FNs spesialrapportør mot tortur anbefaler norsk-utviklede avhørsmetoder som globale standarder

SMR-forsker Asbjørn Rachlew deler norske erfaringer med FN om hvordan politi kan endre avhørsmetoder og ikke torturere under avhør. 

Deler norske erfaringer med FN: SMR-forsker Asbjørn Rachlew er invitert av FNs spesialrapportør mot tortur. (foto: T. Vestheim)

FNs spesialrapportør mot tortur mener en avhørsmetode som norsk politi har vært med på å videreutvikle, bør være forbilde for politi verden over.

Kjernen i arbeidet med å få på plass nye avhørsmetoder er å hindre at politi verden over driver tortur under avhør og at uskyldige blir dømt. 

Anbefaler globale standarder for avhør

18. oktober vil FNs spesialrapportør mot tortur anbefale FNs generalforsamling å opprette globale standarder for politiavhør. Les Spesialrapportørens rapport her.

Forskere fra Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) og Politihøgskolen har spilt en nøkkelrolle for å få de internasjonale standardene på plass. Se Dagsrevyens innslag her. 

Invitert av FN for å dele norske erfaringer

Spesialrapportøren har invitert Asbjørn Rachlew, forsker ved SMR og en av Norges ledende avhørseksperter, til å dele erfaringer fra SMRs arbeid på bakken opp mot politi i Vietnam og Indonesia.

Han vil også fortelle om erfaringene fra avhørene etter 22. juli-massakren og hvordan norsk politi på 2000-tallet var et av de første politi i verden som endret avhørsmetoder.

Les mer om den norske innsatsen i Uniforum

Publisert 18. okt. 2016 14:07 - Sist endret 19. okt. 2016 10:48