IKRS stiller på Pride

I år stiller UiO opp med deltagelse i Prideparaden 1. juli. Det gjør også ansatte og studenter ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS).

Turid Eikvam foran Domus Media med UiOs egen Pride-T-skjorte. Foto: UiO/Ystehede.

- Jeg er veldig glad for at UiO er med i årets Pride-parade og håper at mange ansatte og studenter møter opp på årets parade, sier Turid Eikvam. Eikvam er kriminolog og kontorsjef på IKRS. Hun har siden slutten av 1970-tallet kjempet for LGBTQ-rettigheter.

Eikvam har siden 1978 vært aktiv i homopolitikk. For mer info se Skeivt arkiv. Foto:UiO/Ystehede

Hun kan fortelle at IKRS har stolte tradisjoner med arrangementer som skeiv seminarrekke og studie-emnet homoforskning. I Nettverk for forskning om homoseksualitet som eksisterte fra 1992 til 2011, var Turid Eikvam en sentral drivkraft. Nettverket var et viktig forum for å samle forskere og synliggjøre forskningen på feltet. Nettverket hadde regelmessig seminar-virksomhet på instituttet, der forskere og studenter fra ulike fagmiljøer la fram forsknings-arbeider på feltet. Forskere ved IKRS har også tidligere deltatt på Pride, blant annet med foredrag på Litteraturhuset.

I 2001 kom antologien Norsk homoforskning redigert av Marianne C. Brantsæter, Turid Eikvam, Reidar Kjær og Knut Olav Åmås. Boken var den første omfattende kunnskapsstatus i bokform om homofili i Norge.

- IKRS har også flere ansatte og studenter som har vært åpne, og aktivt med i kampen for skeives rettigheter, forteller Eikvam.

Parolen som UiO skal gå under heter "Fryktløs kunnskap" som ønsker å signalisere at kunnskap er viktig i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter. Like muligheter til å påvirke og delta i samfunnet uansett kjønnsidentitet, seksuell orientering og bakgrunn er viktige verdier for universitet.

For de som vil være med i paraden er det oppmøte på Tøyen hovedgård fra kl. 11:45 den 1. juli hvor det deles ut UiO-T-skjorter.

- Hjertelig velkommen skal du være, avslutter Turid.

Av Per J. Ystehede, I.K. Rabe
Publisert 20. juni 2017 09:04 - Sist endra 22. jan. 2021 13:24