Oppdragene i Lovlab våren 2022

Lovlab kan stolt presentere syv viktige og svært spennende oppdrag til studentene i Lovlab og faget JUS 5502 Lovgivningslære våren 2022. Studentene er bedt om å skrive Jusstudentenes offentlige utredninger (JOU) på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV), Verdens naturfond (WWF), Røde Kors og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). I denne bloggposten presenterer jeg oppdragene.

Bildet er en kollasj sammensatt av bilder som illustrerer oppdragene i Lovlab våren 2022. Kollasjen inneholder en tegning av ulike droner, en illustrajon med programkoder med et ansikt bak, et foto av en robot i et klasserom, en ordsky av en rapport om innvandrerkvinners rettigheter, to barnehender malt med verdenskartet som strekker seg mot en klode og en illustrasjon med binære koder med et menneskeøye bak.

Kollasjen er sammensatt av illustrasjonsbildene til vårens JOU-prosjekter, fra øverst i venstre hjørne til nederst i høyre hjørne:(1) dronene er laget av Serj og er hentet fra colourbox.com, (2) programkoden med ansiktet er laget av Gerd Altmann fra Pixabay, (3) foto fra No Isolation/Estera K. Johnsrud, (4) ordskyen er laget ved hjelp av Wordclouds.com og rapporten Regjeringens innsats for å fremme kvinners rettigheter nasjonalt og internasjonalt 2017–2021, (5) barnehendene er hentet fra colourbox.com, (6) jordkloden er hentet fra  colourbox.com og (7) binære tall og et øye er fra colourbox.com.

Vesentlige, aktuelle og eksperimentelle

I Lovlab søker vi prosjekter som er vesentlige, aktuelle og eksperimentelle. I det ligger at prosjektene må (1) kunne ha vesentlig betydning i samfunnet og omhandle spørsmål som ikke allerede får nok oppmerksomhet av lovgiver eller i rettsvitenskapen, (2) være aktuelle, f.eks. fordi lovgiver er stilt overfor nye problemstillinger eller fordi det pågår parallelle lovgivningsprosesser, (3) kreve nytenkning og høyttenkning, Lovlab er et sted for eksperimentell tekning. Lovlab har så langt satset på tre hovedproblemstillinger: rammene for den digitale rettsstat,  borgernes rettssikkerhet og rettshjelpsbehov, og beskyttelse av miljøet.

Digital velferdsstat 

Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) har gitt mandat til tre JOUer for våren 2022.
Vårens JOU-prosjekter er (1) om gjennomføring av EUs forslag til harmoniserte regler for kunstig intelligens, (2) om lovgivning for å fremme utvikling og bruk av pålitelig og myndiggjørende velferdsteknologi for å hjelpe borgerne i utdannings-, helse-, og omsorgssektoren og (3) om lovgivning for utvikling og bruk av teknologi for å styrke borgernes autonomi og rettssikkerhet (myndiggjørende rettsteknologi) i møte med offentlig forvaltning.

Temaene er svært aktuelle og løfter sentrale problemstillinger forvaltningen generelt og NAV spesielt, står overfor i omvandlingen til en digital velferdsstat.

Studentene i disse gruppene vil samarbeide med NAV Seksjon  for informasjonsforvaltning og vil også møte andre teknologimiljøer i NAV, som NAVs AI-lab. Det er på ingen måte forventet at problemene disse mandatene reiser skal løses, vi står overfor upløyd mark, det vi trenger er jusstudenter som tør tenke nytt om kjent juss stilt overfor ny og til dels ukjent teknologi. 

Våre kontaktpersoner i NAV er sjefsinformasjonsarkitekt Daniel Engehagen og systemjurist Torill Christine Edvardsen.

Les mandatene for:

I 2019 skrev lovlabstudenter JOU 2019: 2 Lex Digitalis – Hendelsesorientert tildeling av velferdsytelser. Erfaringen da var at studentene først var i villrede om hvordan de skulle gå frem, men etter å ha forstått litt av teknologien fikk de selvtillit nok til å sette jussen i kontekst, et arbeide som både fakultetet og NAV har nytte av. I 2020 skrev studentene JOU 2020: 2 Automatisk kontroll i Arbeids- og velferdsetaten og JOU 2020: 5 Kunstig intelligens - Muligheter og risikoer i velferdsforvaltningen på oppdrag fra NAV. En annen utredning studentene i Lovlab har skrevet om digital forvaltning er JOU 2020: 4 Borgernes rettigheter i møte med det digitale samfunn og offentlig forvaltning, som ble skrevet på oppdrag fra Jussbuss og Jurk.

Digital rettsstat: Autonome våpensystemer

Vår nye samarbeidspartner Røde Kors har gitt studentene i oppdrag å skrive en JOU om lov om utvikling, eksport og bruk av autonome våpensystemer.

Utviklingen av kunstig intelligens og autonom teknologi gjør det mulig å lage nye autonome våpensystemer, våpensystemer som reiser grunnleggende prinsipielle spørsmål. Slike autonome systemer kan ta beslutninger om overvåking, bruk av makt og vold, om å angripe eller ikke å angripe, uten at mennesker er involvert. Systemet kan velge når vold skal brukes, mot hvem og hvordan.

