Juridiske superhelter og hverdagshelter

Jurister som forsvarer rettssikkerheten under press er helter. Jussprofessor Hans Petter Graver presenterer i disse dager en rekke helter i en ny serie, som skal publiseres på Juridika Innsikt.

Store og små etiske valg tas av jurister hver dag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Hans Petter Graver har valgt ut heltene selv, skriver Juridika Innsikt. Første kapittel handler om den amerikanske dommeren James Edward Horton. Han dømte i Scottsboro-saken i Alabama i 1933, og trosset der både egne fordommer og ytre press fra samfunnet rundt ham. Horton dømte slik han mente var rett, og det kostet ham både jobb og karriere.

«Av og til kan en dommer stå under et voldsomt press for å bryte med det han vet er lov og rett», skriver Graver.

Helter under krigen

Man kommer ofte tilbake til årene under andre verdenskrig når man snakker om norske jurister som blir satt på prøve, forteller førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett Maria Astrup Hjort. Hun har i flere år undervist i etikk ved Det juridiske fakultet i Oslo.

– Okkupasjonsårene var en tid da dommere og forvaltningsjurister måtte velge mellom å følge instrukser de selv mente var gale, eller ta følgene av å ikke følge ordre, sier Hjort.

For eksempel måtte dommere dømme etter NS’ unntakslover, til og med til døden. Jurister var involvert i papirarbeidet med både å deportere jøder, nazifisere skoleverket og drive tyskvennlig og nazistisk pressesensur i årene 1940–45.

Les hele saken på Juridika Innsikt.

Publisert 20. des. 2018 08:35 - Sist endret 20. des. 2018 08:35