Savner du lesesalen?

Å bruke lesesalen er for mange et fint rituale. Man kommer og går til mer eller mindre faste tidspunkt, til den samme salen og treffer omtrent de samme folka. Og, er det noe som er vanskelig å forstå, kan man hviske litt til sidemannen. Kan man videreføre alt dette digitalt? 

Ja! Man kan lage en virtuell lesesal ved å lage et langåpent Zoom-rom, som ikke forsvinner når sistemann forlater det. Da kan enhver komme og gå fra lesesalen når det måtte passe. Det trenger ikke å være mange på lesesalen heller, kanskje starte med to eller tre. For å lage et slikt Zoom-rom kan du skru på følgende innstillinger når du oppretter rommet: 

Skjermbilde som viser innstillingene i Zoom

Når man har laget en slik virtuell lesesal kan man invitere kollokviegruppa eller andre som tar samme fag som deg. Å se de andre studenter sjekke inn på Zoom-lesesalen hver morgen er kanskje det nærmeste vi kommer den gamle hverdagen. 

Tips for bruk av "lesesalen"

Kaffekopp og borte-funksjon

Man kan gå inn og ut av lesesalen ved å delta/forlate møtet. Skal man bare hente kaffe kan man bruke kaffekopp funksjonen. Vil mBildet kan inneholde: tekst, skjermbilde, font, linje, teknologi.an være uforstyrret kan man bruke borte- symbolet (klokka). 

Hvis du ikke får opp disse funksjonene er det også mulig å skrive "borte" eller "ikke forstyrr" ved siden av navnet sitt i Participants feltet. 

Bruk profilbilde fremfor webcam

Man trenger selvsagt ikke å bruke webcam på lesesalen. Poenget er at navnet ditt synes ved din rute, sånn at andre ser at du er på lesesalen med dem. For å gjøre det litt koseligere kan man bruke et profilbilde. Dette kan man gjøre ved å bruke funksjonene ved siden av navnet ditt i «Participant» ruten. Det er jo litt hyggeligere når ikke hele skjermen kun er tomme ruter.  

For å endre navn eller legge til et profilbilde kan du holde pilen over navnet ditt under "Participants". Da får du opp alternativene "Mute" og "More". Trykk på "More", og da får du alternativene "Rename" og "Add Profile Picture".

skjermbilde som viser innstillinger for profilbilde, del 1skjermbilde som viser innstillinger for profilbilde, del 2

Skru av mikrofonen

Hysj. Her gjelder samme regler som på fysisk lesesal!  

(men nå kan du spise knekkebrødet ditt med god samvittighet) 

Bruk chatten aktivt

Ønsker man å spørre om noe så kan man f.eks. spørre alle på lesesalen i chatten, eller velge en person man sender en personlig chattemelding til.

Hvorfor sitte på digital lesesal?

  • En følelse at man logger inn/ setter seg ned for å lese. Og med det også synliggjør for seg selv og for andre medstudenter at man nå har satt seg på lesesalsplassen.   

  • Lettere å stille enkle spørsmål i chatten og få respons. Slik man tidligere kunne gjort på lesesalen eller i gangen.  

  • Kanskje invitere noen på lesesalen til å ta en kaffepause sammen, og møtes i et eget Zoom rom? Det er ingen tvil om at lesesalen har en sosial funksjon, og dette er vanskelig å ivareta hjemmefra. Men vi kan jo prøve?  

Lykke til med studiet og kollokveringen fremover! 

Publisert 1. apr. 2020 08:00 - Sist endret 9. nov. 2021 17:22