5 på rappen - Forhandlingsprosjektet

Siden slutten av september har Sigve vært en del av CELL sitt studentteam som studentprosjektleder for forhandlinger. Bli bedre kjent med ham og forhandlingsprosjektet til CELL!

Den nye studentprosjektlederen Sigve

Hils på Sigve alle sammen, han er studentprosjektleder for forhandlinger (foto: Armita Sahafiha/UiO)

Fortell mer om deg selv

– Jeg er 25 år gammel og startet denne høsten på 3. året. På fritiden liker jeg å trene og har vært veldig engasjert i studiemiljøet, som har gitt meg gode muligheter til å bli kjent med medstudenter og advokatbransjen. Før jeg begynte å studere juss var jeg leder i Forsvaret, men planen var hele tiden å starte på jusstudiet når jeg følte at tiden var inne. Studievalget mitt skyldes i hovedsak mine samfunnsfaglige interesser, men jeg kommer nok ikke utenom at mulighetene ved endt studiet var vel så viktige. 

Hva fikk deg til å søke på stillingen hos CELL?

– Veien min til stillingen i CELL er litt spennende. Hele reisen starter med ELSAs forhandlingskonkurranse som ga meg og Ole Forfang (som også er tilknyttet CELL, red.anm.) mulighet til å forhandle i en del internasjonale konkurranser, både i VM for jusstudenter og i Asia, hvor vi blant annet deltok i en meklingskonkurranse i Singapore. Forhandlingskonkurransene tilførte jusstudiet et internasjonalt preg, og jeg liker konkurranseelementet. Etter å ha deltatt på disse konkurransene forsto jeg hvor viktig det var å ha gode forhandlingsferdigheter. Det er et effektivt verktøy for å løse både store og små utfordringer.

– CELL er det perfekte initiativet når det gjelder utvikling av grunnferdigheter; og prosjektene i CELL gir studentene muligheten til å fokusere på de ulike verktøyene som gir praktisk tilnærming istedenfor materiell juss. Med mine erfaringer fra konkurransene, tenkte jeg at det var en super mulighet til å kunne bli en del av CELL og presentere det for andre medstudenter, påpeker Sigve. 

Hva består forhandlingsprosjektet av, kan du fortelle litt mer om hva det går ut på?

– Prosjektet består av to delprosjekt; Forhandlingskonkurranseprosjektet lager et rammeverk for at studenter kan konkurrere i internasjonale forhandlingskonkurranser. Dette er en unik arena for å trene på problemløsning og klientrepresentasjon i en internasjonal kontekst. Samtidig skal vi starte et prosjekt som er åpent for alle. Vi kaller det forhandlingsbrief. Gjennom korte samlinger med foredrag fra forhandlingseksperter, og enkle forhandlingsøvelser, skal alle som vil få muligheten til å bli en litt bedre forhandler, forteller Sigve. 

Fra våren 2023 vil forhandlingsprosjektet også komme med bidrag til det obligatoriske emnet i Formuerett 1: Målet er å utvikle forhandlingsdelen. Gjennom korte forelesningsvideoer introduserer vi enkle forhandlingsmetoder til studentene. Slik kan alle studentene få litt forhandlingskunnskap som kan brukes i praksis når de løser kursets forhandlingsøvelse. Dette er derav noe som tilgjengeliggjøres for alle. 

Sigve forteller videre at det kan være en fordel å ha hatt forhandlingsfaget til Sverre Blandhol (JUS5070) som er et valgemne i forhandlinger eller å ha vært med i forhandlingskonkurranser, men dette er absolutt ikke et krav for å være med i forhandlingsprosjektet til CELL. 

Hvilken betydning vil prosjektet ha for studentene på jusstudiet

– Tanken er å løfte forhandlingsferdighetene til studentene frem i lyset. Å kunne utvikle disse ferdighetene er noe man har bedre tid til som jusstudent sammenliknet med hva man har tid til som ferdigutdannet. Ettersom de muntlige fremføringsmulighetene gjennom studiet er få – rettere sagt er de mange men det er få som benytter seg av dem, kan deltakelsen gi mulighet til å kunne utvikle muntlige argumentasjonsevner.

Hva er dine beste tips til ferske studenter

– Veldig enkelt og greit. Finn deg en god studiepartner som du holder fast ved og vær aktiv i studiemiljøet ved å delta på ulike arrangement og seminarer. Det viktigste gjennom studietiden er å utvikle ferdigheter fremfor dyptpløyende materiell kompetanse. Erfaringen min fra Forsvaret er at man kommer langt med grunnleggende ferdigheter når man møter nye og uforutsette utfordringer i arbeidslivet.

 

Fakta om forhandlingsprosjektet

Prosjektet har som mål å forberede jusstudentene på konfliktløsing uten dom, og å optimalisere avtaler til det beste for fremtidige klienter og samfunnet. Studenter får mulighet til å delta på reiser til ulike konkurranser, finansiert av CELL.

I november skal første gruppe delta i en konkurranse som arrangeres i Hamburg.

Av Armita Sahafiha
Publisert 26. okt. 2022 13:11 - Sist endret 27. okt. 2022 13:36