English version of this page

Kunnskapsbasert politiarbeid

Prosjektet undersøker fremveksten og påvirkningen av kunnskapsbaserte praksiser i politiorganisasjonen.

Visning av en teknologitittel omgitt av enheter som smarttelefon, nettbrett eller bærbar PC - Internett og kommunikasjonskonsept

Camilla Løvschall Langeland forsker på kunnskapsbaserte praksiser og deres nettverk i politiarbeidet. Foto: Shutterstock

Om prosjektet

Prosjektet går i dybden på utviklingen av kunnskapsbaserte arbeidsmetoder i politiet. Praksisene studeres som en stadig mer innflytelsesrik mal for reformer i politiet, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Prosjektet vil empirisk følge utviklingen og spredningen av kunnskapsbaserte praksiser fra dens opprinnelse i USA (evidence-based policing), til en global mal for dagens kriminalpolitikk. En sentral del vil være å se på nærpolitireformen og hvilke påvirkningen denne har hatt på hvordan det kunnskapsbaserte politiarbeidet utøves i dag. Prosjektet vil også mer spesifikt undersøke påvirkningen fra potensielle private aktører som er aktive i feltet, med særlig fokus på relasjonen mellom digitalisering og privatisering av kunnskap.

Metode

Prosjektet er kvalitativt orientert gjennom dokumentanalyse og intervju med sentrale aktører i utformingen og praktiseringen av det kunnskapsbaserte politiarbeidet. Prosjektet har også en kvantitativ komponent i form av en sosial nettverksanalyse.

Mål

Målet med prosjektet er å spore utviklingen av kunnskapsbasert politiarbeid og identifisere nøkkelaktørene involvert i denne prosessen. I samarbeid med forskningsprosjektet "CRIMKNOW", sikter prosjektet mot å tette kunnskapsgapet og oppnå en dypere forståelse av praksisene og aktørenes rolle innenfor politi organisasjonen.

Prosjektperiode

Prosjektet løper i fire år med oppstart 1. august 2023.

Finansiering

Doktorgradsprosjektet er en del av forskningsprosjektet "Digitalisering og privatiserte kunnskapsregimer i kriminalpolitikken" (CRIMKNOW), som ser på forholdet mellom offentlig og privat kunnskapsproduksjon. 

CRIMKNOW er finansiert av FRIPRO-midler fra Norges forskningsråd. Prosjektnummer 334953.

Publisert 2. nov. 2023 14:20 - Sist endret 29. nov. 2023 12:19