Reisebrev fra Newcastle

How man! Vi har debutert som første utsending fra juridisk fakultet til universitetet i Newcastle, og kan vel sånn generelt si at utvekslingsoppholdet i Geordietown har vært tommel opp.

Newcastle, The Eye, Foto: privat

Newcastle er selvtitulert kulturhovedstad i nord-England, og det burde være mulig for enhver å få tilfredsstilt sin kulturelle habitus enten man vil slå seg løs med Shakespeare i Royal Theater eller danse vilt og hemningsløst med geordieshore-gjengen på Bijoux.

Spennende uteliv

Utelivet er i det hele tatt en studie verdig, og domineres i hovedsak av britiske damer som klær seg omtrent som byens løse fulger ved akershusfestning, gjerne i godt driv i retning nærmeste klubb.

Mye å finne på

Byen er delt av elva Tyne med den karakteristiske brua ‘The Eye’ som landemerke. Her er det et trivelig søndagsmarked med et omfattende utvalg nips og mye god mat. Sånn ellers er det gode muligheter for å fortape seg i shopping på Eldon Square, nippe til te eller heie på hjemmelaget på St. James Park. Byen er også et godt utgangspunkt for utflukter med kort reisevei til Edinburgh (1,5 timer med tog), London (3 timer med tog) eller York (i overkant av én time). Lurt å være tidlig ute her, for billettprisene kan være relativt stive.

Velsmurt opplegg for utvekslingsstudenter

Newcastle, Foto: privat

Newcastle mottar årlig litt over 5000 internasjonale studenter og har et temmelig velsmurt opplegg for internasjonale studenter. De to første ukene er viet informasjon og sosiale aktiviteter, en såkalt ‘freshers week’. Det innebærer ulike aktiviteter på dagtid enten det er paintball, minigolf eller mat og gjerne temafester på kveldinga.

Avhengig av alder og innstilling er det mulig at man vil føle seg utdatert blant alle de britiske som er tenåringer på siste året. Det hele er relativt massebasert, men det skal være mulig å treffe likesinnede også her. Den ukelange festligheten koster rundt 60 pund, dytter man i seg nok mat er det mulig å få valuta for penga, og er man opptatt av å treffe nye folk kan det jo være en lur sosial investering.

Ingen problem med bolig

Når det gjelder bosted understreker Universitetet i Newcastle at dette ikke kan garanteres for studenter som bare skal være der i ett semester. Vi fikk imidlertid begge sted å bo, og for de aller fleste andre vi kom i kontakt var dette heller ikke noe problem, om man skulle være så uheldig å ende opp bostedsløs er universitetet behjelpelig med å finne noe i privat sektor.

Jenny fikk bosted i september, mens jeg fikk vite dette bare få dager før avreise, så man må nok belage seg på å få informasjon om dette lovlig sent.

Anerkjent juridisk fakultet

Newcastle: Foto: privat

Juridisk fakultet er forholdsvis lite sammenlignet med fakultet ved UiO, men er et anerkjent fakultet og blant de ti beste i England.

Det er mulig å velge mellom en rekke fag. En del av fagene går over to semestre, men fakultet er innstilt på en finne en løsning som gjør det mulig å ta disse fagene selv om man bare skal være der i ett semester.

Undervisningsmetode

All undervisning er i utgangspunktet obligatorisk, også forelesninger, men vår erfaring er at dette i liten grad håndheves. Undervisningsformen er en kombinasjon av forelesninger og seminarer. Seminarene er basert på studentdeltagelse og fordrer en hel del forberedelse.

Vurderingsform avhenger av fagvalg, noen fag er det bare essays i andre fag er det essays og eksamen. Arbeidsmengden er betydelig, mye grunnet diverse essays som må leveres i løpet av semesteret, avhengig av faglige ambisjoner er det derfor et stalltips å velge sine fag med omhu.

Av Jon Erik, Jenny
Publisert 5. feb. 2015 10:53 - Sist endret 5. feb. 2015 10:53