Kriminalitet, frihetsberøvelse og kontroll i nordiske øysamfunn

Dette er tema for en arbeidsgruppe som tar sikte på å beskrive hvordan konflikter og lovbrudd håndteres i de fire øy-samfunnene Færøyene, Grønland, Island og Åland.

Fra Torshavn, Færøyene. Foto: Agneta Mallén.

- "De fire nordiske ø-samfund har store forskelle både kulturelt og historisk i forhold til, hvorledes der er opnået selvstyre/selvstændighed og i hvilken grad. Samtidig har de på nogle områder flere træk til felles med hinanden end med de øvrige nordiske lande: Små befolkninger, der lever i afsondrede ø-samfund, geografisk isoleret fra andre lande. Hårde livsvilkår, der er meget afhængige af naturen. Småsamfund, med en stærk synlighed og afhængighed af hinanden, og hvor hverdagslivet er underlagt stærke traditioner. Og i forskellige grader kampen for selvstyre og selvstendighed. Forhold, der muligvis også kan spille ind på konflikthåndtering, syn på lovbrud og indflydelse på egen retspolitik.” forteller Annemette Nyborg Lauritsen som er forsker ved Ilsimatusarfik (Grønlands universitet).

Torshavn fengsel: Foto: A. Lauritsen

Forskergruppe består av følgende representanter fra Norden: Annemette Nyborg Lauritsen (Grønland), Helgi Gunnlaugsson (Island), Agneta Mallén (Åland), Elkin Klettheyggj (Færøyene) og Hedda Giertsen (Norge). Fra 2016 blir også Anette Storgaard med i forskergruppen.

I november besøkte gruppen Færøyene der de møtte representanter for kriminalomsorgen, politi, domstol og fengselsvesenet. De besøkte også Universitetet i Torshavn og Riksombudsmannen.

Forskergruppen planlegger nok et møte, denne gang på Åland, i 2016.

Av Per Jørgen Ystehede, Marit Fosse
Publisert 4. feb. 2016 11:09 - Sist endra 22. jan. 2021 13:08