Fengselsforskning som performancekunst

Kunstneren Amelia Beavis-Harrison har latt seg inspirere av Thomas Ugelviks forskning da hun laget performance.

Det går hardt for seg når melk møter kaffe til fotballkamp i performancen "Melkeveien". Foto: Rena Li

“Rødt kort til melk!”, slik slutter performancen som er inspirert av førsteamanuensis Thomas Ugelviks fengselsforskning. I performancen kalt «Melkeveien» møter kaffe melk i en høyst uvanlig fotballkamp. Kampen akkompagneres av operasyngende kommentatorer og spillerne er kledd ut som henholdsvis kaffe og melk.

Deltakerne i performancen ikledde seg ukonvensjonelle fotballdrakter. Foto: UiO/Rabe.

Performanceforestillingen er en del av "Munchmuseet i bevegelse" og Unge Kunstneres Samfunds (UKS) prosjekt «Celledeling». Våren og sommeren 2016 ledet to unge kunstnere, Hanne Ramsdal og Rebekka Nystabakk, et ukelangt skriveverksted med en gruppe innsatte i Oslo fengsel. Tekstene som ble produsert under dette verkstedet danner utgangspunktet for "Celledeling", et prosjekt som forsøker å skape et møtepunkt mellom innsiden og utsiden av Oslo fengsel.

IKRS godt representert

To IKRS forskere med navn Thomas var representert med litteratur i utstillingen. Boken til Thomas Ugelvik "Fangenes Friheter" var på vei i posten da dette bildet ble tatt, kunne kunstnerne fortelle. Foto: UiO/Rabe.
Innsatt 414 har tegnet cella si, med nøye beskrivelse av innholdet. Foto: UiO/Rabe.

Basert på skriveverkstedet er det laget en utstilling der kunstnerne prøver å gi publikum et lite innblikk i innsattes hverdag. Lydinnspillinger, tegninger og tekst er med på å formidle livet som fange. Tekstene handler om daglige rutiner, om kjedsomhet, om savnet etter det normale, om kaffe og tv og drømmer.  Publikum kan også selv bidra ved å skrive et brev tilbake til de som sitter på cella.

Kaffens betydning for de innsatte

Kunstneren Amelia Beavis-Harrison har bygget videre på tekstene fra de innsatte og utviklet en performanceforestilling. Beavis-Harrison ble spesielt fascinert av betydningen av kaffe i dagliglivet i fengselet. Hun nevner selv kriminolog Thomas Ugelviks forfatterskap som en

Kunstneren Amelia Beavis-Harrison er hjernen bak performancekunsten "Melkeveien". Foto: UiO/Rabe.

stor inspirasjonskilde til sitt arbeid. Ugelvik har forsket på mange deler av fengselslivet, blant annet hvordan mat kan brukes som en form for motstand mot institusjonslivet. Både kaffe og melk har stor betydning for innsatte i fengsler sitt liv. Kaffen er en liten smak av hverdagen for mange, mens melken som drikk ofte kan føles som noe sært og norsk for utenlandske innsatte.

Utstillingen kan sees i Landbrukets hus, Schweigaards gate 34C (inngang fra Hollendergata). Utstillingen holder åpent: 18.11– 18.12. Se mer på utstillingens hjemmeside. 18. desember kl. 16 er det boklansering for en bok basert på dette prosjektet. Performancen vil også vises igjen på denne dagen, kl. 15.

 

Performance

Også kalt performance art (utførelse, oppfyllelse, prestasjon, verk, arbeid, forestilling, nummer, del av forestilling, funksjonering) er en uttrykksform innen billedkunsten. En performance kan inneholde elementer fra andre kunstformer som musikk, teater, dans eller litteratur, men skiller seg gjerne fra disse idet den ikke viser frem hendelser som illusjoner, men presenterer virkelige hendelser som kunst.

Kunstneren

Amelia Beavis-Harrison (f. 1986) er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunstakademiet. Som kunstner utforsker hun performance i grensesnittet mellom teater og skulptur; et sted hvor objekter kan bli båret som kostymer, bevege seg som skuespillere eller bli del av en teaterscenografi.

Se også

Av Ingvild Knævelsrud Rabe, Per Jørgen Ystehede
Publisert 25. nov. 2016 08:42 - Sist endra 22. jan. 2021 13:16