Forbrukerrettsfredag: Bustadoppføringslova; manglende etterlevelse i domstolene, hvordan kan lovens forbrukervern styrkes? med Håkon Ustaheim

Oslo Senter for Kommersiell Rett, Arena for forbrukerrett arrangerer Forbrukerrettsfredag ca. en gang i måneden. Vi møtes til en times faglunsj om aktuelle forbrukerrettslige temaer. Inntil videre avholdes arrangementene digitalt på zoom.

Håkon Ustaheim er advokat og partner i Ro Sommernes advokatfirma DA og har ført en rekke saker for domstolene på vegne av forbrukere som har kjøpt ny bolig. Han har erfart at domstolene i flere saker ikke følger opp lovens ordlyd og hovedformål om å styrke forbrukervernet, og at sakene ofte får ulikt resultat i tingrett og lagmannsrett, men sjelden slipper inn i Høyesterett. Særlig varierende praksis og resultater ser man i spørsmål om:

  • Hvilke avtaler er underlagt bustadoppføringslova §1, særlig om avtaler der salg av tomt og bygging av boligen inngås med to forskjellige entreprenører/selgere
  • At loven er ufravikelig i forbrukerforhold, §3
  • rettsvirkningene av at entreprenøren ikke har stilt fullføringsgaranti etter §12 eller forskuddsgaranti etter §47 og
  • retten til å kreve utbedring av mangler i fellesarealer i boligsameier, etter §32 og eierseksjonsloven §60.

Ustaheim redegjør for praksis fra domstolene, og peker på problematiske sider ved denne praksisen og hvordan forbrukervernet og etterlevelsen av loven kan styrkes.

Zoomlink vil bli sendt alle påmeldte i god tid før faglunsjen.

For påmelding se:  https://nettskjema.no/a/210662 

Frist for påmelding er onsdag 16. mars.

Publisert 21. jan. 2022 10:05 - Sist endret 21. jan. 2022 10:08