Avvergeplikten i møte med partnervold

Tema for avhandlingen er å studere straffelovens rammer for avvergeplikten i partnervoldsaker. Selv om avvergeplikten i straffeloven gjelder oss alle, ser prosjektet særlig på hjelpeprofesjoners avvergeplikt. Profesjoner som helsepersonell, advokater, politi, lærere, ansatte i NAV og barnevernet har andre tilstøtende plikter, som gjør dette juridiske landskapet vanskelig å manøvrere i. Avhandlingen er en blanding av rettsdogmatisk og rettsempirisk, med en gjennomgang av straffesaker med domfellelse for grov partnervold. 

Om prosjektet

Ørums avhandling er en del av det tverrfaglige forskningsprosjektet Manreport IPV (mandatory reporting of intimate partner violence, avvergeplikt i møte med partnervold). Prosjektet er et samarbeid mellom Høyskolene i Molde og Volda, Oslo Universitetssykehus og Politihøgskolen, og er finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet er delt inn i 5 arbeidspakker, der Ørum er eneste stipendiat på arbeidspakke 1 (WP1), som omhandler de juridiske aspekter. Avhandlingen er artikkelbasert, og vil leveres i form av fire planlagte artikler, samt en kappe. Første artikkel i avhandlingen er publisert høsten 2023 i Tidsskrift for strafferett (Ørum, 2023).

Det juridiske landskapet der taushetsplikt, opplysningsplikt, opplysningsrett og avvergeplikt befinner seg, er vanskelig å manøvrere i. Det knytter seg betydelige vanskeligheter til forståelsen og utøvelsen av disse pliktene. Prosjektet Manreport IPV ser på profesjonsutøveres avvergeplikt i møte med partnervold, det vil si hjelpeprofesjoner som er bundet av taushetsplikt i sitt arbeid. 

Mål

Ørums del av prosjektet kan deles i tre: 

  1. Første del går ut på å kartlegge gjeldende rett i Norge. I Norge har alle en lovpålagt plikt til å søke å avverge en rekke straffbare forhold, jf. straffeloven § 196. Blant disse er straffeloven §§ 282 og 283, henholdsvis mishandling i nære relasjoner og grov mishandling i nære relasjoner. Ørums avhandling ser på § 282 første ledd bokstav a, mishandling av samboer og ektefeller, såkalt partnervold.  Det er flere uavklarte rettslige forhold knyttet til plikten til å avverge partnervold, som enda ikke har vært belyst i rettspraksis eller teori. Den første delen er altså klassisk rettsdogmatikk. 
  2. I andre del gjennomgår Ørum straffesaksdokumenter i saker som har ført til domfellelse for § 283 jf. § 282 første ledd bokstav a, grov mishandling av partner. Det er saker med voldshistorikk og tidligere kontakt med hjelpeapparatet (sykehus, barnevern, krisesenter og så videre) som er av interesse. Spørsmålet er om det går an å finne noen tegn på at noen har forsøkt å avverge i saker der avvergeplikten må anses å ha vært gjeldende.
  3. I tredje del er målet å kartlegge om det er et ubenyttet potensial til å avverge partnervold, ved å sammenlikne gjeldende rett og praksis (del 1 og 2 over). Partnervold er et stort folkehelseproblem, og påfører mennesker store lidelser. Å avverge partnervold er dermed både viktig og ønskelig, og noe vi er pålagt i straffeloven, så fremt vilkårene der er oppfylt. Ytterste konsekvens av partnervold er partnerdrap, og et potensial for å hindre drap og redde liv foreligger dermed også.  

Det har vært arbeidet målrettet for å forebygge og forhindre mishandling i nære relasjoner. Riksadvokaten har i mange år hatt § 282-saker på sin prioriteringsliste, og flere av regjeringens handlingsplaner handler om retten til et liv uten vold.  

I de andre arbeidspakkene forsker samfunnsvitere kvalitativt og kvantitativt på hjelpeprofesjonene, både de som hjelper voldsutsatt og voldsutøver, samt på voldsutøveren og den voldsutsatte. 

 

 

 

Publisert 5. feb. 2024 10:44 - Sist endret 5. feb. 2024 12:39