Forskningsaktuelt

Bildet kan inneholde: ansikt, nese, teip, hake.
Publisert 20. nov. 2020 10:54

Demokratiet sikrer en ytringsfrihet som er vernet av Grunnloven, men forståelsen av ytringsfrihet skaper konflikter. Bråk rundt teaterforestillingen "Ways of seeing" i Norge og lærerdrapet i Frankrike er eksempler på ulike tolkinger av friheten til å ytre seg.

Bildet kan inneholde: container, plakat, bygninger
Publisert 13. nov. 2020 09:26

Ti etikkforskere fra Universitetet i Oslo advarer nå mot å bruke høyrisikostudier på mennesker i Covid-19-sammenheng.  Dette er forskning som bryter med grunnleggende prinsipper i forskningsetikken, skriver de i denne kronikken.

Av Jan Helge Solbakk, Heidi Beate Bentzen, Søren Holm, Anne Kari Tolo Heggestad, Bjørn Hofmann, Annette Robertsen, Anne Hambro Alnæs, Shereen Cox, Reidar Pedersen og Rose Bernabe, Senter for medisinsk etikk, UiO.

Plast som flyter i havet
Publisert 14. okt. 2020 14:50

Plastforurensning er en stor trussel for marine økosystemer. Det påvirker organismer og dyr i næringskjeden, og endrer økosystemets funksjoner og tjenester. Plast i Arktis kommer via havstrømmer fra andre verdensdeler. Marin plastforurensning er et globalt problem og det er derfor avgjørende med gode og effektive regler på globalt nivå, mener jusforskere.

Bildet kan inneholde: ansiktsuttrykk, team, samfunnet, smil, collage.
Publisert 31. mars 2020 13:01

De fleste jusstudentene ved UiO opplever at digital undervisning gir godt læringsutbytte, og de vil ha mer av det gode. De ønsker seg mer undervisning i sanntid og mer interaktiv digital undervisning, med flere muligheter for å stille spørsmål, diskutere og samarbeide, viser en ny rapport. Samtidig peker studentene på en rekke forhold de mener bør forbedres i den digitale undervisningen.

Publisert 3. mars 2020 16:21

Det virket som science fiction, da to jurister fikk idéen om å koble juss til teknologi. Idéen ble videreført og etter noen år ble SERI Europas ledende senter for rettsinformatikk. Nå er bystene til de to framtidsvisjonærene satt opp i DJs bibliotek.

Illustrasjonsbilde - hvit due
Publisert 11. nov. 2019 14:46

Hva er fred, og hva slags fred fremmer vi gjennom dagens rettslige og politiske institusjoner, og gjennom utdanningen av nye jurister? Hvordan henger fred sammen med bærekraftig utvikling, cybersikkerhet, kjønnslikestilling og atomnedrustning? Dette er noen av spørsmålene som utforskes i den ferske antologien «Research Handbook on International Law and Peace», som har som mål å fremme en ny fredstankegang og endre juridisk forskning.

Professor Maja Janmyr.
Publisert 4. sep. 2019 10:59

-  Jeg er veldig glad og svært overrasket, forteller professor Maja Janmyr ved SMR som i sommer fikk positivt svar på søknaden om ERC Starting Grant. Hun får over 15 millioner kroner fordelt over fem år til å forske på betydningen av FNs flyktningekonvensjon for de stater som ikke har ratifisert den.

Prosjektleder Jukka Mähönen
Publisert 3. sep. 2019 09:22

Vil den nordiske forretningsmodellen kunne fungere som et forbilde når bedriftene skal leve opp til krav om bærekraft i en globalisert og digitalisert verden? Prosjektet Futuring Nordics skal undersøke mulighetene.

Bildemontasje av en innsatt i en fengselscelle, med fengselsmur og netting rundt.
Publisert 20. juni 2019 15:02

Nyere forskning har i økende grad vist alvoret i og omfanget av skadene et menneske kan få av mangel på meningsfull sosial kontakt. Nå skal informasjonsbrosjyrer hjelpe isolerte fanger.

Publisert 6. feb. 2019 09:35

Vi har ikke tid til å vente en generasjon eller to for å se hvor dette bærer vei sier Beate Sjåfjell  i denne kronikken i Dagsavisen.

Publisert 1. feb. 2019 13:41

Erna Solberg, hvor er Norges plan for omstilling til bærekraft? Professor Beate Sjåfjell stiller spørsmålet i denne kronikken i Dagsavisen.

Publisert 6. des. 2018 07:40

- Vi ønsker å etablere tverrfaglig kunnskap om utfordringene knyttet til flyktingebeskyttelse i land som ikke har ratifisert FNs Flyktningekonvensjon. Omkring en tredjedel av verdens stater har ikke ratifisert konvensjonen, til tross for at mange av dem er vertsland for store flyktningegrupper.  Hvordan fungerer flyktningeregimet i disse statene? Og hvordan påvirker statenes praksis flyktningeretten på verdensbasis?

Publisert 4. des. 2018 08:56

Diagnostisering av en psykisk lidelse kan være inngangsporten til behandling, rett til ytelser og utbetalinger. En diagnose kan også være en hemsko for den som ønsker å gå videre etter en sykdomsperiode, for den som mener at diagnosen er feil, eller når det skal skrives testamente.

Publisert 14. nov. 2018 13:10

På Tjøme blåser vinden sterkt. Ikke bare rundt hytthjørnene i strandsonen, men også i kommunens byggesaksavdeling.

Publisert 7. nov. 2018 11:59

Staten straffer i realiteten mange pårørende til fengslede hardt. Uskyldige mennesker, som ikke har fortjent en straff, men som likevel lever i fengselets skygge. Hvorfor har vi valgt et straffesystem som i så høy grad rammer familier?