Aktuelle saker

Publisert 15. sep. 2021 14:23

Den norske tilnærmingen til Segway får nok mange til fortsatt å trekke på smilebåndet.

Dette sier Øystein Foros, professor, NHH, og Erling J. Hjelmeng, professor, Institutt for privatrett, UiO og NHH til E24.

Publisert 3. aug. 2021 14:53

Problemene knyttet til produksjon og fordeling av vaksinene er til dels en konsekvens av regler som skal oppmuntre til utvikling av vaksiner. Vi trenger ny lovgivning for patenter som er utviklet med støtte fra det offentlige.

Dette sier Inger Berg Ørstavik, professor ved Institutt for privatrett, UiO, i Dagens Næringsliv.

Publisert 24. juni 2021 10:02

Et godt, forskningsbasert grunnlag for arbeidet med bærekraft er viktig for å forstå risiko, og for at norsk næringsliv «treffer» med sine løsninger og produkter i omstillingen til bærekraft, skriver Karoline Bakka Hjertø, Bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Østlandet, professor Beate Sjåfjell, Universitetet i Oslo og postdoktor Hanna Ahlström ved Kungliga Vetenskapsakademien.

Publisert 9. apr. 2021 08:49

Klima- og miljøproblemer utfordrer de tradisjonelle rettsstatsprinsippene. Håndteringen vil kreve utvikling av nye juridiske virkemidler, og fornyet grenseoppgang mellom politikk og rett. Dette skriver preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi og Nils Chr. Stenseth som leder Akademiets utvalg for klima, miljø og ressursbruk i en kronikk i Uniforum.

Publisert 26. feb. 2021 16:14

Regjeringen har sendt på høring et forslag om portforbud. Portforbud er forbud mot å forlate sitt hjem. Av flere grunner er vi uenige med regjeringens forslag, skriver ni professorer i denne kronikken.

Av Katja Franko, Hans Petter Graver, Vidar Halvorsen,  Mette Kalager, Peter Scharff Smith, Nils Chr. Stenseth, Kristine Beate Walhovd, Universitetet i Oslo, Ørjan Olsvik, Norges Arktiske Universitetet og Einar Øverenget, Høgskolen i Innlandet.

Publisert 26. feb. 2021 16:14

Kriminalreform blir valgkamptema i USA med Harris som visepresidentkandidat. Bakgrunn fra salongradikalisme i Berkeley og realitetsorientering fra Oaklands røffe gater gir henne et godt grunnlag sier professor dr. juris Geir Stenseth i Dagens Næringsliv.

Bildet kan inneholde: ansikt, nese, teip, hake.
Publisert 20. nov. 2020 10:54

Demokratiet sikrer en ytringsfrihet som er vernet av Grunnloven, men forståelsen av ytringsfrihet skaper konflikter. Bråk rundt teaterforestillingen "Ways of seeing" i Norge og lærerdrapet i Frankrike er eksempler på ulike tolkinger av friheten til å ytre seg.

Bildet kan inneholde: container, plakat, bygninger
Publisert 13. nov. 2020 09:26

Ti etikkforskere fra Universitetet i Oslo advarer nå mot å bruke høyrisikostudier på mennesker i Covid-19-sammenheng.  Dette er forskning som bryter med grunnleggende prinsipper i forskningsetikken, skriver de i denne kronikken.

Av Jan Helge Solbakk, Heidi Beate Bentzen, Søren Holm, Anne Kari Tolo Heggestad, Bjørn Hofmann, Annette Robertsen, Anne Hambro Alnæs, Shereen Cox, Reidar Pedersen og Rose Bernabe, Senter for medisinsk etikk, UiO.

Publisert 3. mars 2020 16:21

Det virket som science fiction, da to jurister fikk idéen om å koble juss til teknologi. Idéen ble videreført og etter noen år ble SERI Europas ledende senter for rettsinformatikk. Nå er bystene til de to framtidsvisjonærene satt opp i DJs bibliotek.

Prosjektleder Jukka Mähönen
Publisert 3. sep. 2019 09:22

Vil den nordiske forretningsmodellen kunne fungere som et forbilde når bedriftene skal leve opp til krav om bærekraft i en globalisert og digitalisert verden? Prosjektet Futuring Nordics skal undersøke mulighetene.

Publisert 6. feb. 2019 09:35

Vi har ikke tid til å vente en generasjon eller to for å se hvor dette bærer vei sier Beate Sjåfjell  i denne kronikken i Dagsavisen.

Publisert 1. feb. 2019 13:41

Erna Solberg, hvor er Norges plan for omstilling til bærekraft? Professor Beate Sjåfjell stiller spørsmålet i denne kronikken i Dagsavisen.

Publisert 20. sep. 2018 13:28

Brukere av nettstedene Google, Facebook, Twitter e.l. legger frivillig ut mengder av informasjon som er verdifulle «salgsvarer» for selskapene. De tjener svimlende summer på omsetningen av informasjon, bilder og videoer som du og jeg legger ut på nett.  Har selskapene lov til dette?

Publisert 29. juni 2018 10:04

Det er på tide å komplisere debatten om framtida, skriver professor Beate Sjåfjell og stipendiat Hanna Ahlström ved Det juridiske fakultet i Dagsavisen.