Bærekraftig catering - Pilotprosjekt

Pilotprosjektet Bærekraftig Catering er et samarbeidsprosjekt mellom forskere og innkjøpsavdeling ved UiO sentralt. Pilotprosjektets mål er å legge grunnlaget for og gjennomføre arbeidet med en ny, forskningsbasert rammeavtale for catering. Avtalen skal sørge for at møte- og arrangementsmat er både smakfull og variert, og samtidig fremmer bærekraft. 

tekst, sko, skygge

Kilde: Raworth 2017

Om prosjektet

Offentlige anskaffelser er ikke bærekraftige 

Pilotprosjektet springer ut av UiOs klima- og miljøstrategi (2022), hvor mer bærekraftig catering er et av de planlagte tiltakene. Med bærekraft menes ivaretagelse av sosiale, styringsmessige og miljøhensyn på en måte som bidrar til å sikre det sosiale fundamentet for menneskeheten nå og for fremtiden samtidig som presset på planetens tålegrenser kraftig reduseres.   

Prosjektet bygger på en erkjennelse av at UiOs innkjøp av varer og tjenester kan bidra til store klimagassutslipp, miljø-ødeleggelser, dårlige arbeidsforhold og menneskerettighetsbrudd. Dette skyldes ikke at UiO er en spesielt dårlig offentlig aktør, men heller at offentlige anskaffelser er en del av et markedsmessig system hvor hensynet til lav pris for innkjøperne og høy profitt for tilbyderne har skjøvet andre hensyn til siden.   

UiOs anskaffelser kan bidra til bærekraft 

Et potensielt viktig bidrag til den fundamentale omstillingen til bærekraft, er at store aktører som UiO viser vei ved å integrere bærekraft i innkjøp. Ved å integrere bærekraftperspektiver både i selve anskaffelsene og i oppfølgingen av dem, vil det være mulig å redusere UiOs klima- og miljøfotavtrykk betydelig og bidra til bærekraftig verdiskapning.  

Bærekraftig catering er av stor betydning for at UiO skal kunne oppfylle klima-, miljø- og bærekraftsmål, og bidra til Norges oppfyllelse av de samme. Det er også et område som er spesielt synlig for ansatte og for studenter, og som det har vært debatt om opp gjennom årene. En klar omstilling til mer bærekraftig catering vil gi et synlig resultat for UiO, internt og eksternt, som kan inspirere til integrering av bærekraft på andre områder for UiO og hos andre private og offentlige aktører. 

Hva betyr det å integrere bærekraft i anskaffelser? 

Integrering av bærekraft i anskaffelser betyr at dette innlemmes i planleggingen fra begynnelsen av, ved avklaring av behovet for anskaffelsen, ved vurderingen av hva som skal anskaffes, i utformingen av kravspesifikasjon og konkurransegrunnlaget, i utlysningen, i utvelgelsen og i oppfølgningen. Pilotprosjektet legger vekt på at bærekraft skal være et sentralt konkurranseelement og ikke et tilleggsvilkår. Et utgangspunkt er at tilbyderne bør, basert på klare kriterier i utlysningen, vise hvordan det de vil levere av mat er bærekraftig når det gjelder utvalg av mat, innpakking, transport og presentasjon av maten, og oppfølgning med hensyn til rester.  

Dette pilotprosjektet bygger på samskapning av kunnskap mellom forskere ved UiO og UiOs innkjøpsseksjon, og med markedsaktører gjennom markedsdialog.  

Oppstartsperioden og videre oppfølgning 

Gode intensjoner om mer bærekraftig catering vil ikke gi gode resultater om det ikke skjer en oppfølgning i hele avtaleperioden.  

Pilotprosjektet har hatt en intensiv første periode i 2022-2023 med samskapning av kunnskap mellom UiO-forskere, inkludert vitenskapelig assistent ansatt på prosjektet, UiOs innkjøpsseksjon og markedsaktører. I tillegg har prosjektet gjennomført workshops med andre aktører med ekspertise i bærekraftige offentlige anskaffelser, derunder med medlemmer fra SMART-prosjektet (2016-2020), som nå jobber videre i nettverket SAPIENS. I løpet av denne perioden har pilotprosjektet utredet grunnlaget for bærekraftig catering, inkludert bærekraftsforskningen, det juridiske rammeverket for integrering av bærekraft innenfor EU/EØS (som setter rammen for offentlige anskaffelser i Norge) og i norsk rett, og det anskaffelsestekniske. I det første året har prosjektet også organisert en markedsdialog, brukerworkshop og folkeråd for å få innspill fra UiOs ansatte og studenter.  

Kriteriene som ligger til grunn for evalueringen av tilbudene vil utelukkende være bærekraft og brukertilfredshet, der begge vektes likt. Prisen er angitt som maksimalpris, og vil ikke være gjenstand for forhandling. Kontrakten vil inneholde et eget vedlegg med særlige krav til bærekraft, og leverandørene forplikter seg til å inngå et partnerskap med oppdragsgiver der utvikling av bærekraftige løsninger står sentralt i kontraktsperioden. Et system med insentiver vil sikre at leverandører vil ønske å utvikle sin leveranse til å bli stadig mer bærekraftig.  

I prosjekttiden videre (2023-2027) vil forskere og innkjøpsseksjonen samarbeide om oppfølgningen av inngåtte avtaler.  

Finansiering og prosjektperiode

Prosjektet er UiO-finansiert og løper fra 2022 - 2027.

 

Publisert 25. mai 2023 09:22 - Sist endret 21. mars 2024 16:06

Kontakt

Prosjektleder

Professor Beate Sjåfjell

Administrasjon

Kristin Koren Viksjø

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere