Reisebrev fra Århus

Jeg kom til Århus på en solfylt 1. September 2009. Jeg ble godt tatt i mot av en fadder, men jeg måtte fort klare meg på egen hånd. Det var en spennende erfaring. Det å være i en ny by, nytt land og på et nytt universitet uten å kjenne noen er lærerikt. Man må begynne med blanke ark og bli kjent med et nytt skolesytem, ny by, ny kultur og nye mennesker.

Århus, Møllegade. Foto: privat

Det er nok vanlig å være litt smånervøs for hvordan dette skulle gå, men det er uten grunn. Når jeg fant frem til huset der jeg skulle bo og straks møtte en haug med unge og lystige internasjonale mennesker som ville bli kjent med meg, følte jeg meg hjemme ganske raskt.

Godt felleskap

Huset jeg bor i er et ”shared facility house” 200 meter fra skolen og 15 min å sykle til sentrum. Jeg bor sammen med 12 utvekslingsstudenter. Her er man garantert mange nye venner og mye moro. Samtidig er det ikke noe problem å få være litt alene på rommet sitt. Vi har laget felles middager minst en gang i uka. Vi har vært opp til ni til bords. Vi gjør masse gøy sammen for eksempel hadde vi gresskarskjæringskonkurranse til Halloween, fester, bakt kaker sammen og sittet på kjøkkenet til de lange nattetimer og diskutert de ulike landenes politikk og kulturer. Jeg synes det har vært fantastisk med så mange ulike nasjonaliteter rundt meg.

Internasjonalt miljø

Jeg var litt usikker på det når jeg valgte Danmark, fordi det er så nærme Norge i kultur, språk og lignende. Men her snakker jeg engelsk hele dagen i huset, på skolen, og jeg har fått internasjonale venner fra ulike kulturer i hele verden. Samtidig er man nærme Norge om man vil hjem en gang eller to for å hilse på.

Århus, Nordre Ringgade. Foto: privat

Attraktiv undervisningsform

Skolen og undervisningen i Århus er mye bedre enn i Oslo. (Beklager adm..) Her er det tilsvarende Oslos kursundervisning og ingen store forelesninger. Jeg hadde bare muntlige eksamener, men man kan ofte skrive essay i stedet. Jeg føler det er mer likt videregående i Norge. Man velger tre internasjonale fag (undervisning på engelsk) i september og følger alle disse tre fagene parallelt frem til eksamen i desember. I hvert fag er man ca 30 studenter og en eller flere faste professorer. Det er mye diskusjon og oppgaveløsing underveis i timene. Man har tre timer undervisning i hvert fag hver uke. Det kan være en del lesing, men jeg føler det er litt mindre jobb her enn i eksamenssemesteret i Oslo. Det kommer selvfølgelig an på hva man gjør det til.

En studentvennlig by

Århus har masse å by på. Det er en by på ca 300 000 innbyggere og blant dem er det enormt med studenter. Det er visst den ”yngste” byen i Europa med tanke på gjennomsnittsalder. Dette fører til masse bra uteliv med sprell i helger og ukedager. Studenterhuset nede i havna arrangerer også masse bra fester, dansekurs og mer. Naturen rundt byen er også herlig. Det tar meg 5 min å løpe bort til skogen, og da har man flotte stier ned til og langs med sjøen og havna. Det er også flotte badestrender for de som skal være her på sommeren.

Hvorfor velge Århus?

Konklusjonen på hvorfor du skal velge Århus er altså at det er et bra sosialt, faglig, internasjonalt miljø i en flott by som kan by på alt du måtte ønske. Og om ikke dette er nok, så kan kanskje flødeboller med mint eller moccaskum, 5 kroner ølen på fredagsbarene på skolen, korte togturer til mange fantastisk byer eller wienerbrød overtale?

Noen tips

Som norsk student trenger man ikke å være med på Danmark today. Man møter folk fort nok når man kommer hit til skolestart.

Det står på nettet at eksamen er i januar, men det er IKKE noe problem å ha eksamen før jul. Nesten alle utvekslingsstudentene vil jo hjem til jul. Man må bare si ifra med en gang semesteret stater.

Kjøp Wildcard på dsb.dk til togturene og du får 50% rabatt. Reis rundt til byene i nærheten, som Odense, Ålborg, Skagen, Hamburg og Berlin. Søk ”shared facilty house” om du vil bo sentralt sammen med andre internasjonale studenter. Hvis du vil ha masse alenetid og bo med dansker må du bo på kollegium.
 

Av Kaja
Publisert 30. des. 2009 15:24 - Sist endret 5. mai 2010 15:10