Aktuelle saker

• samarbeidsavtale-20 Samarbeidsavtale om forskningsfinansiering 21. okt. 2020 11:32

Norges vassdrags- og energidirektorat, Statnett SF og Statens vegvesen har inngått en samarbeidsavtale med Det juridiske fakultet (UiO) om finansiering av forskningsprosjekter.

• plasthavet-970  - Globale juridiske regler er nødvendig for å finne løsninger på plastforurensningen 14. okt. 2020 14:50

Plastforurensning er en stor trussel for marine økosystemer. Det påvirker organismer og dyr i næringskjeden, og endrer økosystemets funksjoner og tjenester. Plast i Arktis kommer via havstrømmer fra andre verdensdeler. Marin plastforurensning er et globalt problem og det er derfor avgjørende med gode og effektive regler på globalt nivå, mener jusforskere.

• 750 North Sea Energy Law Programme - executive LLM - to års deltidsstudium - akkreditert master 18. sep. 2020 14:59
  • Havbunnen på topp 8. mai 2020 17:04

Kappløpet om enorme ressurser på havets bunn er i gang. Lover og regler må på plass for å hindre at menneskehetens felles arv går til de rike og raske. Havbunnen spiller en nøkkelrolle for hele økobalansen på jorda.

– Denne erkjennelsen må være utgangspunktet vårt – før vi eventuelt åpner opp for utvinning av ressurser i stor skala, understreker førsteamanuensis Catherine Banet

• Nominert til "Årets artikkel" 2019 10. mars 2020 10:15

Artikkelen "Tålegrensen for vindkraft" av Pauline Sommerfelt Helle og Henrik Bjørnebye er nominert til Universitetsforlagets pris «Årets tidsskriftartikkel» 2019

• Kronikk: Kan Therese Johaug få idrettens ærespris? 24. jan. 2020 15:35

Skal tidligere dopingdom ekskludere idrettsutøvere fra hjemlige idrettspriser?

• Kronikk: Noen må være talsmann for WADA 6. jan. 2020 12:25

Det internasjonale antidopingbyrået WADA har besluttet sanksjoner mot russisk idrett på grunn av mangelfullt innsyn i russisk dopinghistorikk. Krav om utlevering av autentisk datamateriale, er formelt rettet mot det russiske antidopingbyrået RUSADA, mens sanksjonene er rettet mot "russiske myndighetspersoner" som har vært i besittelse av det aktuelle datamaterialet, gjennom å utelukke disse myndighetspersonene fra idrettslige verv og begivenheter.

• P-piller, friidrett og kjønnsidentitet 30. sep. 2019 10:29

Løpersken Caster Semenya får ikke delta i VM i friidrett. Hennes muskelmasse og oksygenopptak fordrer hormonbehandling – p-piller – for at hun skal kunne delta i kvinneklassen. Urimelig?

• Russisk sportsminister vant i CAS-dom 27. sep. 2019 09:42

Russiske Mutko vant i CAS-dom

Det er likevel ikke mer enn en papirseier om IOC står fast ved sine intensjoner. Den russiske sportsministeren, Mutko, blir nok ikke å se ved framtidige OL.

I desember 2017 besluttet IOC å utestenge den daværende russiske sportsminister - og nåværende visestatsminister - Vitalij Mutko fra samtlige fremtidige OL.

• Handlingsrom for lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel 4. sep. 2019 10:52

Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og LO har bestilt en utredning fra Nordisk Institutt for Sjørett (Universitetet i Oslo) og Menon om hvilket handlingsrom det er til å stille norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann for utenlandske skip, og hvilke konsekvenser dette kan få. Mandatet har vært det samme som regjeringen har gitt advokatfirma Wikborg Rein/Oslo Economics.

• Havbunnen på topp 8. mai 2020 17:04

• Nominert til "Årets artikkel" 2019 10. mars 2020 10:15