Forskningsaktuelt

Et fotografi tatt fra gaten på kvelden og inn mot et mørkt og lite kontorlanskap. På vinduet henger det lysrør formet med i teksten "Hva er din fortelling?".
Publisert 23. juni 2022 11:23

Forskere som jobber med sensitive temaer som vold, seksuelle overgrep, hatkriminalitet og krig står overfor en rekke dilemmaer. Ikke bare hvordan man møter mennesker i sårbare livssituasjoner for å forstå og få tilgang til deres erfaringer og perspektiver, men senere også når levd liv skal omdannes til forskning og tekst.

Forsker Guri Hjallen Eriksen nyter sola ute i Svolvær.
Publisert 25. mai 2022 09:54

«Fiskejussen» i Norge er ikke veldig oversiktlig per i dag, men det har jusforsker Hjallen Eriksen valgt å gjøre noe med. I sin avhandling ser hun på det rettslige rammeverket for kommersielle fiskerier i Norge.

Gutt sittene på den ene siden av et gjerde, mens hans ser mot en lastebil.
Publisert 5. mai 2022 10:37

Ifølge Eurostat blir nærmere en halv million tredjelandsborgere hvert år beordret til å forlate EU- og Schengen-området. De som ikke etterkommer pålegg om å forlate området innen fristen som er gitt, og de som ikke blir gitt mulighet til å reise på egen hånd, må fjernes av vertsstatens myndigheter. I sitt doktorgradsprosjekt analyserer Özlem Gürakar-Skribeland lovligheten av å tvangsreturnere irregulære migranter til transittland.

Portrettbilde av postdoktor Charlotte Lysa.
Publisert 4. mars 2022 13:38

Saudi-Arabia regnes ofte som et lukket land hvor det er vanskelig å drive forskning. Likevel var det ikke bare mangel på åpenhet, men også hvor lite oppmerksomhet flyktningspørsmålet vies i saudiarabisk offentlighet som bød på utfordringer for postdoktor Charlotte Lysa.

Publisert 15. sep. 2021 14:23

Den norske tilnærmingen til Segway får nok mange til fortsatt å trekke på smilebåndet.

Dette sier Øystein Foros, professor, NHH, og Erling J. Hjelmeng, professor, Institutt for privatrett, UiO og NHH til E24.

Publisert 3. aug. 2021 14:53

Problemene knyttet til produksjon og fordeling av vaksinene er til dels en konsekvens av regler som skal oppmuntre til utvikling av vaksiner. Vi trenger ny lovgivning for patenter som er utviklet med støtte fra det offentlige.

Dette sier Inger Berg Ørstavik, professor ved Institutt for privatrett, UiO, i Dagens Næringsliv.

Publisert 24. juni 2021 10:02

Et godt, forskningsbasert grunnlag for arbeidet med bærekraft er viktig for å forstå risiko, og for at norsk næringsliv «treffer» med sine løsninger og produkter i omstillingen til bærekraft, skriver Karoline Bakka Hjertø, Bærekraftsansvarlig i Sparebank 1 Østlandet, professor Beate Sjåfjell, Universitetet i Oslo og postdoktor Hanna Ahlström ved Kungliga Vetenskapsakademien.

Publisert 9. apr. 2021 08:49

Klima- og miljøproblemer utfordrer de tradisjonelle rettsstatsprinsippene. Håndteringen vil kreve utvikling av nye juridiske virkemidler, og fornyet grenseoppgang mellom politikk og rett. Dette skriver preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi og Nils Chr. Stenseth som leder Akademiets utvalg for klima, miljø og ressursbruk i en kronikk i Uniforum.

Publisert 26. feb. 2021 16:14

Regjeringen har sendt på høring et forslag om portforbud. Portforbud er forbud mot å forlate sitt hjem. Av flere grunner er vi uenige med regjeringens forslag, skriver ni professorer i denne kronikken.

Av Katja Franko, Hans Petter Graver, Vidar Halvorsen,  Mette Kalager, Peter Scharff Smith, Nils Chr. Stenseth, Kristine Beate Walhovd, Universitetet i Oslo, Ørjan Olsvik, Norges Arktiske Universitetet og Einar Øverenget, Høgskolen i Innlandet.

Publisert 26. feb. 2021 16:14

Kriminalreform blir valgkamptema i USA med Harris som visepresidentkandidat. Bakgrunn fra salongradikalisme i Berkeley og realitetsorientering fra Oaklands røffe gater gir henne et godt grunnlag sier professor dr. juris Geir Stenseth i Dagens Næringsliv.

Hans Petter Graver (t.v.) sammen med Marie Simonsen.
Publisert 7. des. 2020 15:00

Tar vi rettssikkerheten for gitt, og hva skjer dersom vi ikke passer på? Hans Petter Graver mener vi er vitne til foruroligende trekk når åpenhet trumfes av hemmelighold fra norske myndigheter. ​

Bildet kan inneholde: ansikt, nese, teip, hake.
Publisert 20. nov. 2020 10:54

Demokratiet sikrer en ytringsfrihet som er vernet av Grunnloven, men forståelsen av ytringsfrihet skaper konflikter. Bråk rundt teaterforestillingen "Ways of seeing" i Norge og lærerdrapet i Frankrike er eksempler på ulike tolkinger av friheten til å ytre seg.

Bildet kan inneholde: container, plakat, bygninger
Publisert 13. nov. 2020 09:26

Ti etikkforskere fra Universitetet i Oslo advarer nå mot å bruke høyrisikostudier på mennesker i Covid-19-sammenheng.  Dette er forskning som bryter med grunnleggende prinsipper i forskningsetikken, skriver de i denne kronikken.

Av Jan Helge Solbakk, Heidi Beate Bentzen, Søren Holm, Anne Kari Tolo Heggestad, Bjørn Hofmann, Annette Robertsen, Anne Hambro Alnæs, Shereen Cox, Reidar Pedersen og Rose Bernabe, Senter for medisinsk etikk, UiO.

Plast som flyter i havet
Publisert 14. okt. 2020 14:50

Plastforurensning er en stor trussel for marine økosystemer. Det påvirker organismer og dyr i næringskjeden, og endrer økosystemets funksjoner og tjenester. Plast i Arktis kommer via havstrømmer fra andre verdensdeler. Marin plastforurensning er et globalt problem og det er derfor avgjørende med gode og effektive regler på globalt nivå, mener jusforskere.