
Den norske tilnærmingen til Segway får nok mange til fortsatt å trekke på smilebåndet.
Dette sier Øystein Foros, professor, NHH, og Erling J. Hjelmeng, professor, Institutt for privatrett, UiO og NHH til E24.
Den norske tilnærmingen til Segway får nok mange til fortsatt å trekke på smilebåndet.
Dette sier Øystein Foros, professor, NHH, og Erling J. Hjelmeng, professor, Institutt for privatrett, UiO og NHH til E24.
I vår ga USAs høyesterett grønt lys for å prøve abortspørsmålet på nytt. Saken vil bli prosedert i sin fulle bredde nå i høst.
Vi kan nå få langtidsvirkningene av Trumps dommerutnevnelser.
Dette uttaler professor Geir Stenseth i sitt innlegg i Aftenposten.
Dette går ut over deg, meg og alle europeiske borgere.
Det sier Giske Ursin, Direktør, Kreftregisteret, og Heidi Beate Bentzen, forsker, Det juridiske fakultet, UiO, i sitt innlegg i Aftenposten.
Problemene knyttet til produksjon og fordeling av vaksinene er til dels en konsekvens av regler som skal oppmuntre til utvikling av vaksiner. Vi trenger ny lovgivning for patenter som er utviklet med støtte fra det offentlige.
Dette sier Inger Berg Ørstavik, professor ved Institutt for privatrett, UiO, i Dagens Næringsliv.
Et godt, forskningsbasert grunnlag for arbeidet med bærekraft er viktig for å forstå risiko, og for at norsk næringsliv «treffer» med sine løsninger og produkter i omstillingen til bærekraft, skriver Karoline Bakka Hjertø, Bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Østlandet, professor Beate Sjåfjell, Universitetet i Oslo og postdoktor Hanna Ahlström ved Kungliga Vetenskapsakademien.
UEFAs Sopranos-metoder for å stoppe den nye konkurrenten strider med EUs konkurranseregler. Dette sier Øystein Foros, professor, NHH, og Erling J. Hjelmeng, professor, institutt for privatrett, UiO og NHH til VG.
Klima- og miljøproblemer utfordrer de tradisjonelle rettsstatsprinsippene. Håndteringen vil kreve utvikling av nye juridiske virkemidler, og fornyet grenseoppgang mellom politikk og rett. Dette skriver preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi og Nils Chr. Stenseth som leder Akademiets utvalg for klima, miljø og ressursbruk i en kronikk i Uniforum.
Donald Trump må utlevere selvangivelsen sin. USAs tidligere president er ikke immun mot kriminaletterforskning. Dette sier professor dr. juris Geir Stenseth i en kronikk i Dagens Næringsliv.
Regjeringen har sendt på høring et forslag om portforbud. Portforbud er forbud mot å forlate sitt hjem. Av flere grunner er vi uenige med regjeringens forslag, skriver ni professorer i denne kronikken.
Av Katja Franko, Hans Petter Graver, Vidar Halvorsen, Mette Kalager, Peter Scharff Smith, Nils Chr. Stenseth, Kristine Beate Walhovd, Universitetet i Oslo, Ørjan Olsvik, Norges Arktiske Universitetet og Einar Øverenget, Høgskolen i Innlandet.
Kriminalreform blir valgkamptema i USA med Harris som visepresidentkandidat. Bakgrunn fra salongradikalisme i Berkeley og realitetsorientering fra Oaklands røffe gater gir henne et godt grunnlag sier professor dr. juris Geir Stenseth i Dagens Næringsliv.
Prosjektet «Societal Security and Digital Identities» (SODI), som ledes av Marte Kjørven, har fått en bevilgning på 24 millioner NOK fra Norges Forskningsråd.
Demokratiet sikrer en ytringsfrihet som er vernet av Grunnloven, men forståelsen av ytringsfrihet skaper konflikter. Bråk rundt teaterforestillingen "Ways of seeing" i Norge og lærerdrapet i Frankrike er eksempler på ulike tolkinger av friheten til å ytre seg.
Ti etikkforskere fra Universitetet i Oslo advarer nå mot å bruke høyrisikostudier på mennesker i Covid-19-sammenheng. Dette er forskning som bryter med grunnleggende prinsipper i forskningsetikken, skriver de i denne kronikken.
Av Jan Helge Solbakk, Heidi Beate Bentzen, Søren Holm, Anne Kari Tolo Heggestad, Bjørn Hofmann, Annette Robertsen, Anne Hambro Alnæs, Shereen Cox, Reidar Pedersen og Rose Bernabe, Senter for medisinsk etikk, UiO.
Amerika står i flammer. Demokratiets funksjonsevne står på spill sier Geir Stenseth i denne kronikken i Dagens Næringsliv.
Han starter i beste fall i oppoverbakke. I verste fall har han alt tapt all troverdighet sier Beate Sjåfjell i denne kronikken i Aftenposten.
Det virket som science fiction, da to jurister fikk idéen om å koble juss til teknologi. Idéen ble videreført og etter noen år ble SERI Europas ledende senter for rettsinformatikk. Nå er bystene til de to framtidsvisjonærene satt opp i DJs bibliotek.
Vil den nordiske forretningsmodellen kunne fungere som et forbilde når bedriftene skal leve opp til krav om bærekraft i en globalisert og digitalisert verden? Prosjektet Futuring Nordics skal undersøke mulighetene.
Målet må være faktisk bærekraft og ikke litt mindre ikke-bærekraftig sier Beate Sjåfjell i denne kronikken i Dagsavisen.
Vi har ikke tid til å vente en generasjon eller to for å se hvor dette bærer vei sier Beate Sjåfjell i denne kronikken i Dagsavisen.
Erna Solberg, hvor er Norges plan for omstilling til bærekraft? Professor Beate Sjåfjell stiller spørsmålet i denne kronikken i Dagsavisen.
Også den juridiske standen sviktet jødene under okkupasjonen, skriver professor Hans Petter Graver i Morgenbladet.
Mange amerikanere har et feilaktig positivt bilde av Norge, skriver professor Beate Sjåfjell i Dagsavisen.
Brukere av nettstedene Google, Facebook, Twitter e.l. legger frivillig ut mengder av informasjon som er verdifulle «salgsvarer» for selskapene. De tjener svimlende summer på omsetningen av informasjon, bilder og videoer som du og jeg legger ut på nett. Har selskapene lov til dette?
Det internasjonale kvinnenettverket Daughters of Themis, som ble startet ved Det juridiske fakultet for få år siden, har i dag utviklet seg til å bli et livskraftig og fruktbart internasjonalt nettverk for kvinnelige næringslivsforskere.
Det er på tide å komplisere debatten om framtida, skriver professor Beate Sjåfjell og stipendiat Hanna Ahlström ved Det juridiske fakultet i Dagsavisen.