Nytt SMR-kurs for journalister fra Al Jazeera

- I en verden preget av økonomisk lavkonjunktur er det viktig at det finnes upartiske og uavhengige journalister. Det er en fordel om disse i tillegg er godt orientert innen menneskerettigheter. Dette sa utenriksminister Espen Barth Eide da han åpnet det tredje menneskerettighetskurset for journalister med tilknytning til  Al Jazeera.

Les hele Espen Barth Eides tale

Sami Alhaj, leder for  Liberties and Human Rights Departement, Al Jazeera Network, hilste på vegne av deltakerne. Her sammen med utenriksminstger Espen Barh Eide. (foto:cba)

Menneskerettigheter, humanitær rett og beskyttelse av journalister er blant de viktigste temaene i kurset. Det er Norsk senter for menneskerettigheter (SMR), i samarbeid med Institutt for Journalistikk og Utenriksdepartementet, som arrangerer. Denne tredje utgaven samlet 20 internasjonale deltakere fra ulike grener av medienettverket til Al Jazeera. En rekke norske og internasjonale forelesere er tilknyttet kurset, som går over fem dager.

-Et rekordartet antall journalister har måttet bøte med livet i tjeneste i løpet av de siste to årene, understreket utenriksminster Eide.

-Så langt må vi konstatere at et hundretall har mistet livet i år, mange av dem i Syria. Målet må være at ingen journalist skal dø i tjeneste, sa Eide, som poengterte at kurs som dette er viktig. Journalister trenger informasjon, både om egne og andres rettigheter under konflikter.

Hver dag har sitt tema

Kurset, som arrangeres av NORDEM (the Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights) ved SMR, er lagt opp slik at hver kursdag har sitt eget tema: Første dag fordyper deltakerne seg i Protection of journalists and media seen from the perspective of international human rights law. Neste dag er det fortsatt beskyttelse, men nå med internasjonal humanitærrett som utgangspunkt, før man tredje dag setter søkelyset på Transitional Justice in post conflict areas. Kursets siste del er viet sikkerhetsstandarder for journalister i felt.

-Al Jazeera er en innovator når det gjelder arbeidet med å utvikle en redaksjonell bevissthet om menneskerettigheter, uttalte SMRs forskningsleder, Bård Anders Andreassen, under åpningen.

-Vi håper derfor på en ytterligere ekspansjon av dette kurssamarbeidet mellom Utenriksdepartementet, Institutt for Journalistikk, Al Jazeera og Norsk senter for menneskerettigheter i fremtiden, sa Andreassen.

Se kursprogrammet

Av Christian Boe Astrup