SMR på Human Rights Human Wrongs-festival

Syria-krisen, flyktningbarna og radikalisering er på programmet for Oslos årlige filmfestival om menneskerettigheter.

Bekjemper kjendiskampanjer seksuell vold mot kvinner? Filmfestivalen diskuterer om kampanjer, som Ben Afflecks The Enough Campaign, kan øke faren for vold i Øst-Kongo. Foto: HRHW

Den åttende utgaven av filmfestivalen Human Rights Human Wrongs begynner i Oslo tirsdag 16. februar.

Norsk senter for menneskerettigheter deltar i debatter og paneler under festivalen.

Funker kjendisaktivisme mot seksuell vold?

• Filmen: Stopping Rape in Eastern Congo – Does celebrity activism work? 16. februar kl. 16.30 på Cinemateket (Lillebil):

Dominique Vidale-Plaza, som til daglig arbeider i Kongo for å bekjempe seksuell vold mot kvinner for FN-organet MONUSCO, er utsendt av NORDEM. Vidale-Plaza deltar i en debatt om kjendisaktivisme, som Ben Afflecks The Enough Campaign i Kongo, kan ha motsatt effekt for å stanse seksuell mot kvinner i konflikter.

Andre deltakere er Jean-Benoit Falisse, forsker ved The Department of International Development, University of Oxford, Ragnhild Nordås forskningsdirektør ved PRIO og Inger Skjelsbæk, professor ved PRIO.

Vidale-Plaza besøker Norsk senter for menneskerettigheter på et seminar onsdag 17. februar. Her skal hun snakke om hvordan seksuell vold mot kvinner kan bekjempes i praksis.

Vil du holde deg oppdatert på aktiviteter ved Norsk senter for menneskerettigheter? Besøk oss på Facebook eller Twitter.

Ran av land

• Filmen «Land Grabbing», fredag 19. februar kl. 18.15 (film fra kl. 16.30 i Tancred):

Aksel Tømte, fra SMRs Indonesia-program, deltar i en debatt om landran.

I løpet av de siste 15 årene har multinasjonale selskaper kjøpt opp lokal landbruksjord som tilsvarer Europas samlede jordbruksareal. Dette skjer i forsøk på å tjene penger, fremme utvikling, og bidra til økonomisk vekst. Land og storskala matproduksjon har blitt big business. Men nyter lokalsamfunnet godt av disse investeringene?

Andre deltakere i panelet: Hans Morten Haugen, professor ved VID vitenskapelige høgskole og ekspert på menneskerettigheter og internasjonal rett, Anniken Storbakk fra SPIRE og Kristin Kjæret, tidligere leder av FIAN.

Radikalisering, flyktninger og Syria

Syria-krisen dominerer naturlig nok filmene på årets festival, men også andre store utfordringer verden står overfor er tema.

• This is Exile: Diaries of Child Refugees (hva gjør vi med flyktningbarna?)
  • Among the Believers (om ekstremisme og radikalisering)
  • Near Far East (propaganda og virkelighet i Ukraina-krisen)
  • Life is Sacred (fred i Colombia - hva nå?)
  • Sonita (en aghansk jente som oppholder seg ulovlig i Teheran og drømmer om å bli rapper)

Publisert 15. feb. 2016 10:56 - Sist endret 9. nov. 2018 15:08