Observasjon eller politikk: Hvordan observere valg i Europa og våre nærområder?

Hvilke kompromisser og politiske føringer ligger bak konklusjonene til de internasjonale observatørene? Hvordan foregår forhandlingene når valgobservatørene til OSSE/ODIHR og de ulike parlamentarikerforsamlingene sammen skal komme frem til en felles konklusjon? Hvor relevante er egentlig anbefalingene fra valgobservatørene?

Dette er spørsmål som vil bli belyst når NORDEM inviterer til «toppmøte» om valgobservasjon i OSSE-regionen onsdag 12. oktober kl: 12.30-14.00.

Panelet:

Jan Petersen, tidligere utenriksminister, ambassadør og stortingsrepresentant for Høyre, har fire ganger vært Head of Mission for OSSE/ODIHR og ledet opptil flere hundre valgobservatører, i henholdsvis Moldova, Polen, Makedonia og nå sist under valget i Russland i 2016. 

Geir Jørgen Bekkevold, stortingsrepresentant for KrF og leder av Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling, har observert en rekke valg i OSSE- regionen og var delegasjonsleder for OSSEs parlamentariske forsamlings valgobservasjon til Tadsjikistan i 2015. 

Siri Skåre, leder av NORDEM, har observert valg siden 1993 og fungert som Head of Misson, Deputy Head of Misson og valganalytiker for ODIHR. Hun vil sette rammen for diskusjonen med en introduksjon om ODIHRs arbeid med valgobservasjon og hvordan dette har utviklet seg over de siste 20 årene. 

Etter presentasjonene blir det mulighet for spørsmål og debatt.
Det vil bli enkel lunsjservering fra kl: 12.00. Påmelding innen tirsdag 11 oktober!

Seminaret finner sted på Norsk Senter for Menneskerettigheter, Cort Adelers gt. 30, Oslo.
 

Published Oct. 5, 2016 10:28 AM