ID-misbruk; personvernrettslige og forbrukerrettslige problemstillinger

Seminaret arrangeres i samarbeid mellom prosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter og faggruppa for forbrukerrett og personvern ved UiO.

Bildet kan inneholde: verden, gest, gjøre, menneskelig ben, briller.

Seminaret arrangeres som hybrid seminar med mulighet for enten fysisk eller digital deltakelse. Det er antallsbegrensning for fysisk deltakelse og påmeldingen stenger når arrangementet er fulltegnet. Etter den faglige delen av arrangementet blir det pizza og drikke.

Program
 

13.30 - 14.05:  Om innsynsretten i GDPR artikkel 15 ved tilfeller av identitetstyveri ved stud.jur. Anthisha Ranshon.

Ranshon presenterer masteroppgaven sin som drøfter spørsmålet om når et offer for identitetstyveri kan kreve innsyn i personopplysninger som også kan knyttes til svindleren. Hun vil i den forbindelse redegjøre for reglene om innsynsrett og hvorvidt omfanget av begrepene "personopplysning" og "den registrerte" kan strekke seg dersom det foreligger et forhold av identitetstyveri. 

14.05 - 14.40: Trusler og trender i rettshjelpssaker behandlet hos ID-juristen ved Silje Noer Johansen og Vebjørn Wold

Rettshjelpstilbudet ID-juristen er opprettet som del av prosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter, og har vært i drift i et år. ID-juristen er et samarbeid mellom Jussbuss, JURK, Gatejuristen, Forbrukerrådet, syv advokatfirmaer og UiO. ID-juristen bistår personer som har blitt utsatt for digitalt id-tyveri eller som ikke får tilgang til eID. Prosjektleder for ID-juristen, Silje Noer Johansen, og stipendiat ved UiO, Vebjørn Wold, forteller om hvilke erfaringer som er gjort og hvilke problemstillinger man har sett.

14.40 - 15.00: Kaffepause
 

15.00 - 15.45: HR-2022-1752-A (Olga-svindel) ved Amund Noss og Asle Bjelland

Høyesterett har nylig avgjort spørsmål om ansvarsfordelingen mellom bank og kunde ved betalingssvindel. En kvinne var lurt til å oppgi BankID-opplysninger på telefon, og svindleren lykkes i å overføre penger ut av hennes konto. Spørsmålet var om kvinnen forsettlig hadde brutt pliktene i BankID-avtalen. Noss og Bjelland er advokater i CMS Kluge, og førte saken for Høyesterett på vegne av forbrukeren og Forbrukerrådet. De presenterer dommen og innleder til diskusjon om hvilken betydning den vil ha for tolkningen av ny finansavtalelov.

15.45 -16.30: Avtalebinding og elektroniske signaturer ved Line Utne Norland

Kan du bli bundet av en avtale som er signert av annen med din BankID (eller annen elektronisk signatur)? I norsk avtalerett er hovedregelen nei; slike avtaler rammes av ugyldighetsgrunnen falsk. Dette er imidlertid bare et utgangspunkt. I hvilke tilfeller ka den som signerer elektronisk med en annens BankID sies å representere innehaveren på en slik måte at innehaveren blir bundet? Både svensk og dansk Høyesterett har tatt stilling til dette spørsmålet i flere nyere dommer. Hvilken betydning har disse dommene i norsk rett? Har det betydning om handlingen rammes av straffebudet om identitetskrenkelse? Og hva er forholdet mellom regler om avtalebinding og nye regler om ansvarsbegrensning ved misbruk av elektroniske signaturer i ny finansavtalelov? 

Norland har sammen med Marte Eidsand Kjørven nylig publisert en artikkel som drøfter disse spørsmålene, og vil presentere funnene. Artikkelen er den første i en antologi i SODI-prosjektet, som publiseres av Karnov og er tilgjengelig på Lovdata Pro.

Join Zoom Meeting

https://uio.zoom.us/j/67261207776?pwd=MWxxY1haWDdYSzJHenNOa3Facld3QT09

Meeting ID: 672 6120 7776

Passcode: 583900

Publisert 28. nov. 2022 09:00 - Sist endret 27. juni 2023 14:36