Rettslig regulering av genredigering og nye biomedisinske metoder

Prosjektets tema er rettslig regulering av genredigering og andre persontilpassede biomedisinske metoder. Prosjektet vil utforske og utrede rettsvitenskapelige problemstillinger tilknyttet forskningsprosjektet "Modeling Human Multi-Organ Interaction in Disease - Cancer Cachexia (MORGI)", en av seks pågående satsninger tilknyttet UiO:Life Science.

Illustrasjon av DNA som blir klippet i to

Illustrasjon av genredigeringsmetoden CRISPR. Kilde: Sigrid Bratlie/Bioteknologirådet.

Om prosjektet

Regulering av gen- og bioteknologi er et felt preget av sterk kunnskapsutvikling, noe som kan føre til at det er vanskelig å skape klarhet om hva som kan utledes som gjeldende rett og hvordan retten bør være. En sentral utfordring er at den medisinske og teknologiske utviklingen går raskere enn lovutviklingen. Dette fører til at det oppstår nye etiske og juridiske spørsmål som regelverket ikke dekker eller tar høyde for.

Prosjektet dreier seg om rettslige spørsmål som er regulert nasjonalt og internasjonalt. Eksisterende menneskerettslige kilder, nasjonale såvel som internasjonale, EU-retten, og internasjonale overenskomster om regulering av bioteknologi må analyseres i sammenheng med nasjonale lover. Grunnleggende prinsipper i helseretten som autonomi og integritet legger føringer for hvordan og hva slags medisinsk behandling som kan gis, og må forstås i lys av ny biomedisinsk teknologi. Prosjektet er artikkelbasert, og vil ta for seg både offentligrettslig og patentrettslig regulering av bioteknologi.

Siden rettskildebildet ikke alltid dekker problemstillingene som ny bioteknologi reiser, og siden regulering av bioteknologi er et etisk og politisk omstridt område, vil forskningsprosjektet belyse problemstillinger ved bruk av rettspolitisk analyse. Rettspolitikk betegnes innen skandinavisk rettsvitenskap som en analyse av hvilke verdier gjeldende rett er basert på, hvorvidt retten ivaretar disse verdiene, og hvordan retten burde formuleres.  Rettspolitisk metode kan inkludere spørsmål om lovens formål kan oppnås slik loven er utformet, om loven har utilsiktede virkninger, og om loven tar høyde for problemstillinger som følger av ny teknologi. I prosjektets rettspolitiske betraktninger er det relevant å analysere forbud mot visse anvendelser av bioteknologi, forbudenes underliggende hensyn, og hvilken betydning den teknologiske utviklingen har for avveiningen av motstridende hensyn.

Mål

Hovedmålet for prosjektet er å utforske og utrede rettsvitenskapelige problemstillinger tilknyttet forskningsprosjektet "Modeling Human Multi-Organ Interaction in Disease - Cancer Cachexia (MORGI)". Dette vil innebære analyse av etiske og menneskerettslige dimensjoner ved nye bioteknologiske metoder og sentrale menneskerettslige og helserettslige begreper.

Publisert 16. nov. 2022 15:28 - Sist endret 21. nov. 2022 11:29

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere