Reisebrev fra Barcelona

Høsten 2015 dro jeg på utveksling til Barcelona, Spania, og byttet ut et ellers lesetungt semester ved UiO med et mye mer praktisk anlagt semester ved ESADE (Universitat Ramon Llull).

Barcelona, Foto: privat

Etter et semester med utveksling er jeg mange erfaringer rikere, og har lært juss fra et mye mer internasjonalt perspektiv. ESADE er en anerkjent skole med fokus på business generelt. Pensum er ekstremt oppdatert og i løpet av et semester har jeg lært om alt fra selskapsformer som ennå ikke har kommet til Norge, til viktige grunner for at private investorer bør kunne saksøke stater direkte.

Internasjonalt fokus

Professorene har ofte lang internasjonal erfaring, og de fagene jeg valgte hadde fokus på å se juss i et internasjonalt perspektiv. Er du interessert i å jobbe med selskapsrett, kontraktsrett, finans, økonomi eller politikk er ESADE en veldig god skole.

Annen studiehverdag

Barcelona, Foto: privat

ESADE legger opp studiehverdagen på en helt annen måte enn Universitetet i Oslo: I stedet for å ha mye pensum, har de obligatorisk oppmøte i alle fag. Pensum består først og fremst av det som blir gjennomgått i timene, praktiske caser og annet som må forberedes til timene. I løpet av semesteret har jeg derfor ikke kjøpt en eneste bok. Hvis du er lei av å lese og studere for deg selv, kan jeg anbefale ESADE på det sterkeste. Det er mye fokus på gruppearbeid, innleveringer og muntlig deltakelse i timen – og alt innvirker på karakteren.

Det er derfor mindre press på avsluttende skriftlig eksamen, og mye mer fokus på å lære underveis.

Ha fokus på emnevalg før avreise

Tips før avreise er å sette seg godt inn i hvilke fag du ønsker å velge, slik at du slipper å prøve å endre fag etter ankomst. Selv om ESADE reklamerer med at utvekslingsstudenter kan endre fag i løpet av en to ukers periode etter adkomst, er det ikke i realiteten alltid tilfelle.

Bolig

Universitetet ligger litt på utsiden av sentrum, og det kan derfor være praktisk å bo mer midt i byen for å spare reisetid. Skolen er veldig behjelpelig med å finne bolig og annet dersom du ikke har fått ordnet med det før avreise. Min erfaring er at du kan spørre skolen om hva som helst og de flytter fjell for å prøve å hjelpe deg. Populære områder er Gracia, Eixample og El Born. Er du derimot glad i stranda, er Barceloneta det beste område å bo i. Uansett hva du velger, er det godt utvalg av caféer, restauranter, utesteder og butikker.

Språk

San Sebastian, Foto: privat

Høstsemesteret er det fullt mulig å ta alle fag på engelsk, men ved vårsemesteret er det kun spanske fag som er alternativene. Så dersom du ikke kan spansk er det likevel fullt mulig å studere i Barcelona. Skolen tilbyr også et spanskkurs før semesterstart, som anbefales. Her blir du kjent med mange av de andre utvekslingsstudentene og får en tjuvstart på det sosiale. Ellers kan det påpekes at Barcelona kanskje ikke er den beste byen å lære spansk i, da det offisielle språket, ved siden av spansk, er katalansk.

Sosialt

Det sosiale livet kan være noe utfordrende. ESADE arrangerer dessverre ikke noe faddergruppe eller annet for å blir kjent i starten av semesteret, så her må du være litt mer aktiv selv. Imidlertid er det veldig lett å bli kjent med andre studenter, mye takket være gruppearbeid og obligatorisk oppmøte i timen.

Barcelona er ellers en fantastisk by med god mat og drikke, deilig klima og hyggelige mennesker. Det er ikke mangel på aktiviteter og det arrangeres alltid en eller annen ”fiesta” i nabolaget. Byen har også et rikt kulturliv.

Av Ingvild
Publisert 17. nov. 2015 10:59