Digitale identiteter, samfunnssikkerhet og risiko

Prosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter (SODI) samarbeider med DigiVel, og blir her presentert av professor Tone Linn Wærstad (SODI).

Bildet kan inneholde: erme, stående, gest, font, uniform.

Bilde generert ved bruk av wombo.art. Generert med følgende stikkord: digital identity anonymous people.

 

Systemer for elektronisk identifikasjon (eID) spiller en nøkkelrolle i dagens samfunn. Ved bruk av eID kan vi blant annet få tilgang til offentlige tjenester, rapportere til skattemyndighetene, få innsikt i helseopplysninger, gjennomføre betalingstransaksjoner, overføre eiendomsretten til fast eiendom, signere leiekontrakter og registrere skilsmisse. Fordi systemer for eID også kan misbrukes til å gjennomføre en lang rekke kriminelle handlinger, inkludert ulike typer svindel, hvitvasking, korrupsjon og terrorisme, innebærer de også en risiko både for den enkelte og for samfunnet. 

I det tverrfaglige prosjektet Samfunnssikkerhet og digitale identiteter (SODI) undersøker vi hvordan juss og teknologi kan virke sammen for å avdekke og redusere sårbarheter ved bruk og misbruk av eID-systemer. Prosjektet gjennomføres av forskere fra fire forskningsinstitusjoner i Norge og Estland, og i samarbeid med en rekke private og offentlige samarbeidspartnere.

Prosjektet vil undersøke de tekniske egenskapene til eID-systemer og det rettslige rammeverket som regulerer bruk og misbruk av disse systemene. Formålet med prosjektet er å gi økt forståelse for den rollen eID-systemer spiller i moderne samfunn, og bidra til utvikling av teknologi og rettsregler som sikrer at overgangen fra fysisk til digital identifisering kan skje på måter som ivaretar både den enkelte og samfunnets behov, og dermed bidra til økt samfunnssikkerhet.    

Prosjektet har opprettet en rettshjelpsklinikk «ID-juristen» for personer som opplever problemer med bruk og misbruk av eID i Norge. Det kan dreie seg om manglende tilgang til eID-systemer eller identitetstyveri med potensielt alvorlige konsekvenser. Klinikken bidrar til å samle data og gi innsikt hvilke problemer overgangen fra fysisk til elektronisk identifisering skaper.  

I seminaret «eID i offentlig forvaltning - sårbarhet, risiko og løsninger» som vi arrangerer i samarbeid med Digital velferdsstat 27. november 2023 i Domus Bibliotheca (UiO), retter vi fokuset mot èn side av dette. nemlig til hva som kjennetegner risikoene ved bruk av eID i offentlig forvaltning i dag. Seminaret bringer sammen ulike aktører for å kartlegge bredden i problemstillingene, slik som NAV, skatteetaten og norsk fosterhjemsforening og etterfølges av en akademisk samtale hvor flere forskere er invitert til å tenke høyt om hvordan vi kan tilnærme oss dette feltet for å utvikle bedre, sikrere og mer brukervennlige løsninger for eID i offentlig forvaltning.

Se nærmere om seminaret og påmeldig her.

Av Tone Linn Wærstad
Publisert 2. nov. 2023 14:27 - Sist endret 3. nov. 2023 09:21
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art