Seminar om menneskerettslige perspektiver i den digitale tidsalderen

Torsdag 2. mars arrangerte Digital Velferdsstat sitt fjerde seminar i ærverdige Gamle Festsal. Seminaret omhandlet ulike menneskerettslige perspektiver i den digitale tidsalderen, og var fullpakket med spennende innlegg. Med over 220 påmeldte deltakere ble det også en formiddag med mange og gode diskusjoner, både i plenum og i kaffepausene. 

10 innledere stående side ved side i gamle festsal

Noen av seminarets innledere. Fra venstre: Ragna Aarli, Kirsten Kolstad Kvalø, Ingvild Schiøll Ericson, Julie S. Larsen, Anna Pettersdatter Melkild, Ingvild Bruce, Mona Naomi Lintvedt, Bjørn Aslak Juliussen, Line Coll og Jon Christian Fløysvik Nordrum. Foto: Mira Sofie Stokke/UiO.

Jon Christian Fløysvik Nordrum åpnet med å ønske velkommen til seminaret. Deretter var det Line Coll, direktør i Datatilsynet, som innledet arrangementet. Line trakk særlig frem den nye etterretningstjenesteloven, hvor en av bestemmelsene åpner for masseinnsamling av informasjon om norske borgeres aktivitet i det digitale rommet. Hun fremhevet at kraftige digitale overvåkningsverktøy plasserer både privatlivet og ytringsfriheten under press, og at vi derfor må utvikle gode kollektive beskyttelsesmekanismer

Det var i hovedsak de vitenskapelige assistentene Anna Pettersdatter Melkild og Julie S. Larsen som utviklet det faglige programmet. Dagen var delt inn i tre sesjoner med til sammen ni innledere.  

I seminarets første sesjon innledet førsteamanuensis Ingvild Bruce om menneskerettighetene som normativt rammeverk for overvåkingsmetoder i en demokratisk rettsstat. Et viktig poeng for Ingvild var at menneskerettighetene er utilstrekkelige som normativt rammeverk for myndighetenes overvåking i en demokratisk rettsstat, fordi de ikke oppstiller materielle begrensninger i overvåkingsadgangen. Deretter presenterte de vitenskapelige assistentene Anna Pettersdatter Melkild og Julie S. Larsen sine masteravhandlinger. Annas avhandling tematiserer de menneskerettslige og personvernrettslige skrankene for politisk mikromålretting. Julies avhandling tar for seg ulike utviklingstrekk i EMDs avveining mellom ytringsfrihet og privatlivsvern, særlig i relasjon til pressepublikasjoner som er tilgjengelig på internett.

I andre sesjon fikk vi høre fra stipendiatene Kirsten Kolstad Kvalø og Ingvild Schiøll Ericson om barns rett til digitalt privatliv og personvern. De snakket blant annet om hvordan både familien og kommersielle aktører kan true barns privatliv på ulike måter, i tillegg til at barn er avhengige av andre for å få ivaretatt sitt privatliv. Stipendiat Bjørn Aslak Juliussen presenterte deretter juridiske personers rettighetsvern etter EMK artikkel 8 i en kontroll- og overvåkningssammenheng, med utgangspunkt i et prosjekt om sanntidsovervåkning av fiskefartøy. Sesjonens siste innlegg var fra stipendiat Mona Naomi Lintvedt, som ga en rekke eksempler på hvordan roboter kan påvirke individers autonomi.  

Avslutningsvis fikk vi i siste sesjon innsyn i Europarådets pågående arbeid med en konvensjon om kunstig intelligens, fra lovrådgiver Anette Ødelien i Lovavdelingen. Anette understreket blant annet at konvensjonen skal bidra til å sikre at design, utvikling og bruk av kunstig intelligens er i samsvar med menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper. Professor Ragna Aarli avsluttet seminaret med et spennende foredrag om plattformselskapenes ansvar for ytringsfrihet på internett, med utgangspunkt i EMK artikkel 10 og EUs forordning om digitale tjenester. Ragna fremhevet en rekke problemstillinger som er særegne for ytringer som fremsettes på nett, og pekte på at det kan være behov for å tenke annerledes om ytringsfriheten når internett er mediet for kommunikasjon.  

Vi ønsker å takke alle innledere og deltakere, og er i alt veldig fornøyde med et svært vellykket seminar!

Ønsker du å holde deg oppdatert på fremtidige arrangementer fra Digital velferdsstat? Meld deg på e-postlisten vår!

 

 

Av Mira Sofie Stokke
Publisert 22. mars 2023 11:59 - Sist endret 27. des. 2023 09:13
About-image

Denne bloggen

Velferdsstaten er i stadig endring, og digitalisering skaper både nye svar og nye spørsmål. Denne bloggen tar opp temaer og presenterer nyheter fra prosjektet Digital velferdsstat ved juridisk fakultet. Prosjektet samarbeider tett med Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV). Bildene på bloggen er generert av kunstig intelligens gjennom nettsiden wombo.art