Mat/Viten kåret til årets beste kokebok

Post. doc. Thomas Ugelvik ved IKRS har for boken Mat/Viten fått den internasjonale prisen Gourmand World Cook book Award 2012.

Boken inneholder et kapittel om fengselsmat av Thomas Ugelvik. Foto: Universitetsforlaget

Prisen ble lørdag 23. februar delt ut i Louvre, Paris. Tilstede som mottager av prisen var medredaktør, post.doc. ved IKRS, Thomas Ugelvik, som også selv har bidratt med et kapittel i antologien om fengselsmat.

Den årlige kåringen av verdens beste mat- og vinbøker fant sted under bokmessen i Paris. Det var den 18. kåringen i prisens historie.

Gourmand Awards gis både til kokebøker og bøker som på andre måter handler om mat eller vin.

Tverrfaglig forskning om mat
 

Mat/Viten  er en samling tekster som viser hvordan mat ikke bare er noe vi spiser, men også en form for kommunikasjon. Vårt forhold til mat sier noe om hvem vi er og hvem vi ønsker å være.

I denne boka serverer bidragsyterne - dyktige fagformidlere fra ulike fagområder - noen ganske uvanlige perspektiver på mat. Håkon Glørstad skriver om mat i steinalderen, Benjamin de Carvalho om norsk matkultur. Marius Wulfsberg skriver om måltider i litteraturen, mens Runar Døving ser på lammets rolle i norsk mattradisjon. Thomas Ugelvik skriver om mat i norske fengsel, Iver B. Neumann om det diplomatiske måltidet, Knut Stene-Johansen om psykogastronomi, og deretter tar Thomas Hylland Eriksen oppvasken - og skriver om all maten vi kaster.

Thomas Ugelvik og Synnøve 
Ugelvik på Gourmand Awards  
2013.  Foto: privat.  

 

Av Per Jørgen Ystehde
Publisert 24. feb. 2013 00:35 - Sist endra 22. jan. 2021 12:55