Sterk deltagelse i prosedyrekonkurranse i Haag

Laget fra Det juridiske fakultet i Oslo gjorde det bra i årets Telders prosedyrekonkurranse i Haag.

Dommerpanelet i prosedyrekonkurransen, tre dommere. Foran dem står det et tomt podie.

I Telders prosedyrekonkurranse får studentene mulighet til å bryne seg på dommere fra International Court of Justice (foto: Telders)

Telders er en av de mest prestisjefylte prosedyrekonkurranse i folkerett og finalen avholdes hvert år i Haag. Konkurransen samler lag fra hele Europa til prosedyre over en realistisk folkerettssak.

Fakultetets lag bestod av Margarita Avramtcheva, Mathias Gautier, Fredrik Andreas Stenstadvold og Ellen Bennin Brataas. Både Margarita og Mathias var utvekslingsstudenter hos UiO, fra henholdsvis Nederland og Frankrike.

Topp ti plassering

Finalerunden i Haag gikk av stabelen i slutten av mai. Fakultetets lag hevdet seg meget bra. Det ble en topp ti sammenlagt plassering for saksøkersiden. I tillegg fikk Margarita Avramtcheva en imponerende 16. plass i konkurransen om beste prosedyre (av mer enn 80 deltagere i finalerunden) med et gjennomsnittsresultat på 44.50, hvor 50 er det høyeste mulige.

Stipendiat Jørgen Skjold (IOR) hadde ansvar for undervisning av Telders-laget sammen med Johann Ruben Leiss (IfP). De er begge strålende fornøyd med studentenes innsats:

- De har vært fantastisk dyktige hele veien og har lagt ned hardt arbeid fra oktober til mai for å kunne prestere godt i finalen, sier Skjold. - Fakultetet er stolte av å bli representert internasjonalt av så flinke studenter.

Det beste med å delta

De fire studentene som deltok i konkurransen i 2019
Vårt lag i Telders Moot Court Competition 2019. F.v.: Margarita Avramtcheva, Ellen Bennin Brataas, Mathias Gautier og Fredrik Andreas Stenstadvold (foto: Jørgen Sørgård Skjold / UiO)

Deltagerne ble spurt om hva de har fått ut av å bli med på konkurransen.

- Det beste med konkurransen er team-arbeidet og at vi hjelper hverandre med å bli flinke i internasjonal rett, forteller Margarita . - Å reise til Haag med en gjeng jeg har jobbet tett med i månedsvis, hvor vi forbereder oss til å stå foran dommerne fra ICJ, er den mest givende opplevelsen i min studietid her i Oslo.

- Å delta i Telders gir den mest omfattende prosedyretreningen man kan få som student på Universitetet i Oslo, skyter Fredrik inn. - Å prosedere i Fredspalasset i Haag er en unik mulighet.

Adrenalinkick

Laget mener at alle jusstudenter burde søke om å bli med i en prosedyrekonkurranse, og at det ikke finnes bedre muligheter til å trene på prosedering.

- En prosedyrekonkurranse er en fantastisk mulighet til å utvikle seg både som person men også som fremtidig jurist, sier Ellen. - Det å holde prosedyre foran internasjonalt anerkjente jurister var et adrenalinkick uten like, så hvis det høres ut som noe kunne syntes var gøy så må også du søke.

Jørgen Skjold påpeker at man ikke trenger å være noen folkerettsekspert for å søke.

- Denne konkurransen handler om å lære folkerett, forteller han. - Det er ikke en konkurranse for personer som er utlært. Og selv om man ikke har planer om å bli folkerettsjurist, så er det å prosedere på internasjonale rettskilder noe norske jurister forholder seg til daglig, i og utenfor domstoler. Det er vanskelig å tenke en bedre og morsommere trening enn å prosedere i Haag, potensielt i ICJs lokaler foran ICJ dommere.

- Gjennom konkurransen utvikler du en profesjonalitet i dine muntlige og skriftlige ferdigheter, legger Mathias til. - Det er en stor styrke du vil sitte igjen med etter en slik opplevelse.

Deltagelse i Telders 2020

Det juridiske fakultet søker nå etter fire nye studenter til å delta i Telders 2020! Årets lag vil veiledes av fjorårets deltagere, Fredrik Andreas Stenstadvold og Ellen Bennin Brataas. Stipendiat Jørgen Skjold vil ha ansvaret for overordnet oppfølging av laget.

Les om deltagelse og påmelding til Telders 2020

Publisert 20. juni 2019 13:18 - Sist endret 16. aug. 2019 13:31