Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: briller, panne, nese, briller, hud.
Publisert 6. apr. 2021 12:08

Det gir ikke mening å betrakte EØS-retten som et eget rettsområde, den er også en dimensjon ved nær sagt alle øvrige rettsområder.

Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning. Den ble første gang publisert i Aftenposten 4. august 2020.

Publisert 24. mars 2021 15:01

Negativ utslippsteknologi er helt avgjørende for å nå målene i Parisavtalen. Norsk industri kan lede an, men Norge mangler en tydelig strategi.

Dette er en kronikk. Den ble første gang publisert i e24 tirsdag 23. mars 2021. Kronikken gir uttrykk for skribentenes holdninger.

Bildet kan inneholde: Havet, Havbunnen
Publisert 8. mai 2020 17:04

Kappløpet om enorme ressurser på havets bunn er i gang. Lover og regler må på plass for å hindre at menneskehetens felles arv går til de rike og raske. Havbunnen spiller en nøkkelrolle for hele økobalansen på jorda.

– Denne erkjennelsen må være utgangspunktet vårt – før vi eventuelt åpner opp for utvinning av ressurser i stor skala, understreker førsteamanuensis Catherine Banet

Publisert 10. mars 2020 10:15

Artikkelen "Tålegrensen for vindkraft" av Pauline Sommerfelt Helle og Henrik Bjørnebye er nominert til Universitetsforlagets pris «Årets tidsskriftartikkel» 2019

Publisert 6. jan. 2020 12:25

Det internasjonale antidopingbyrået WADA har besluttet sanksjoner mot russisk idrett på grunn av mangelfullt innsyn i russisk dopinghistorikk. Krav om utlevering av autentisk datamateriale, er formelt rettet mot det russiske antidopingbyrået RUSADA, mens sanksjonene er rettet mot "russiske myndighetspersoner" som har vært i besittelse av det aktuelle datamaterialet, gjennom å utelukke disse myndighetspersonene fra idrettslige verv og begivenheter.

Publisert 30. sep. 2019 10:29

Løpersken Caster Semenya får ikke delta i VM i friidrett. Hennes muskelmasse og oksygenopptak fordrer hormonbehandling – p-piller – for at hun skal kunne delta i kvinneklassen. Urimelig?

Publisert 27. sep. 2019 09:42

Russiske Mutko vant i CAS-dom

Det er likevel ikke mer enn en papirseier om IOC står fast ved sine intensjoner. Den russiske sportsministeren, Mutko, blir nok ikke å se ved framtidige OL.

I desember 2017 besluttet IOC å utestenge den daværende russiske sportsminister - og nåværende visestatsminister - Vitalij Mutko fra samtlige fremtidige OL.

Bildet kan inneholde: Verdensrommet, Satellitt, Romstasjon, Romfartøy, Astronomisk objekt.
Publisert 16. juni 2019 11:34

Verdensrom-jus er et nytt satsingsfelt. En forskergruppe ved Nordisk institutt for sjørett retter nå blikket mot verdensrommet og månen, og engasjerer seg i utformingen av rettsregler for bruk av verdensrommet og de enorme ressursene som finnes der.

Publisert 24. apr. 2019 13:57

I debatten rundt Forfatterforeningens æresrett fra 1945, gir Foreningens leder, Heidi Marie Kriznik, i et innlegg i Aftenposten 6. april, en kortfattet begrunnelse for hvorfor Foreningens styre har funnet det riktig å rette en unnskyldning til de etterlatte av 17 forfattere som av æresretten ble ilagt disiplinærstraffer  - en unnskyldning som førte til at Kjartan Fløgstad senere meldte seg ut av Foreningen i protest.

Publisert 19. des. 2018 16:00

I pressen og på sosiale media verserer diskusjon om begrepet doping i idretten - et tema i krysningen mellom jus og semantikk. Temaet kommer gjerne på spissen ved tilfelle av uaktsomt inntak av forbudsstoff, som i Johaug-saken. Er det her tale om «doping»?

Publisert 22. nov. 2018 13:22

Siden finanskrisen har EU jobbet med å styrke europeiske banker. Bankene har imidlertid vært kritiske til virkningene EUs forslag til et «Chapter 11» vil kunne ha for misligholdte banklån.

Bildet kan inneholde: bord, møbler, konferanserom bord, stol, vindu.
Publisert 5. okt. 2018 09:37

Nordisk institutt for sjørett går sammen med universitetene i Tromsø og Bergen i et forskningsprosjekt som skal forske på forskjellige temaer innen havbruksrett. Prosjektet er tildelt nærmere 15 millioner kroner og finansieres av Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF).  Les mer om prosjektet

Publisert 4. okt. 2018 16:50

EU jobber med regler som kan gi et norsk «Chapter 11» i konkursloven. Men avtalebaserte restruktureringer har også sine fordeler, ikke minst i internasjonale forhold.

Publisert 13. aug. 2018 14:13

Havrettsjurist Alla Pozdnakova meiner at Israels bording av den norske båten «Kårstein» er eit brot med folkeretten, og at norske styresmakter burde protestere.

Publisert 6. juli 2018 14:02

Rett før fotball-VM ble det kjent at den peruianske fotballspilleren og lagkapteinen Paolo Guerrero hadde fått medhold av sveitsisk høyesterett i å få utsatt utestengelsen på 14 måneder idømt etter idrettens domssystem, slik at han fikk med seg VM-deltakelse.

Publisert 25. juni 2018 16:18

Ingen jurisdiksjoner har så langt vært i stand til å lage en perfekt løsning for alle problemer og utfordringer knyttet til unitisering av grenseoverskridende petroleumsforekomster.  Selv om det finnes mange vellykkede unitiseringseksempler rundt om i verden er det også områder hvor petroleumsutviklingen enten har blitt forsinket eller stoppet på grunn av uenigheter mellom partene. Snart står Norge og Russland for tur, vil de klare dette?