Reisebrev fra Bordeaux

Ønsker du et semester hvor du kan få et innblikk i fransk juss, samtidig som du bor i en levende kulturby verdenskjent for sin rødvin og gastronomi? Da er Bordeaux byen for deg!

Bordeaux, Foto: privat

Bordeaux er en fantastisk by å bo i. Det er en veldig levende by med et yrende kulturliv og mange hyggelige caféer og restauranter. Og kanskje det aller beste med å bo i Bordeaux er nettopp gastronomien og vinen.

Byen

Bordeaux er faktisk den byen i Frankrike med flest restauranter per innbygger! Så det er nok av restauranter å velge mellom, og man kan få et utrolig flott måltid til en rimelig pris. Videre yrer det av kulturliv her; teater, konserter, små kinoer som viser kultfilmer osv. Selve livsstilen er også veldig annerledes fra den norske; det er mer vanlig å gå ut og spise eller ta et glass vin blant venner også på ukedager, så det er med andre ord veldig sosialt. Byen har også en ideell beliggenhet – kun 45 min fra kysten med flotte strender og gode surfemuligheter.

Skolehverdagen

Bordeaux, Foto: privat

Selve skolesystemet og studieteknikken er veldig annerledes enn i Norge. Som utvekslingsstudent blir du bedt om å velge ett fordypningsemne (8 studiepoeng), og utover dette så mange ”vanlige” emner som du ønsker (3 studiepoeng per emne).

I fordypningsemnet er det både forelesninger og kurs. Kurset har obligatorisk oppmøte samt innlevering av oppgaver hver uke. Det er svært få praktikumsoppgaver, men i stedet skriver de artikler om et juridisk tema (med en streng, fast oppbygning), eller også noe doms- og lovtekstsanalyser. Metodikken er rimelig utfordrende da systemet er såpass annerledes enn i Norge, men desto mer lærer man! På slutten av semesteret er det en skriftlig eksamen hvor du skriver en oppgave tilsvarende de tidligere innleveringene.

Annerledes studieteknikk

I de øvrige 3-poengsemnene er det kun forelesninger. Men studieteknikken er også her svært annerledes enn den norske. Studentene noterer ordrett alt professoren sier under forelesningen, og bruker senere gjerne utelukkende disse notatene til å lese til eksamen. Dette innebærer at det blir mange forelesninger hver uke, men på den annen side lite eller ingen bruk av pensumbøker. I disse emnene er det én muntlig eksamen per emne på slutten av semesteret.

All undervisning foregår på fransk, så gode skriftlige og muntlige språkferdigheter er en forutsetning for å kunne følge kursene.

Obligatorisk fransk språk- og kulturkurs

Det er obligatorisk å ta et fransk språk- og kulturkurs ved universitetet uansett hvilket nivå du besitter i fransk. Men dette er en god mulighet til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene ved universitetet, og i tillegg lære mer om fransk kultur og politikk.

Bolig

Universitetet tilbyr studenthybler som ligger på campusområdet. Her kan du få et helt ok rom for en billig penge. Men campus ligger ca. 25 minutter fra sentrum, så man blir bundet til offentlig transport (som fungerer fint på dagstid, men kan være vanskeligere på kvelden).

Personlig vil jeg anbefale å finne et bokollektiv på det private markedet i sentrum. Da får man mulighet til å bli kjent med andre lokale franskmenn, prisene er relativt lave og man er i nærheten av alt.

Bordeaux anbefales

Alt i alt vil jeg anbefale et utvekslingssemester i Bordeaux for studenter som ønsker å få et innblikk i det franske juridiske systemet, forbedre sine franskkunnskaper og samtidig tilbringe et semester i en sjarmerende by innrammet av vakre châteaux og vinåkre.                                                                            

Av Anette
Publisert 21. aug. 2014 14:11 - Sist endret 5. okt. 2015 12:43