Norges mest moderne undervisningsbygg

I nye Domus Juridica legges det opp til at teknikken skal åpne for nye muligheter. Undervisere, foredragsholdere og studenter vil finne flere ting å glede seg over.

Odd Erik Pedersen og Erling Hjelmeng poserer foran et undervisningspodie
Studiedekan Erling Hjelmeng (t.v.) og Odd Erik Pedersen i et av de nye undervisningsrommene i Domus Juridica (foto: Egil Jahren / UiO)

Visjonen er at Domus Juridica (DJ) skal være et kraftsenter for læring. Med det legger man lista høyt også når det kommer til tekniske løsninger.

- Når Domus Juridica åpner vil det sannsynligvis være Norges mest moderne undervisningsbygg, sier Odd Erik Pedersen i IT-avdelingen ved Det juridiske fakultet. Sammen med studiedekan Erling Hjelmeng har han hatt mye innflytelse på valg av teknisk utrustning i DJ.

Løsninger for alle

Undervisere og foredragsholdere presenterer stoffet sitt og gjennomfører undervisning på ulike måter.

- Vi har hatt som mål at det skal være mest mulig fleksibelt og fremtidsrettet når det gjelder visningsmuligheter, fortsetter Pedersen. - Blant annet vil det bli enkelt å koble til medbragte enheter trådløst, og lerretet kan deles inn i fire visningsflater.

I bygget finnes også avanserte muligheter for lyd- og lysstyring, samt berøringsskjermer.

- Vi har ønsket at det skal finnes løsninger for alle, så i undervisningsrommene finner man fortsatt det gode, gamle dokumentkameraet, legger han til med et smil.

Odd Erik Pedersen i IT avdelingen på Det juridiske fakultet tester utstyr som det nå jobbes med å montere i undervisningslokalene i DJ (foto: Egil Jahren / UiO)

Opptak og videokonferanse

I DJ er alt standardisert, så du får tilgang på de samme løsningene i alle undervisningsrom.

- Opptak av forelesninger har vært viktig for studentene, forteller studiedekan Hjelmeng. - Nå kan vi endelig sørge for at dette blir mulig for all undervisning.

Ettersom alle undervisningsrommene er utstyrt med kameraer og høytalere, vil det også bli mulig å ha videokonferanser. Også i kollokvierommene.

- De tekniske løsningene er modulære og skalerbare, legger Pedersen til. - Etter hvert som vi kjører inn bygget skal vi aktivere flere funksjoner, som videokonferanse, tilkobling av medbragte enheter samt integrering av Microsoft Office 365.

Digital skilting

Også i inngangspartiet og mottagelse av studenter og gjester er det tenkt nytt. Det jobbes blant annet med en selvbetjeningsløsning ved inngangen, slik at man lettere kan orientere seg og finne informasjon. Infoskjermer skal gi oversikt over arrangementer og øvrige tilbud i bygget. Også studentforeningene vil få mulighet til å dele informasjon på infoskjermene.

Det blir også digitale dørskilt ved kollokvierommene, og etter planen skal det på sikt bli mulig å reservere kollokvierom med studentkortet.

Videre vil Infosenteret, biblioteket og Juriteket sitte sammen og ha felles skranke.

- Vi tror det blir enklere for studenter og andre brukere av bygget å få svar på det de lurer på, sier Hjelmeng. - Selvfølgelig fordi vi samler tjenester ét sted, men også med hjelp av de digitale informasjonsløsningene.

Gir ballen videre til lærerne

Hjelmeng har i andre sammenhenger jobbet for utvikling av nye undervisningsformer, særlig studentaktiviserende læring. Han har vært opptatt av at også areal- og romløsninger i DJ skal gi flere muligheter til ulike undervisningsformer.

Les også: Bedre læring i Domus Juridica

- Vi har jobbet en stund med den tekniske utrustningen i DJ, og det har vært utvikling mens vi har holdt på, forteller Hjelmeng. - Men vi må huske at det jo ikke er teknikken som er målet. Nå overlater vi ballen til lærerne og pedagogene, slik at de kan ta de nye mulighetene som teknikken gir for læring og undervisning.

Stor storskjerm: Skjermflatene i undervisningsrommene kan deles i fire, og flere "dingser" vil kunne kobles opp samtidig.
Av Egil Jahren
Publisert 10. nov. 2019 21:10 - Sist endret 11. nov. 2019 14:11