Vant internasjonal prosedyrekonkurranse

Studentene fra Det juridiske fakultet tok en sjanse når de meldte seg på personvern-konkurranse i Finland. Men det ga uttelling, med premie for beste lag.

Bildet kan inneholde: briller, eyewear, ansiktshår, briller, hår.

Vinnerlaget: (fr.v.) Tervel Teodorov Bobev, Vera-Ilhem el Fadl-Mohr, coach Stefan Filipovic og Justin Okerman (foto: Egil Jahren / UiO)

Prosedyrekonkurransen Helsinki Information Law Moot åpnet for internasjonal deltagelse for første gang i år. Studentene Vera-Ilhem el Fadl-Mohr, Justin Okerman og Tervel Bobev fikk med seg forskningsassistent Stefan Filipovic som coach, meldte seg på, satset høyt og innkasserte premien for beste lag.

Hektet

En prosedyrekonkurranse er en fiktiv rettssak, hvor studentlag representerer de ulike partene i saken. Det er om å gjøre å finne de riktige argumentene og ha det beste fremlegget. Prosederingen føres foran et panel med eksperter og (ekte) dommere.

Justin, Vera-Ilhem og Tervel har alle erfaring fra tidligere konkurranser, både fra læresteder i hjemlandene og i Norge.

- Jeg tror vi er litt hekta på dette, forteller coach Stefan, som også tidlligere har deltatt på prosedyrekonkurranser. De andre bekrefter påstanden.

- Det gir et adrenalin-rush, sier Justin. - Særlig når jeg får et spørsmål fra dommerpanelet og jeg vet jeg kan gi et godt svar. Slike øyeblikk alene gjør det verdt innsatsen.

De mener at alle studenter bør bli med på slike konkurranser.

- Det er en unik sjanse til praktisk læring i studieløpet, forklarer Vera-Ilhem. - Hvis du studerer jus burde du prøve det i det minste én gang, selv om det kan virke skummelt. Det gir deg ditt første innblikk i hva det vil si å være jurist. Det burde være obligatorisk.

Uten å ha sikret finansiering

Til vanlig er de tre studentene tilknyttet studieprogrammet Information and Communication Technology Law. En av faglærerne gjorde dem oppmerksom på en konkurranse innen temaet personvern og GDPR, og de ble straks interessert. Men, siden konkurransen var ny, var den ikke forhåndgodkjent til å gi studiepoeng. Dermed var det usikkert om reisekostnader og opphold kunne dekkes av fakultetet.

- Vi var litt i tenkeboksen, forklarer Tervel. - Men siden det for første gang var en konkurranse innenfor et tema vi faktisk studerer, så klarte vi ikke dy oss. Vi håpet på det beste, men var innforstått med at vi kanskje måtte dekke kostnader selv.

Det var spennende en stund, men noen dager før avreise fikk de heldigvis beskjed om at finansieringen ordnet seg.

- Det var såpass tett på avreise, så vi måtte legge ut selv for deretter å få det refundert, sier Justin. - Men vi er veldig takknemlige ovenfor vår faglærer, professor Tobias Mahler. I tillegg til å se potensialet og tipse oss om denne konkurransen, sto han på sammen med administrasjonen for å få det finansielle i orden.

Forberedelsene avgjør

Selve konkurransen gikk over en dag, men det ble lagt ned en del arbeid i forberedelsene. Før studentene ble akseptert til konkurransen måtte de levere et prosesskriv om den fiktive saken.

- Vi møttes mange ganger i oktober og november, og jobbet med prosesskrivet, deretter hadde vi fri i desember før vi møttes igjen i januar for forberedelser, forteller Vera. - Vi øvde fire ganger i fellesskap, men i tillegg øvde vi mye hver for oss både med ulike taktikker og de muntlige fremleggene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Justin Okerman prosederer ovenfor de finske dommerne (foto: Stefan Filipovic)

Hjelp utenfra er alltid bra i prosedyrekonkurranse. Ved siden av Stefan som coach, fikk de også bistand av Quirin Weinzierl, gjesteforsker  ved fakultetet.

- Forberedelser er svært viktig for et godt resultat, legger Tervel til. - Man må se alle sider av saken, velge de beste argumentene for din part, og øve på å presentere disse muntlig på en logisk og kortfattet måte. I forberedelsene hjalp Quirin oss som "sparringspartner" i muntlige fremlegg.

Selv om slike konkurranser innebærer en del arbeid, hevder alle at det man legger ned av innsats får man tilbake flerfoldige ganger.

- Det er så mange "take-aways" ved å delta, det er noe av det beste man kan gjøre i studietiden, sier Stefan. - Du lærer jus i praksis og du lærer masse om deg selv.

I den siste runden av konkurransen møte de og vant over laget fra University College London.

Gir studiepoengsuttelling

Fakultetet har en ordning hvor man får studiepoeng for å delta i forhåndsgodkjente prosedyrekonkurranser. Noen avholdes i Norge, mens andre er internasjonale. Flere av faglærerne på fakultetet stiller som coach til de ulike konkurransene.

Det finnes konkurransene innenfor mange ulike fagområder, som for eksempel immaterialrett, menneskerettigheter og EU-rett. Helsinki Information Law Moot omhandler personvern.

Se flere detaljer på emnesidene:

JUS5040 - Moot Court

JUS5041 - Prosedyrekonkurranser