadderuke for internasjonale studenter før resten av studentene inntar byen, med et opplegg som sørger for at man får registrert seg for alt mulig (språktest, lege, diverse underskrifter, osv.) og kan delta på sosiale aktiviteter.

Fadderuke

Tyne Bridge, Foto: privat

Erfaringsmessig får utvekslingsstudentene mye med hverandre å gjøre, slik at det kan være lurt å være med her. Uka etter arrangeres tradisjonell fadderuke for årets ”fresher’s”, bedre kjent som årets russekull her i Norge (man slutter på videregående et år tidligere i UK). Uka er stappfull med aktiviteter fra morgen til kveld, og de av oss som valgte å delta er godt fornøyd med det, selv om det nok er bekjentskapene fra uka før vi i hovedsak tok med oss videre.

Meget anerkjent juridisk fakultet

Juridisk fakultet er forholdsvis lite, men samtidig anerkjent og et av de ti beste i UK. Størrelsen tilrettela for personlig og bra oppfølging. Vi stod fritt til å velge mellom alle fag på alle tre trinn. De fleste fag går over ett studieår, men vi opplevde at de var veldig tilbøyelige til å tilpasse dette for oss som bare var der i ett semester. Man måtte ha mellom 4-6 ulike fag, avhengig av hvor mange poeng de enkelte ga.

Eksamensformen var dominert av essay, men jeg hadde også en fiktiv rettssak og en skriftlig eksamen (på 45 min!). Arbeidsmengden er betydelig og det kan være uvant med essays og tilhørende referering, men vi opplevde det ikke som spesielt vanskelig. Forelesninger og seminarer (kurs i mindre grupper) er formelt obligatorisk, men vi fikk indirekte klarsignal på at det var greit å droppe disse etter at essay var levert.

Quayside, Foto: privat

Bolig

Universitetet understreker at man ikke er garantert bosted når man bare skal være der i ett semester. Imidlertid fikk alle vi som søkte her fra UiO omtrent en måned før avreise, og andre vi kom i kontakt med hadde heller ikke hatt noe problem med dette.

Med mindre man er førsteårsstudent er det egentlig vanlig å bo privat i UK, og universitetet er behjelpelig med å finne noe i privat sektor. Et godt privat alternativ dersom man ønsker å sikre seg bolig tidlig, er Erasmus Living. Dette er en agent som sørger for privat bolig med andre utvekslingsstudenter, og er skreddersydd for Erasmus-studenter som kun er i Newcastle for ett semester.

Uansett hvor du ender opp med å søke anbefaler vi på det sterkeste å dra på utveksling!

Av Kari, Camilla, Synne, Erik
Publisert 12. feb. 2016 10:10 - Sist endret 12. feb. 2016 10:19