På studietur til Budapest

I mars arrangerte BA-gruppa på IKRS sin årlige studietur til utlandet. Den gikk til Ungarn og Budapest.

Fra lesesalen på Bachelor i Domus Nova finnes bilder fra en rekke studieturer. Selv om det var et hektisk faglig program ble det også tid til sosialt samvær. Foto: UiO.

Corruption Research Center Budapest

Vi begynte det faglige programmet på turen med et foredrag av leder av Corruption Research Center Budapest, István János Tóth, forteller leder av reisegruppa i fagutvalget for Bachelor, Hanne Øygarden.

Corruption Research Center Budapest er en ikke-statlig tenketak som forsker på korrupsjon og kvaliteten av styret og regjeringen i Ungarn.

Tóth holdt foredrag om hvordan korrupsjon fungerer og hvordan dette forekommer i Ungarn, blant annet med bruk av midler fra EU. Dette var spesielt interessant med tanke på at de fleste av deltakerne på turen tar semesteremne i kvantitativ metode, og det var spennende å se hvordan man kan ta i bruk kvantitative analysemetoder til nytte for det offentlige, forteller Øygarden.

Tököl National Prison and Juvenile Prison

Det ble deretter fengselsbesøk i Tököl National Prison and Juvenile Prison.

- Vi ble godt tatt imot av fengselsdirektøren og en av psykologene som jobbet i fengselet. De viste stolt frem grøntområder, arbeidsplasser, skole og veldresserte hunder. Vi fikk også komme inn i en ungdomscelle og en voksencelle, forteller Øygarden.

- Det bodde 7-8 innsatte på hver celle, og til sammen var det ca. 100 ungdommer og 650 voksne som satt inne. Ved slutten av besøket ga direktøren oss et innrammet norsk flagg som en av de innsatte hadde laget med tråd og lim.

Gaven fra fengselsdirektøren henger på Bachelor-lesesalen i 7.etasje, Domus Nova. Foto: UiO.

Ungarn ble okkupert av Nazi-tyskland fram til Sovjetunionen overtok makten etter andre verdenskrig. Mange mennesker ble torturert og holdt fanget i fengslet. I underetasjen kan man gå i fangeceller noe som ga veldig sterke inntrykk, avslutter Øygarden.

Studietur med lange tradisjoner

- Vi er kjempeimponert over det flotte faglige programmet- men og den viktige jobben studentutvalgene ved IKRS gjør, sier leder for studieprogrammene, professor Helene Gundhus.

- De årlige studieturene til utlandet har lange tradisjoner ved instituttet, noe som vi også ser til tider har preget senere studentforskning.

Av Per Jørgen Ystehede
Publisert 31. mai 2018 11:32 - Sist endra 31. mai 2018 11:32