Oppdragene i Lovlab høsten 2020

Lovlab er stolt av å kunne presentere seks viktige og svært spennende JOU-mandater til studentene i lovgivningslære. Denne gangen samarbeider vi med NAV Seksjon informasjonsforvaltning, Verdens naturfond (WWF), Bodø kommune og JURK og Jussbuss.

Bildene illustrerer mandatene for oppdrag i Lovlab høsten 2020. Det er et ansikt bak en mengde binære tall, en skilpadde i et blått hav med plast over hodet, en illustrasjon av et Covid-19-virus og et øye som titter frem bak algoritmer.

Mandatene i Lovlab høsten 2020 omhandler svært aktuelle og viktige problemstillinger i samfunnet. Bilder: Øverst til høyre WWF/Troy Mayne/WWF, nederst til venstre Unsplash/ Martin Sanchez, øverst til venstre og nederst til høyre Colourbox.com

Vesentlige, aktuelle og eksperimentelle

I Lovlab søker vi prosjekter som er vesentlige, aktuelle og eksperimentelle. I det ligger at prosjektene må (1) kunne ha vesentlig betydning i samfunnet og omhandle spørsmål som ikke allerede får nok oppmerksomhet av lovgiver eller i rettsvitenskapen, (2) være aktuelle, f.eks. fordi lovgiver er stilt overfor nye problemstillinger eller fordi det pågår parallelle lovgivningsprosesser, (3) kreve nytenkning og høyttenkning, Lovlab er et sted for eksperimentell tekning. Lovlab har så langt satset på tre hovedproblemstillinger: rammene for den digitale rettsstat, borgernes rettssikkerhet og rettshjelpsbehov, og beskyttelse av miljøet.

Digital velferdsstat  

NAV Seksjon informasjonsforvaltning har gitt mandat til to JOUer. Det ene er mandat for JOU om bruk av kunstig intelligens i masseforvaltning, det andre om grunnleggende rettigheter ved automatisk kontroll med borgernes etterlevelse av velferdslovgivningen. Begge temaene er svært aktuelle og løfter sentrale problemstillinger NAV står overfor i omvandlingen til en digital velferdsstat. Studentene i disse gruppene vil samarbeide med NAV Seksjon informasjonsforvaltning og vil også møte NAVs AI-lab. Det er på ingen måte forventet at problemene disse mandatene reiser skal løses, vi står overfor upløyd mark, det vi trenger er jusstudenter som tør tenke nytt om kjent juss stilt overfor ny og til dels ukjent teknologi.

I fjor skrev lovlabstudenter JOU 2019:2 Lex Digitalis – Hendelsesorientert tildeling av velferdsytelser. Erfaringen da var at studentene først var i villrede om hvordan de skulle gå frem, men etter å ha forstått litt av teknologien fikk de selvtillit nok til å sette jussen i kontekst, et arbeide som både fakultetet og NAV har nytte av.

Våre kontaktpersoner i NAV er sjefsinformasjonsarkitekt Daniel Engehagen og systemjurist Torill Christine Edvardsen.

Les mer om mandatet for JOU om bruk av kunstig intelligens i masseforvaltning her.

Les mer om mandatet for JOU automatisk kontroll med borgernes etterlevelse av velferdslovgivningen her.

Digitalt utenforskap

Jussbuss og JURK har gitt mandat til en JOU om borgernes rettigheter i møte med det digitale samfunn og offentlig forvaltning. Digitaliseringen gir store muligheter til å forbedre offentlig forvaltning, men flere er bekymret over at digitaliseringen ikke bare fører godt med seg. En slik bekymring er at noen havner utenfor, at digitaliseringen snarere hindrer enn fremmer sosial inkludering. FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter, Phillip Alston advarte i 2019 om at vi beveger oss mot en digital velferdsdystopi. Den britiske avisen The Guardian har i flere artikler belyst ulike mørke sider av digital velferdsforvaltning.

Våre kontaktpersoner er daglig leder for JURK Bjørk Jonassen og daglig leder for Jussbuss Jonathan Leifsson de Lange.  

Les mer om mandatet for JOU om borgernes rettigheter i møte med det digitale samfunn og offentlig forvaltning her.

Plast i havet

Verdens naturfond (WWF) har gitt mandat til to JOUer som begge omhandler det akutte og eksistenstruende problemet med plastforurensning av havene.  

