Forelesninger i Zoom

Undervisningsformene vil variere i tiden fremover. Den enkelte underviser bestemmer sammen med studieårsansvarlig hvordan undervisningen legges opp.

Den digitale undervisningen er på mange måter i oppstartsfasen. Derfor er også tilbudet varierende. Mange fag tilbyr innspilte oppgavegjennomganger og forelesninger, mens mange bruker også Zoom.

Hva er Zoom?

Zoom er et digitalt klasserom. Helt konkret er det litt som en videosamtale, bare med svært mange deltakere samtidig – faktisk opp til flere hundre. Det som ytterligere skiller Zoom fra en videosamtale er at man i Zoom finner typisk klasseroms-funksjonalitet, som for eksempel summegrupper og en egen knapp for å «rekke opp hånden» – bare digitalt.

Zoom vil bli benyttet til både live kursundervisning og live forelesning.

Kjøreregler

Forelesninger i Zoom vil foregå live. Det vil si at du som student «møter opp» på forelesning til samme tidspunkt som vanlig, sammen med dine nærmere 200 medstudenter i fellesfagene. Den eneste forskjellen vil i prinsippet være at man møtes i en digital forelesningssal, i motsetning til en fysisk en.

Dette innebærer at de vanlige sosiale normene og kjørereglene gjelder. Man kan rekke opp hånda og stille spørsmål ved hjelp av håndsopprekkingsfunksjonen, men stort sett forventes det bare at man følger med.

Det er imidlertid et par ting du bør være oppmerksom på.

Bruk av mikrofon og den viktige unmute-funksjonen

Under forelesninger i Zoom vil mikrofonen din i utgangspunktet være slått av. Du må slå den på om du ønsker å stille et spørsmål. Dette gjør du enkelt ved å holde inne mellomromstasten på tastaturet. Hold den inne imens du snakker, og slipp tasten for å mute deg selv igjen. Eventuelt kan du stille spørsmål i chat-funksjonen. Når man samler 200 personer i en digital forelesningssal sier det seg selv at det kan bli bråkete om alle har mikrofonen slått på. Merk at mikrofonen fanger opp tastetrykk og andre små lyder.

Bruk webcam

I Zoom har alle deltakerne på forelesningen mulighet til å ha på webcam. Du bør bruke webcam! Om du forsøker å sette deg i din forelesers sko vil du raskt skjønne at det kan være litt rart å forelese for 200 ansiktsløse mystiske mennesker. Så for å skape best mulig og naturlig stemning, anbefales det å ha på kamera. Når du kommer til forelesning er kameraet i utgangspunktet slått av, så da må du aktivt slå det på selv.

Om hjemmekontoret er rotete, eller du bor med flere som plutselig kan komme vandrende inn i bakgrunnen, kan du alltids bruke Zooms bakgrunns-funksjon. Den fungerer utmerket! Vi anbefaler at du velger en ikke-bevegelig bakgrunn, gjerne en helfarget bakgrunn. Bevegelige bilder tar mye kapasitet og reduserer kvaliteten på forelesningen.

Publisert 3. des. 2020 09:40 - Sist endret 3. des. 2020 09:40