Fantastisk start på semesteret

- Det var utrolig gøy å møte alle studentene! De er en kjempefin gjeng som kommer til å bidra positivt på studiet, sier Ingrid Vestnes, som sammen med Helene Walquist har vært faddersjefer i år. 

bildegalleri-fadderuke-2018

Venner for livet

Faddersjefer: Ingvild Vestnes og Helene Walquist har vært faddersjefer for bachelorprogrammet. Foto: Privat

Gjennom uka har det vært mange forskjellige arrangementer, alt fra kriminalpolitisk seminar, hjelp til registering i studentweb, by-rebus og pub-til-pub-runde.

- Noe av det aller morsomste har vært alle de sosiale sammenkomstene vi hadde innad i faddergruppene, hvor vi har fått mulighet til å være sosiale og bli kjent med de nye medstudentene. Silent Disco på Chateu Neuf var også utrolig gøy, forteller Vestnes. 

For mange er dette deres aller første møte med universitetet og mange er i tillegg helt ferske innflyttere til Oslo.

- Selv husker jeg godt fra min fadderuke at jeg allerede første dagen møtte mange av de som i dag er mine nærmeste venner, og at alle ble godt kjent utover uka. Jeg følte meg også stolt for å ha kommet inn på kriminologi og på universitetet, og var veldig spent på tiden fremover, forteller Walquist. Bachelorprogrammet i kriminologi er et av de mest populære studiene på universitetet og faddersjefene påpeker begge at kriminalitet er et spennende og komplekst tema.

- Kriminologi er et fag man ikke lærer noe særlig om på skolen. Psykologi, sosiologi og rettslære for eksempel er alle valgfag man kan velge på videregående, så de fleste har kjennskap til disse fagene, men slik er det ikke med kriminologi. I tillegg tror jeg det er mange som er nysgjerrige på kriminalitet og syntes det høres spennende ut, sier Walquist.

- Det er en grunn til at de aller fleste elsker en god krimbok eller -serie, og jeg tror mange har høye forventninger til en studieretning som omhandler nettopp kriminalitet, legger Vestnes til.

Faglig inspirasjon

- Jeg tror de nye studentene syntes at det var fint å ha et faglig opplegg, ettersom mange virket nysgjerrige på faget, forteller Walquist. 

- Allerede første dagen fikk vi spørsmål om hvilke jobber man kunne få etter en bachelorgrad, hvordan fagene var og hvordan timeplanen så ut. I tillegg tror jeg mange synes foredraget om etnisk profilering var veldig spennende, fortetter hun.

Bli-kjent-leker: Fadderuka bød på mange gøyale aktiviteter. Foto: Privat 

For første gang var det en gjesteprofessor som innledet et kriminalpolitisk seminar - Maartje van der Woude fra Leiden Universitet som snakket om politiets etniske profilering. Et av hovedpoengene gjennom seminaret var å vise at det ikke handler om de enkelte polititjenestepersonenes vurderinger, men at etnisk profilering har opphav i mer komplekse dynamikker på organisatorisk, nasjonalt og overnasjonalt nivå. 

- Flere studenter kom opp etter foredraget og ga uttrykk for glede ved at kriminologien kan stille spørsmålstegn ved vedtatte sannheter og mediefremstillinger av politi og rasisme, forteller programrådsansvarlig Helene Gundhus. 

Selv presenterte Gundhus egen forskning under «Hva forsker vi på?» som også var godt besøkt av studentene. Der ga også Mareile Kaufman, Erlend Paasche og Dorina Damsa tankevekkende innledninger om høyaktuelle temaer som erfaringer til kvinner som lever uten oppholdstillatelse, irregulære migranters risikoer og digitale former for overvåkning. 

- Studentene var veldig interesserte og fikk høre om andre temaer vi forsker på ved IKRS som fengsel, grønn kriminologi og radikalisering og motstand, utdyper Gundhus. 

Noe for alle

Det er ikke bare bachelorstudentene som har et sosialt og faglig opplegg etter sommeren. Fadderuka er et stort felles prosjekt på hele universitetet, mens introuka til masterstudentene er et lokalt påfunn. Begge programmene er avhengig av ivrige studenter som tar ansvar og viser vei for de nye.

Spente masterstudenter: Fagutvalget på masterprogrammene har stått på for å snekre et spennende opplegg for de mye masterstudentene. Foto: Ystehede/UiO

- Fagutvalgets planlegging av og innsats under studiestartuka er uvurdelig. De står på og trekker ferske studenter inn i felleskapet rundt faget, forklarer Gundhus. Hun forteller at de har fått gode tilbakemeldinger om at fadderuka har hatt en fin blanding av sosiale og faglige aktiviteter. 

- En god start på studiet bidrar til involvering og interesse langt inn i bachelorløpet. Dette gjelder i like stor grad masterstudentene. Gjennom professor Maartje van der Woudes foredrag om 'Globalization and Crimmigration in Europe' fikk masterstudentene demonstrert verdien av å studere kriminologi og rettsosiologi. Foredraget la vekt på å snakke til masterstudentene på begge studieprogrammene, avslutter hun. 
 

Av Tara Søderholm
Publisert 24. aug. 2018 13:12 - Sist endra 27. aug. 2018 15:51