Det ene mandatet etterspør internasjonale regler for å stoppe utslipp av plast i havet. Denne utredningen går parallelt med en stor internasjonal prosess, der Norge og EU har tatt lederroller, for å fremme en global plastavtale. Denne JOUen kan legge et grunnlag for Norge og WWFs arbeid i de internasjonale forhandlingsrundene som er planlagt i februar 2021. Dette er første gangen det er gitt et mandat om å utforme en traktat i Lovlab. Mange av de samme prinsippene som gjelder for lovutredning og lovteknikk gjelder for traktatutredning og traktteknikk. Lovlab har også kompetanse på slik utforming, og vil støtte studentene også i dette arbeidet.   

Det andre mandatet etterspør en JOU om produsentansvar for plastprodusenter og importører av plast til Norge. Produsentavtalen har vist seg som et effektivt rettslig virkemiddel på flere områder for å løse miljøproblemer. Det er god grunn til å tro at det også kan være et effektivt virkemiddel for å løse plastproblemet. Det skal studentene prøve å finne ut av og foreslå måter å gjøre det på.

Vår samarbeidspartner og oppdragsgiver WWF ble tildelt TV-aksjonen 2020 for kampen mot plast i havet. Plastproblemet vil prege den offentlige debatt både før, under og etter TV-aksjonen. Studentene i Lovlab får dermed en unik mulighet til å hente og gi kunnskap om plastproblemet og den rettslige reguleringen av det.

Våre kontaktpersoner i WWF er seniorrådgiver global plast- og havpolitikk Inger Haugsgjerd og Global Plastics Policy Manager Eirik Lindebjerg.

Les mer om mandat for JOU om produsentansvar for plastprodusenter og importører av plast til Norge her.

Les mer om mandat for JOU om internasjonale regler for å stoppe utslipp av plast i havet her.

Kommunal håndtering av pandemi

Bodø kommune har gitt mandat til en JOU om kommunale regler for å forebygge smitte i forbindelse med pandemier. Året 2020 har mer enn noe annet blitt preget av den voldsomme Covid-19-pandemien. Stilt overfor en akutt smittetrussel valgte flere kommuner å innføre kommunale smitteregler i tillegg til nasjonale. På den ene siden har kommunene har en sentral rolle i den norske smittevernberedskapen og må handle stilt overfor trusler. På den andre siden har kommunale begrensninger innebåret store inngrep overfor borgerne. Slike kommunale tiltak har utløst en stor offentlig diskusjon om forholdet mellom stat og kommune, og hvordan man best kan verne om borgernes helse samtidig som andre grunnleggende rettigheter ikke innskrenkes unødvendig.  

Covid-19 stilte kommunene overfor store utfordringer, og de hadde få modeller å ta utgangspunkt i. Studentene i Lovlab skal bidra til at kommunene er bedre forberedt neste gang, gjennom å kartlegge ulike kommuners regelgivning, evaluere reglene og foreslå mønsterforskrifter som kommunene kan ta utgangspunkt i.

Kontaktperson i Bodø kommune er advokat Christian E. Nergård Jensen.

Les mer om mandat for JOU om kommunale regler for å forebygge smitte i forbindelse med pandemier her.

Ansvarlig faglærer og undervisningsassistenter

Ansvarlig faglærer i Lovlab er Jon Christian Fløysvik Nordrum. Nordrum har lang erfaring med praktisk lovgivningsarbeid fra Justisdepartementets lovavdeling og som leder og medlem av lovutvalg, senest som leder for Opplæringslovutvalget som avga NOU 2019: 23 Ny opplæringslov. Han har erfaring fra alle rettsområdene JOU-mandatene dekker og vil i tillegg til å gi studentene i Lovlab nødvendig ferdigheter og kunnskap i lovgivningslære også veilede om problemstillingene mandatene reiser.  

Ansvarlig faglærer er støttet av to undervisningsassistenter, Nicole Versland og Charlotte Berger, som begge var studenter i Lovlab høsten 2019 og som for øvrig har erfaring fra henholdsvis Jussbuss og JURK.

Du kan søke her.

Bildet viser studentene i Lovlab høsten 19. En stor gjeng i professorboligen som poserer, ler og smiler!
Studentene i det første kullet i Lovlab høsten 2019. Bilde fra oppstarten august 2019. Foto: UiO/Steinar Hafto Myre

 

Av Jon Christian Fløysvik Nordrum
Publisert 12. juni 2020 11:29 - Sist endret 16. juni 2020 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere