Hva politiet bør være

Liv Finstad har skrevet en bok som ikke bare handler om hva er politi, men og hva politiet bør være.

Liv Finstad med inviterte paneldeltagere, I. Killengren og K. Berg. Foto: UiO.

- Hva politi er eller bør være vil alltid være gjenstand for ulike vurderinger og synspunkter – enten det er forskere, politikere eller folk flest som ytrer seg. Jeg har aldri truffet noen som ikke mener noe om politiet. Noen kan aldri få nok av politiet, mens andre har fått mer enn nok, innledet Liv Finstad i sin tale på Litteraturhuset. 

Fullt hus

Det var fullt hus, og mange som ikke fikk plass i lokalet da Universitetsforlaget lanserte Liv Finstad sin bok «Hva er politi». Det var mange som hadde møtt opp for å høre på professor emerita i kriminologi, og en av de mest sentrale politiforskerne i Norge gjennom de siste tiårene, Liv Finstad.

Hva er politi

Bøkene i hva er-serien skal gi ”begynneren stimulerende møter med ukjente tema, og den viderekomne nye perspektiver.” Det er litt av en bestilling til forfattere! Det er ikke bare utfordrende å skrive en bok som ”alle” skal kunne lese, men det er også fryktelig mye vanskeligere å skrive en liten bok enn en stor bok om politiet, forteller Liv.

Boken favner temaer som hva som er kjerneoppgavene til politiet, politiets praksis med stopp-og-sjekk, hvem som jobber i politiet – og den nye politireformen.

- Jeg valgte å bruke et helt kapittel på stopp og sjekk etter mistanke for dette tema er kontroversielt og berører kjernen i hvordan politiet håndterer mellom legitim kontroll og for mye kontroll.

Alle er tjent med et best mulig politi

- Som forsker har det vært viktig for meg å prøve å finne et språk for å snakke om dette vanskelige, forteller Liv, som i boken også tar opp det hun velger kalle uønsket politimessig oppmerksomhet.

Foto: UiO.

Med seg i et panel på lanseringen for å kommentere boken hadde hun tidligere politidirektør Ingelin Killengren, journalist Asbjørn Olsen og politiinspektør Kenneth Berg.

Se også:

Av Per Jørgen Ystehede
Publisert 26. okt. 2018 10:54 - Sist endra 22. jan. 2021 13:32