Les mandatet for:

Rettshjelp: Innvandrerkvinners rettigheter

Juridisk rådgivning for kvinnner (JURK) ber jusstudentene skrive en Jusstudentenes offentlig utredning (JOU) om lov for å styrke om innvandrerkvinners rettslige posisjon i det norske samfunn. Innvandrerkvinner er en mangfoldig gruppe og mange er ressurssterke, men flere innvandrerkvinner kan havne i sårbare situasjoner som følge av situasjonsbestemte faktorer. JURK erfarer gjennom sine saker at flere innvandrerkvinner opplever at det er stor avstand mellom det å ha rett og å få rett. De mangler kunnskap om egne rettigheter og risikerer dermed å gå glipp av viktige velferdsgoder. De kan også risikere å pådra seg alvorlige sanksjoner, for eksempel tilbakekall av oppholdstillatelse, fordi de ikke forstår reglene de må etterleve.

Les mandatet for:

Klima og miljø

Verdens naturfond (WWF) har gitt mandat til to JOUer som begge omhandler ulike sider ved reglene som styrer beslutningsprosessen frem til beslutninger med konsekvenser for miljø- og klima.

Det ene mandatet etterspør ber studentene utrede barn og unges deltakelse i klima- og miljøbeslutningsprosesser og foreslå lovendringer for å styrke barn og unges muligheter til å delta i beslutningsprosessene. 

Det andre mandatet omhandler utredning av konsekvenser for klima- og miljø i offentlige beslutningsprosesser. Studentene bes vurdere om dagens regler om konsekvensvurderinger, i f.eks. lovgivningen og utredningsinstruksen, er egnet til å gi gode beslutningsgrunnlag. 

Våre kontaktperson i WWF er politikkansvarlig Jon Bjartnes.

Les mandatene for:

Samarbeidspartnere

Lovlab har innledet samarbeid med flere eksterne partnere for å støtte opp om studentenes arbeid i Lovlab. Vi vil trekke veksler på samarbeidspartnerne i undervisningen og når vi utvikler veiledere til bruk i Lovlaben. Det er Norges institusjon for menneskerettigheter som skal hjelpe oss med menneskerettslige utredninger, Regelrådet som skal hjelpe oss med utredninger av konsekvenser og Språkrådet som skal hjelpe oss med å skrive et godt språk.

Ansvarlig faglærer og undervisningsassistenter

Ansvarlig faglærer i Lovlab er Jon Christian Fløysvik Nordrum. Nordrum har lang erfaring med praktisk lovgivningsarbeid fra Justisdepartementets lovavdeling og som leder og medlem av lovutvalg, senest som leder for Opplæringslovutvalget som avga NOU 2019: 23 Ny opplæringslov, som medlem av Riksrevisjonsutvalget og som leder for Motorferdsellovutvalget. Han har erfaring fra alle rettsområdene JOU-mandatene dekker, og vil i tillegg til å gi studentene i Lovlab nødvendig ferdigheter og kunnskap i lovgivningslære, også veilede om problemstillingene mandatene reiser.  

Studentene vil også få undervisning i samarbeid med eksterne samarbeidspartnere og vil møte andre faglærere fra fakultetet.

Ansvarlig faglærer er støttet av to undervisningsassistenter, Assia Chelagma og Ingrid Andresen, som begge var studenter i Lovlab høsten 2020.

Hvordan søker jeg?

Har du lyst å gjøre godt og samfunnsnyttig arbeid, samtidig som du er med på en unik læringsopplevelse, vel da er JUS 5502 lovgivningslære faget for deg.

Du kan søke på valgemnet JUS 5502 Lovgivningslære i Lovlab gjennom dette nettskjemaet. Der blir du bedt om å skrive et motivasjonsbrev og å prioritere hvilke prosjekter du helst vil delta på. I motivasjonsbrevet kan du fortelle oss hvorfor du har lyst til å studere lovgivningslære og hvorfor du har prioritert som du har gjort. Fristen for å sende inn motivasjonsbrev 15. desember 2022. Det kan være at det er ledige plasser etter 15. desember, men om du fyller ut motivasjonsbrev etter 15. desember er det ikke sikkert du får plass på oppdraget du ønsker deg. I tillegg til å sende inn motivasjonsbrev må du melde deg på vanlig vis til valgemnet i Studentweb. Dersom du sender inn motivasjonsbrev etter fristen 8. desember for melding i Studentweb, så må du melde deg i Studentweb så snart det åpnes opp for meldinger i januar.

Oppdatering: Fortsatt plasser igjen!

Det er fortsatt plasser igjen på de fleste prosjektene. Dersom du fyller ut skjema innen 10. januar så kan du få plass på Lovlab. Det lønner seg å søke så fort som mulig. Søk på dette nettskjemaet.

Spørsmål?

Har du spørsmål? I så fall, ikke nøl, men ta kontakt med ansvarlig faglærer Jon Christian F. Nordrum.

Emneord: Lovlab, Lovgivningslære, JOU Av Jon Christian Fløysvik Nordrum
Publisert 3. nov. 2021 12:00 - Sist endret 5. jan. 2022 11:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere