Alexander Sæthern

Tema for masteroppgave
"Ikke helt på nett - Rammeverket for tilknytningen av havvind til det nasjonale og europeiske kraftnettet i konsesjonsrettslig, EØS-rettslig og rettspolitisk belysning"
Kraft fra havvind nevnes ofte som en løsning på flere globale og nasjonale utfordringer: Behovet for å erstatte fossile energikilder med fornybare, sikre tilstrekkelig kraftforsyning i Norge i fremtiden, skape arbeidsplasser og eksportinntekter som kan kompensere for nedgang i petroleumsutvinningen, og før den tid, elektrifisere petroleumsnæringen. Skal dette oppnås, må vindkraftproduksjonen offshore integreres som en del av kraftnettet og kraftforsyningen. Havenergiloven, som regulerer vindkraftproduksjon i dag, er en ufullstendig lov, og i liten grad utformet for å være annet enn rammeverk for produksjonsanlegg: Havvindprosjekter vil være avhengig av å tilpasses rammeverket etter en eller flere av energiloven, petroleumsloven, EØS-retten og folkeretten når den forsyner kraft gjennom kabler. Min masteroppgave diskuterer de konsesjonsrettslige og EØS-rettslige spørsmålene som etter gjeldende regelverk oppstår i denne fasen av havvindprosjektet, og om gjeldende rett i tilstrekkelig grad legger til rette for helhetlig og lønnsom kraftproduksjon og nettutbygging.
Veileder
Henrik Bjørnebye
Faglige interesser
Energirett, forvaltningsrett, EU/EØS-rett, kontraktsrett, arbeidsrett.
Bakgrunn
2018–2020: Kollokvieveileder, oppgaveretter og undervisningsassistent, Universitetet i Oslo.
2019–2020: Praktikant, advokatfirmaene Wikborg Rein, CLP, Wiersholm, BAHR og Kluge, samt Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet.
2020–: Redaktør i Jussens Venner.
Verv
Medlem av Skikkethetsnemnda ved UiO.
Tidligere utvalgsmedlem i Juridisk Studentutvalg og representant i Studentparlamentet ved UiO.