Panama Papers

Panama Papers-lekkasjen gjør forskergruppens arbeid mer relevant enn noensinne

Lekkasjer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca har vist verden hvordan selskaper kan organisere seg for å blant annet betale mindre skatt og slippe unna dokumentasjonsregler. Problemstillingene om selskapsorganisering og skatt er i kjernen av det som forskergruppen Selskaper, Markeder, Samfunn og Miljø forsker på, og forskergruppens medlemmer har den siste tiden uttalt seg i media om saken. Her er en oversikt over relevante medieoppslag og relevante arrangementer:

Medieoppslag

Arrangementer

Vi ønsker også velkommen til Selskapsrettsforum om Panama Papers tirsdag 19. april.

Podcast av innleggene:

Politikere fikk skattesjokk

Stipendiat Linn Anker-Sørensens foredrag om hvordan selskaper og konserner organiserer seg ga ifølge ABC Nyheter politikerne skattesjokk da hun holdt foredraget tidligere i år. På foredraget uttalte hun at

– Det har vokst fram en ny markedshær av tilretteleggere som ordner hvordan et selskap skal struktureres på tvers av landegrenser. De oppretter og avvikler selskaper, er eksperter i å finne fram til de gunstigste jurisdiksjonene for virksomheter som ønsker å minimere skattene og tilrettelegger finansiering.

Om Panama Papers

• Panama Papers er tidenes største dokumentlekkasje.

• 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

• Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

• På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.

• Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) er materialet delt med Aftenposten og over 100 andre medieorganisasjoner over hele verden.

Kilde: Aftenposten.no/panamapapers

Publisert 8. apr. 2016 12:03 - Sist endret 16. mars 2020 13:09