Publisert 1. des. 2017 14:17

Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) og SMR har inngått samarbeidsavtale. Ønsket er å institusjonalisere samarbeid innen både forskning og utdanning.

Publisert 16. nov. 2017 13:42

Nå er den kommet: Den første boken som tar for seg fremmedkrigerproblematikken i et skandinavisk perspektiv. Forskere fra Norge, Danmark og Sverige har bidratt med kapitler innen jus, moralfilosofi, statsvitenskap, arabiske studier, kriseberedskap og sosialantropologi.

Publisert 12. nov. 2017 18:13

-Skal vi lære noe av  Ken Burns' og Lynn Novicks NRK-aktuelle dokumentarserie "Vietnamkrigen", så er det aty vi  bør ta et oppgjør med egne unnlatelsessynder, skriver SMR-programleder for ASEAN/Vietnam, Gisle Kvanvig, i en kronikk i Aftenposten.

Publisert 24. okt. 2017 18:25

Rettsikkerhetsforedraget av årets prisvinner SMR's Jan E. Helgesen - om rettslige og politiske utfordringer, om spenninger og konflikter, om rettsstaten i vår samtid og aktualiteten i forhold til situasjonen i Europa i dag.

Publisert 20. okt. 2017 10:44

SMR-stipendiat Sofie Høgestøl, og Maja Janmyr, som tiltrer i professorstilling ved SMR frra årsskiftet, er innvotert som nye medlemmer av Akademiet for yngre forskere.

Publisert 26. sep. 2017 08:00

Se MRforum Hvilken menneskerettighetspolitikk - hjemme og ute - forventer vi av den nye regjeringen? strømmingsartikkel i Morgenbladets portal

I forrige uke holdt SMR igjen MRforum i en fullsatt Professorbolig, med en god debatt og et engasjert publikum. Her kan du få med deg noen av hovedpunktene.

Publisert 5. sep. 2017 11:23

Menneskerettighetene står ovenfor store globale utfordringer. SMRs intensivkurs denne uken vil gi deltakerne grunnleggende kunnskaper om internasjonale menneskerettigheter. Målet er å gi perspektiver og muligheter for å integrere menneskerettighetsprinsipper, standarder og tilnærminger i deres daglige arbeid.

Publisert 16. juni 2017 09:53

En faglig komité oppnevnt av Norges Fulbright Alumniforening har besluttet å tildele Sofie A. E. Høgestøl artikkelprisen for unge forskere 2017. Artikkelen The Habré Judgment at the Extraordinary African Chambers: A Singular Victory in the Fight Against Impunity ble publisert i Nordic Journal of Human Rights i oktober 2016.

Publisert 13. juni 2017 12:24

SMR og Utenriksdepartementet (UD) undertegnet 8. juni en avtale om støtte til kompetansebygging og utdanning innenfor menneskerettigheter. Avtalen har en verdi på på 60 millioner kroner, fordelt over tre år.

Publisert 29. mai 2017 16:25

Se PRIO og SMR, UiO sitt vellykkede 'spin-off' seminar, med Erica Chenoweth's 'keynote speech' om sivil motstand i dagens USA under Trump, og paneldebatt etterpå, strømmet på Morgenbladets portal

Publisert 10. apr. 2017 09:42

-SMR har arbeidet i Kina i 20 år og den siste tiden har vi merket stor interesse for å lære mer om alternative avhørsmetoder i Kina,  sier Elisabeth Bjørnstøl, ansvarlig for SMRs rettstat- og rettsikkerhetsprosjekter i Kina.

Publisert 23. mars 2017 16:33

Uken før påske besøker Elisabeth Bjørnstøl og Asbjørn Rachlew fra SMR provinsen Yunnan i vest-Kina for å undervise politiet i provinshovedstaden Kunming. Avhørsekspert Asbjørn Rachlew skal introdusere norske intervjubaserte etterforsknings- og avhørsmetoder som skal forebygge og hindre justisfeil (K.R.E.A.T.I.V).

Publisert 14. mars 2017 09:55

Asbjørn Rachlew, avhørsekspert og gjesteforsker ved Norsk senter for menneskerettigheter har en sentral rolle i NRK Brennpunkts dokumentar Avhøret. Dokumentaren tar for seg hvordan feil i avhør kan forspille etterforskningen av en kriminalsak. Se dokumentaren.

Publisert 9. mars 2017 12:19

I forbindelse med at nåværende åremål går ut utlyses stilling som direktør for Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) for perioden 01.01.18-31.12.21. Direktøren ansettes på åremål for fire år, med mulighet for forlengelse av tilsettingen med én periode gjennom fornyet utlysning. UiO søker etter en motivert og dyktig leder.

Lese hele utlysningen.

Publisert 9. mars 2017 12:08

17 afrikanske stater sender deltakere når ICOMOS’ Sør-Afrika-avdeling inviterer til pilotkurset Vår felles verdighet – en rettighetsbasert tilnærming. SMR-forsker Stener Ekern står sentralt i arrangementet.

Publisert 7. mars 2017 09:59

Her kan du SE MRforum i Professorboligen mandag 6. mars strømmet for Morgenbladets portal  -  et stort oppmøtt publikum og et interessant panel belyste det aktuelle tema fra mange perspektiver.

Publisert 3. mars 2017 11:36

SMRs årlige, internasjonale intensivkurs om menneskerettigheter arrangeres i Oslo i begynnelsen av september 2017.

Publisert 2. feb. 2017 12:46

River Kate Hustad, som gjennom mange år har vært tilknyttet SMR I ulike funksjoner, forsvarte 2. februar sin avhandling for graden Ph.d: Government belongs where there is Poverty - The obligations of states in International Human Rights Law to Break the Chains of Poverty.

Publisert 25. jan. 2017 15:53

Norsk senter for menneskerettigheter deltar i et nettverk av nordiske forskningsinstitusjoner, bl.a. med Raoul-Wallenberg-instituttet i Lund, der målet bl.a. er å styrke det nordisk-russiske samarbeidet om jus-utdanning. Nå har Nordisk Ministerråd besluttet å bevilge såkorn-midler for å styrke nettverket.

Publisert 25. jan. 2017 12:33

Velferdsstaten er i stor grad et rettighetssystem, og rettighetsfestingen er både tiljublet og kritisert. Forskerne Ingunn Ikdahl og Vibeke Blaker Strand har vært redaktører og bidrar med egne kapitler.