Midtveisevaluering: Merverdiavgift og konserner ved Jørn Andreas Lyngstad

Stipendiat Jørn Andreas Lyngstad ved Institutt for offentlig rett presenterer fredag 12. desember 2014 sitt doktorgradsprosjekt "Merverdiavgift og konserner"

Kommentator:

  • Professor Oskar Henkow

Leder for evalueringen og veileder:

  • Midtveisevalueringen ledes av professor Ulf Stribeck
  • Jørn Andreas Lyngstads veileder er professor Frederik Zimmer

For disposisjon og tekstutkast, kontakt Jørn Andreas Lyngstad

Merverdiavgift og konserner

Siktemålet med avhandlingen er å belyse de særlige merverdiavgiftsrettslige spørsmål som oppstår når konserner er involvert i avgiftspliktige transaksjoner. Bl.a. kan det forhold at et konsern består av flere subjekter, dvs. konsernselskapene, gi opphav til problemstillinger. F.eks. vil konsernselskaper som leverer ytelser seg imellom, ikke ha det samme incitament som andre til å betale markedspris for ytelsene, hvilket gir dem mulighet til å redusere sin egen momsbelastning. Videre kan f.eks. et konsern, som kjøper inn ulike fellestjenester, ha et motiv for å hevde at mest mulig av tjenestene skal brukes av konsernselskaper med fradragsrett for inngående avgift. I internasjonale konserner kan det videre oppstå spørsmål om hvor transaksjonen egentlig «hører hjemme», herunder hvilken stat som har krav på den merverdiavgift som eventuelt påløper. Siktemålet med avhandlingen er blant annet å undersøke om praksis og andre kilder gir oss kriterier for å løse slike og lignende problemstillinger.  

 

Et annet kjennetegn ved konserner er at de, gjennom ett eller flere morselskaper, innehar rollen som selskapseier. Praktisk viktig er spørsmålet om morselskapets mulige fradragsrett på tjenester som kjøpes inn den forbindelse, f.eks. ved salg av et datterselskap, som har gitt opphav til en rekke klagesaker og rettspraksis, men likevel slik at rettstilstanden fortsatt må anses uavklart på en rekke punkter.


EU-rettens merverdiavgiftsregler finnes i Merverdiavgiftsdirektivet av 2006. Merverdiavgift er ikke en del av EØS-avtalen, men merverdiavgiftssystemet i EU har samme struktur som det norske, og de materielle reglene er i hovedsak sammenfallende.  Et mål er å undersøke om EU-rettens mulige løsninger på ovennevnte problemstillinger kan bidra til å kaste lys over hvordan tilsvarende spørsmål skal eller bør løses etter norsk rett.

Publisert 1. des. 2014 08:45 - Sist endret 16. aug. 2016 13:44