Bærekraftige kontraktskrav

For å sikre at maten som tilbys og måten den produseres på er i tråd med strenge kriterier for bærekraft er det utarbeidet et sett med bærekraftige kontraktskrav (.pdf).

Kontraktskravene definerer hva man legger i begrepet bærekraftig mat, og hvilke krav som stilles til produkt, leveranse og oppfølging. Kontrakten legger til grunn et sett minimumskriterier for klima, helse, miljø, sosialt ansvar og åpenhet, som skal dokumenteres. Det er definert et sett med grenseverdier på blant annet klima, helse, sporbarhet og sosialt ansvar som må oppfylles og dokumenteres gjennom kontraktsperioden. Særlig sentralt står arbeidet med aktsomhetsvurderinger og sporbarhet i verdikjeden for å sikre miljøvennlig produksjon.

Det legges til rette for en innovativ tilnærming til kontraktsoppfølging og utvikling i kontraktsperioden. Prinsippet om kontinuerlig forbedring står sterkt, og man ønsker å sikre dette gjennom en partnerskapsmodell der leverandørene i samråd med oppdragsgiver utarbeider en Partnerskapsplan med utvalgte mål som skal søkes oppnådd i kontraktsperioden. Dette vil følges opp jevnlig, og partene forplikter seg til å samarbeide om utvalgte innovasjonsprosjekter.

Det er utarbeidet en insentivmodell som vil premiere leverandører som presterer særlig godt i kontraktsperioden. Leverandørprestasjoner på områdene «Bærekraft» og «Brukeropplevelse» vil vurderes årlig, og danne grunnlag for hvem som får status som «preferert leverandør».

Kontraktskravene er utviklet av prosjektet, i samarbeid mellom forskere og anskaffelsesmiljøet ved UiO, og med eksterne bidrag fra andre kunnskapsmiljøer.

UiO vil gjerne oppfordre andre virksomheter til å ta i bruk de samme kravene eller kopiere fritt.

Publisert 26. sep. 2023 08:40 - Sist endret 26. sep. 2023 09:20