Vant pris for Norge i prosedyrekonkurranse

Vår student Bartholomew Scholefield deltok i Telders prosedyrekonkurranse i Haag - og vant en tittel. Her forteller han hvorfor det var den beste "eksamen" han noen gang har hatt.

Bartholomew Scholefield, student på programmet International Public Law, vant prisen for "Best Oral Argumentation for the Applicant" i konkurransen.(foto: privat)

I mai i år befant Bartholomew seg i lokalene til International Court of Justice (ICJ) i Haag, hvor han deltok i finalerundene i Telders International Law Moot Court Competition. Telders er en årlig prosedyrekonkurranse som samler lag fra hele Europa. De konkurrerer i en fiktiv rettssak innen internasjonal rett, og priser gis for blant annet beste lag, beste muntlige formidler og beste finale-fremlegg.

- Det var den beste "eksamen" jeg noen gang har hatt, forteller Bartholomew. - Faglærere ved fakultetet anbefalte meg å melde meg på, de sa det er en unik mulighet til å praktisere det du lærer på studiene. Og jeg kan ikke være mer enig.

Deltagelse på utvalgte prosedyrekonkurranser kan innpasses som 10 studiepoeng i jusstudiet, hvilket vil si at det er et alternativ til å ta et "ordinært" valgemne.

Les også: Bli med på Telders 2019

Foran dommerne

- Jeg er stolt og glad for at jeg deltok, sier Bartholomew. - I forkant var det en del jobb med de skriftlige innleggene, og det var litt skummelt å tenke på at disse skulle presenteres og forsvares ovenfor dommere fra ICJ. Men vi fikk mye støtte fra fakultetets veiledere, og vi trente mye på fremleggene.

Egentlig består lagene av fire deltagere, men frafall førte til at Bartholomew var alene om å representere Norge i finalerundene. Han gjorde det skarpt, og vant attpåtil prisen for "Best Oral Argumentation for the Applicant".

- Jeg lærte masse om å presentere jus muntlig og å gjøre egne slutninger med utgangspunkt i faktum og teori, sier han. - Det var egentlig en kul opplevelse å stå der foran dommerne, særlig det at du må frigjøre seg litt fra manus når du får spørsmål.

Peace Palace i Haag, lokalene til International Court of Justice (ICJ). (illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Sosial konkurranse

Bartholomew snakker også varmt om det sosiale rundt konkurransen.

- Jeg lurte på hvordan stemningen ville være, om lagene holdt avstand og var mistenksomme ovenfor hverandre, sier Bartholomew. - Men det ble et kjempesosialt og hyggelig arrangement. Du ender opp med å få gode venner blant konkurrentene. Og dommerne, selv om de kunne stille vriene spørsmål i konkurransen, viste seg å være veldig trivelige.

Vi spør til slutt Bartholomew om han har noen råd til dem som har lyst til å bli med på en prosedyrekonkurranse:

- Dette er definitivt noe du bør gjøre for erfaringens skyld og for å få en annerledes opplevelse. Kanskje en opplevelse for livet!

Har du lyst til å vite mer om prosedyrekonkurranser? Les om prosedyrekonkurranser på emnesidene

JUS5040 - Moot Court

JUS5041 - Prosedyrekonkurranser